Hírek

2014.04.10. 13:45

Betekintést engednek az életükbe

Szalafő - Minden lehetőséget meg kell ragadniuk az Őrségben élőknek, hogy bemutassák értékeiket.

Bajdó Bettina

A Népi Kézműves Alkotóházak Országos Egyesülete és a Népművészeti Egyesületek Szövetsége hagyományteremtő szándékkal idén először nyitott hétvégét szervezett az országban működő népi kézműves alkotóházak, nyitott műhelyek és műhelygalériák számára, azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet létükre. Továbbá azért, hogy megmutassa, milyen értékek hordozói azok a létesítmények, amelyek a tradicionális népi kézművesség továbbörökítő helyei, az ott dolgozó mesterek, alkotó közösségek pedig a megörökölt tudás képviselői és megújítói. Ehhez kapcsolódott Gaál Zsuzsa is Szalafőről múltidéző portájával.

Gaál Zsuzsa mindig próbál valami újat bemutatni az Őrségből. Fotó: Szendi Péter

– Jól sikerült a múlt hétvége, huszonnégyen látogattak el hozzám – mondja a házigazda. – Az őrségi konyha ínyencségeivel kedveskedtem a vendégeimnek, próbáltam valami újat bemutatni. Az őrségi porták tulajdonosainak folyamatosan keresniük kell a bemutatkozási lehetőségeket, s egy ilyen nyitott portás hétvége remek alkalom erre. Minden lehetőséget meg kell ragadni, én például a Vidékjáró tematikus napok programban beneveztem a Tájházak napjára és a Népi ízőrző napokra is. Jók ezek a programok, hiszen ránk irányítják a figyelmet. Az egyik legnépszerűbb ilyen rendezvény a Hétrétország, melynek ideje alatt akár egy egész hétvégét el lehet ölteni az Őrségben úgy, hogy a vendégek számtalan élménnyel gazdagodhatnak. Tavaly a Tökfesztivál alatt Szalafőn nyitott portákkal vártuk az érdeklődőket, nagyon népszerű volt az a program is.

Gaál Zsuzsa hozzátette, reméli, hogy több ilyen lehetőségük is lesz: egyszerre többen kinyithatják portáik képzeletbeli kapuit, s betekintést engedhetnek az életükbe. Ahogy fogalmaz, úgy tapasztalják, hogy egy beszélgetés mindig jólesik a betérő idegeneknek, akik az eszmecsere után már ismerősként távoznak. Egy ilyen alkalom során pedig a városi emberek képet kapnak arról, hogyan élnek itt a falusiak a mindennapokban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!