Hírek

2014.02.13. 12:25

A Valentin-nap Vasban is ünnep

Február 14-e a szerelmesek napja. A Valentin napot egyre többen tartják. Szombathelyen bált is rendeznek, van ahol éjszakai fürdőzés lesz. Az éttermek, virágosok forgalma is meglendül Bálint napon.

Farkas Eszter

Szent Bálint (Valentin, vagy Valentinus) a szerelmesek, a lelkibetegek és az epilepsziával élők védőszentje. Világszerte, de főleg az angolszász országokban Bálint napján, tartják a szerelem ünnepét, amely Magyarországon az angol nyelvű elnevezés közvetlen átvétele miatt sokak számára mint Valentin-nap vált ismertté és népszerűvé az 1990-es évektől kezdődően. Ezen az ünnepen a szerelmesek megajándékozzák szerelmüket.

Györke Diána és Király Bálint a Fő téren. Ez a szerelmesek napja (Fotó: Horváth Csaba)

A „kereskedelmi” Bálint-napot az 1800-as években vezették be, és mára már ezen a napon igen csak hatalmas forgalmat bonyolítanak le a virágárusok, valamint az ajándék- és édességboltok az ünnephez kötődő reklámkampányoknak köszönhetően. A legtöbb ember igyekszik valamilyen csodálatos idézet, szerelmes vers vagy akár SMS kíséretében átadni ajándékát szerelmének, szeretteinek vagy más, szívéhez közel álló személyeknek.

A virágboltok és kertészetek forgalma Szombathelyen is megnő ezen a napon, s akciókkal is várják a vásárlókat.

– A Valentin nappal kezdődik a virágvásár az évben. Én úgy látom, hogy manapság már nem csak a szerelmesek vesznek virágot, hanem barátnők is ezen a napon. Volt már arra is példa, hogy fiú vett kaktuszt február 14-ére a barátjának – mondta lapunknak Nagy Attila, a Parti Kertészet tulajdonos-ügyvezetője.

– A fiatal férfiak inkább az olcsóbb virágokat veszik, például kálát, korallvirágot. Inkább a 30, 40-es férfiakra jellemző az, hogy a drágább növényeket keresik, például orchideát, cserepes rózsát. Természetesen ilyenkor a díszítésre is nagy hangsúlyt fektetnek a vásárlók – tette hozzá a kertészet vezetője.

Nagy Attila Valentin napi cserepes virágot mutat. Az ajándéknál nagyon fontos a díszítés is (Fotó: Horváth Csaba)

A szerelmesek Valentin napján a romantikus pillanatokért általában egy-egy vendéglőbe is betérnek.

– Pénteken már most tudjuk, hogy telt házzal fog üzemelni az étterem. Ez nem feltétlenül a Valentin napnak tudható be, hanem inkább annak, hogy több rendezvényünk is lesz. Ami viszont elmondható, hogy egy eljegyzést is tartanak nálunk. Természetesen mindig figyelünk az ilyen ünnepekre. Ha előre jelzik a párok, hogy Valentin napozni jönnek hozzánk, akkor pirossal terítjük az asztalukat, s tavaly például eperborral kedveskedtünk a szerelmeseknek – mondta Söptei Zoltán, a Tó vendéglő étteremvezetője.

A programszervezők is meglovagolják általában a Bálint nap témakörét. A vasi fürdőkben például éjszakai fürdőzéssekkel vagy akciókkal várják a párokat. Szombathelyen pedig az idén sem marad el a Valentin bál, amelyet szombaton tartanak meg az Agora Művelődési és Sportházban. Lesz koncert, dumaszínház és táncbemutató is.

A szombathelyi modell, Simon Marcsi is különleges estét tervez párjával péntekre.

– Egész nap Budapesten dolgozom, épp egy ékszerkatalógust fotózunk. De este csak ketten leszünk a párommal. A Citadellán fogunk vacsorázni, majd jöhet egy kis városnézés, bulizás. Jó lesz az egész napos munka után kettesben lenni, s csak egymásra figyelni, hiszen ez ennek a napnak a lényege – fejtette ki a szépség.

Bálint napjához egyébként számos babona, hiedelem és néphagyomány kapcsolódik. Ezen szokások legtöbbje fiatal lányoknak adott segítséget ahhoz, hogy megtalálják, meghódítsák vagy csupán megtartsák szerelmüket, életük párját. Például egy pontosan kilencmagú alma elfogyasztása után a magokat a kiszemelt férfiú zsebébe kellett csempészni, mely által a szerelem már szinte biztosra vehetően lángra lobban. A reggeli szerelmes csók pedig szerencsét hoz.

 

SZERELMEK ÉS LEGENDÁK

Szent Valentin, egy római pap volt, aki mártírhalált halt, mert nem adta fel a kereszténységet a vallás üldöztetése idején. 269 vagy 270 február 14-én halt meg, ugyanazon a napon, amelyik a szerelmi sorsjátékoknak volt szentelve. Egy másik legenda szerint a börtönben töltött idő alatt üzenetet küldött barátainak, hogy szereti őket és hogy ne felejtsék el őt.Szent Valentin papként szolgált Claudius császár ideje alatt, aki bebörtönözte őt, mert ellenezte döntését, amely megtiltotta a fiatal férfiaknak, hogy házasodjanak. Szent Valentin rabsága alatt összebarátkozott a börtönőr lányával, akinek hagyott egy levelet aláírva, hogy „A te Valentinodtól”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!