Hírek

2014.02.06. 10:35

Több a fiatal véradó

Vas megye - A véradók segítségének köszönhetően sikeresen indult a 2014-es év a Magyar Vöröskereszt számára Vas megyében. Vinczéné Kenedli Csilla, a szervezet igazgatója bizakodva néz a jövő elé a fiatalok egyre emelkedő száma miatt.

A meghatározott éves elvárás, amit a Vöröskereszt Vas megyei szervezetének teljesítenie kell, az 13 ezer 600 véradó. Ezt tavaly sikeresen teljesítették, s várhatóan az idei évben sem fognak alulmaradni, köszönhetően nem csak az önkénteseknek, hanem a különféle szervezett programoknak egyaránt.

Bodorkós Eszter vért ad, Nagyné Sz. Beáta és Varga Lajosné segít. Fotó: Horváth Csaba

Bár a nyilvános rendezvényeken egyre nő a véradásra jelentkezők száma, Vinczéné Kenedli Csilla szerint fontos, hogy évről évre új arcok is megjelenjenek. Az első véradóknak különösen szigorú kritériumoknak kell megfelelniük, a leglényegesebb, hogy egészségesnek érezzék magukat. Az adatok felvétele után az önkénteseknek labor- és orvosi vizsgálatokon kell átesniük. Ezután vehetnek részt a véradáson.

Az utóbbi években emelkedőben van a fiatalok száma. Ehhez járulnak hozzá véradó versenyeikkel a Nyugat-magyarországi Egyetem szombathelyi karai. Nagy szükség van az ifjabb korosztályra, nem csak egészségügyi szempontból, hanem mert közülük kerülnek ki a jövő véradói – mondja az igazgató.

Ebben a hónapban lesz Szombathelyen a felsőoktatási véradóverseny, a rendőr véradónap, valamint számos városi véradás, amelyeken minél több segíteni vágyóra számítanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!