Hírek

2014.04.04. 16:25

Vas megyei terveiről kérdeztük Orbán Viktort

Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke interjút adott a választásokat megelőzően irodájában a Pannon Lapok Társasága lapjainak.

Tóth Csongor

– Többször elhangzott, hogy újabb négy évet kérnek. Mit kívánnak megvalósítani a következő négy évben Vas megyében?

– Talán a legfontosabb feladatunk az autópályák kérdése. Az a cél, hogy elérjük az országhatárokat, és bekapcsoljuk a megyeközpontokat is az ország autópálya rendszerébe. Jól állunk, hiszen folyamatosan építkezünk. Vas megyében kiemelt feladat, hogy Szombathelyből modern várost csináljunk. Szombathelynek nagyon jók a kulturális adottságai, intelligens város, erős középosztállyal, és nagyon jó alap- és középfokú oktatási intézményekkel. Ugyanakkor a második világháborúig a városnak volt egy nagyon erős ipari jellege is, amit akkor lebombáztak. Azóta az ipar nem tudott igazán újraépülni, pedig az itt élő emberek tehetsége alkalmassá teszi Szombathelyt, hogy erős gazdasági központ legyen. Hende Csabával azon dolgozunk, hogy Szombathelyből egy modern, korszerű, iparközpontot hozzunk létre. Dolgozunk a Szent Márton programon is, hiszen 2016-ban emlékév lesz. Ágh Pétertől azt várjuk, hogy Észak-Vas megye fejlesztésével foglalkozzon, és további forrásokat vigyen a térségbe, ráadásul ő a reményteljes fiatal nemzedék képviselője. Miután mi sem élünk örökké, sőt, a mi erőnk is előbb utóbb fogyni fog, azt szeretnénk, hogy a fiatal politikusaink „izmosodjanak meg", képesek legyenek egyben tartani a polgári keresztényt tábort, és – a polgárok bizalmától függően – készek legyenek az ország kormányzására. V. Németh Zsolt munkájáért is nagyon hálás vagyok, természetesen számítok rá a következő ciklusban is.

– Ez azt jelenti, hogy ő a vidékfejlesztés területén továbbra is kap feladatokat?

– Akár még szélesebbeket is. Igaz, nálunk az a szabály, hogy a választásokig nem tárgyalunk semmilyen pozícióról. Először – ahogy mondani szokás – el kell ejteni a medvét, utána kell tárgyalni a szűccsel.

„A mi kormányunkat reménykeltő, vállalkozásra serkentő, erőmutató kormánynak látom." Fotó:  Cseh Gábor

– Nem tartja a kormány felelősségének, hogy egyre többen vállalnak munkát külföldön?

– Magyarország nem mutat rosszabb adatokat a cseheknél vagy a lengyeleknél, de a spanyolok és a portugálok esetében is úgy fest a dolog, hogy Németország vagy Anglia felé veszik az irányt. Összeurópai mozgás tapasztalható, amiből a magyarok sem maradtak ki. A kormánynak az a feladata, hogy egyértelműen kinyilvánítsa: Magyarország egy nyitott, fejlődő, emelkedő pályán lévő ország, így minden magyart, bárhol él is a világban, visszavár.

– A másik fontos ügy a devizahitelesek ügye. Mit tud üzenni nekik?

– Lesz két bírósági ítélet, amiket meg kell várnunk, ezek május végéig megszületnek, és akkor teljesen világossá válik az alkotmányos és jogi helyzet. Ez fogja végérvényesen kijelölni, hogy mit tehet a kormány. Lényegében a devizahitel-rendszert ki fogjuk vezetni a magyar gazdaságból.

– Szintén nagy témakör a mezőgazdaság kérdése. Új földtörvényt alkottak, de működni fognak a paragrafusok a gyakorlatban is?

– Levertük a karókat, az új rendszernek köszönhetően az agrárkamarán keresztül a kormány nagyon gyorsan megtudhatja, hogy mi történik a parcellák sarkában. Nemsokára leülünk, és a kamarával közösen értékeljük a földtörvény tapasztalatait. A magyar termőföldet magyar kézben tartjuk, a zsebszerződéses rendszert felszámoljuk. Világossá tettük, hogy törvények kijátszásával szerzett tulajdont soha nem fogunk elismerni hazánkban.

– Miben látja a fő különbséget a kormány és az ellenzék között?

– Kormányunkat reménykeltő, biztató, vállalkozásra serkentő, erőt sugárzó kormánynak látom. A baloldal a régi bukott baloldal képét mutatja, pedig a 2010-es kétharmados vereségük után lehetőségük lett volna a megújulásra.

– Talán ezért is erősödött meg a szélsőjobboldal....

– Én is voltam fiatal, szimpatizálok azokkal, akik azt mondják, hogy ide nekem az oroszlánt is. Az ország vezetésére viszont fel kell készülni és valamit le kell tenni az asztalra, mielőtt az ember bejelentkezik a kormányzásra. A mi jobboldali ellenzékünk viszont még nem tett le semmi olyat az asztalra, ami alapján biztonságosan rájuk lehetne bízni az ország vezetését.

– Miket tart a következő időszak legfontosabb feladatainak?

– A legfontosabb feladat a teljes foglalkoztatottság elérése. Kiemelten kezeljük az oktatás kérdését is. A szerkezetet már átalakítottuk, de a minőséggel még vannak gondjaim. Nemzetközi mérésekben jól látható, hogy magyar diákjaink kezdenek lemaradni a versenytársakhoz képest. Az a következő feladat, kitűzött cél, hogy a magyar gyerekek belátható időn belül a legokosabbak között legyenek. Szintén nagyon fontosnak tartjuk a családtámogatási rendszer erősítését, már csak azért is, hogy a fiatalok végre annyi gyermeket vállaljanak, amennyit valójában szeretnének. Fontos a rend is, hiszen a 2010 előtti időszakban többet beszéltek a bűnözők jogairól, mint a becsületes emberek védelméről.

– Optimista?

– Születésem óta optimistán látom a jövőt, pedig éltem huszonhét évet a kommunista rendszerben is. Azt a feladatot, amivel az emberek megbíztak, pesszimista embernek nem is szabad vállalnia. A kormány dolga bebizonyítani, hogy mi egy tehetséges nép vagyunk, képesek vagyunk összefogni, és egy olyan ország lehet a miénk, amiben mindenki a boldogság esélyével éli az életét. Tudom, hogy van esély, van lehetőség egy ilyen Magyarországra!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!