Hírek

2014.02.03. 16:05

Ellenőrzés a szombathelyi belváros tisztaságáért

Szombathely - A közterület-felügyelők és a járási népegészségügyi intézet munkatársai ellenőrzik a belvárosi közterületeken lévő hulladéktárolókat, illetve a hulladékelszállításra vonatkozó szerződéseket.

Nagy Ildikó

Az ellenőrzést a belváros önkormányzati képviselője, dr. Takátsné dr. Tenki Mária tanácsnok asszony kezdeményezte – egyrészt a járási nép-egészségügyi intézet tavaly decemberi közgyűlésre készített beszámolója, másrészt pedig a belvárosban élőktől érkezett jelzések kapcsán.

– Fontos a belváros tisztasága, ezért elengedhetetlen, hogy a belvárosi lakások és üzletek tulajdonosai betartsák a helyi, illetve központi rendeletekben foglaltakat – mondja a képviselő, aki azt kérte, hogy az ellenőrzések során bizonyosodjanak meg arról, hogy a belvárosi társasházak lakóközösségei, illetve az üzletek tulajdonosai rendelkeznek-e a hulladék elszállítására vonatkozó szerződéssel. Emellett a hulladék elszállításának gyakorisága is fontos szempont, hiszen egy kormányrendelet előírja, hogy a bomló szerves anyagot tartalmazó hulladékot a nagyvárosias lakóterületen hetente legalább kétszer el kell szállítani.Az első ellenőrzéseket már januárban elvégezték a közterület-felügyelet, valamint a járási népegészségügyi intézet munkatársai. A tapasztalatokról dr. Takátsné dr. Tenki Mária elmondta, hogy a belvárosi közterületeken elvégzett szemlék során négy helyen (a tárolók mellett) találtak elhagyott hulladékot, azok elszállításáról intézkedtek.

A Thököly utcai társasházak mögötti közterületen is gyakran láthatunk tárolók mellé letett hulladékot. Nem szép látvány (Fotó: Horváth Csaba)

Az üzletekben megtartott ellenőrzések során megállapították, hogy a vizsgált üzletekben a hulladék elhelyezése megfelelő volt, legfeljebb az írásos dokumentálással kapcsolatban merültek fel kifogások, például azért, mert a bérleti szerződések nem tartalmazzák a hulladékgazdálkodásra vonatkozó pontos adatokat. A Thököly utca 31. alatti üzlet mögötti közterületi hulladékgyűjtőnél patkányjárást tapasztaltak a szakemberek, ott a népegészségügyi intézet előírta a rágcsálóirtás elvégeztetését.

– A társasházak épületeiben található üzletek esetében fontos kérdés, hogy az üzlet üzemeltetője kötött-e szerződést a hulladék elszállítására a Szomhull Nonprofit Kft.-vel vagy a társasház kezelőjével – mondja dr. Takátsné dr. Tenki Mária, aki egyetért azzal, hogy szükség lenne egy olyan egyeztető fórumra, amelyen a társasházak közös képviseletét ellátó gazdasági társaságok vagy lakásszövetkezetek vezetői, valamint a Szomhull Kft. és a városüzemeltetési osztály képviselői is részt vennének, és megbeszélnék a hulladékgazdálkodással kapcsolatos hatályos jogszabályok előírásait. Ez már csak azért is fontos lenne, mert kevesen tudják, hogy egy idén hatályba lépett önkormányzati rendelet szerint „az ingatlanhasználó a hulladékgyűjtő edényeket elsősorban az általa használt ingatlanon belül köteles elhelyezni. Közterületen történő tartós elhelyezés esetén a közterület használatához az ingatlanhasználó előzetesen kezelői hozzájárulást köteles beszerezni.” Az e rendelet hatályba lépése előtt közterületen tartósan elhelyezett gyűjtőedények esetében nem kell új kezelői hozzájárulást beszerezni.

 

SZERINTEM

Hogy milyennek látunk egy-egy várost, az sok mindentől függ. Például attól, hogy tiszták-e a közterületek. Van-e elég hulladéktároló, és kellő gyakorisággal ürítik-e azokat. Vagy mondjuk egy-egy nagyrendezvény után, reggelre, „kitakarítják-e” a belvárost. Ezért is fontos, hogy néha ellenőrzik a belvárosi közterületeket, a tárolók környékét. Apropó, tároló: szerencsére már vannak olyan helyek a belvárosban – például a levéltárnál – ahol esztétikusan meg tudták oldani a hulladéktárolók elhelyezését. Ez lehetne a követendő jó példa. Ki tudja, lehet, hogy pályázati vagy önkormányzati támogatást is lehetne „szerezni” hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!