Hírek

2014.05.22. 18:35

Bővítik a hidat

Szombathely - Együttműködési megállapodást kötött a vasi közgyűlés a muravidéki nemzeti önkormányzattal.

Kozma Gábor

Csaknem 30 évre nyúlnak vissza az első kezdemények, már ami Vas megye és a Muravidék, az ottani magyarság sokrétű kapcsolatát illeti. Főleg a kultúrában, majd a gazdaságban épültek ki pillérek, amelyekre erős híd került. A sajnálatosan fogyó szlovéniai magyarság megtartásában, önazonosságának megőrzésében nagyon sokat tett a vasi és a zalai önkormányzat, illetve a rendszerváltás előtti megyei tanács. Ezt hangsúlyozták azon a csütörtöki, megyeházi eseményen is, ahol aláírták a vasi közgyűlés és a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség Tanácsa együttműködési megállapodását. A megye részről Kovács Ferenc elnök, szlovén részről Horváth Ferenc elnök látta el kézjegyével a dokumentumot. Jelen volt az ünnepélyes aktuson Márky Zoltán, a lendvai konzuli iroda konzulja is.

Kovács Ferenc méltatta az együttműködést, megidézve gyakori muravidéki látogatásait is. - Öröm, hogy a fiatalok már átérzik a magyar nyelv fontosságát, a múlt értékeinek megőrzését. Mi ebben segítünk konkrét programokkal, tárgyi eszközökkel. Segítünk új utak, átkelők építésével is: az Orfalunál tervezett átkelő közelebb hozza Szentgotthárdot a szlovéniai magyarsághoz - jelentette ki. Horváth Ferenc, a közösség tanácsának lendvai elnöke megköszönte a vasi és a zalai támogatást. - Ha nem lenne közös terv és anyaországi segítés, sokkal nehezebb lenne a dolgunk. Így viszont tovább bővíthetők a barátságunk hídjai. Mi több, előbbre is léphetünk. A muravidéki magyarság egyik dédelgetett terve, hogy létrejöjjön egy Muravidék-Vas-Zala uniós régió. Ez példaértékű lenne az egész szövetségben. Ilymódon kiterjeszthetnénk az eddigi együttműködést is.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!