Hírek

2014.05.08. 10:35

Új problémákat rejt a kamaszok számára faluról városra kerülni

Táplánszentkereszt - Miért fontos az őszinte családi légkör a személyiség stabilizálásához? Milyen veszélyek leselkednek a fiatalokra?

Merklin Tímea

Dr. Kordé Csaba vezető ügyészt hívták meg Kőszegről a táplánszentkereszti iskolába, hogy beszéljen a társadalmi beilleszkedési zavarok gyökereiről, felhívja a figyelmet a leszállított büntethetőségi korhatárra, a szülői, pedagógusi felelősségre, és a fiatalok szabadosságából eredő esetleges bűncselekményekre, a könnyen hozzáférhető design drogok veszélyeire. A gyerekek nagy érdeklődéssel voltak a témák iránt, végig figyeltek, kérdéseket tettek fel.

Az ügyész a családon belüli kommunikáció, az őszinteség, a bizalom légkörének hiányát, az alkalmazkodási nehézségeket nevezte meg egy fő feszültségforrásnak, ami a gyerekeket a zűrzavar felé tolja. A családból hozott feszültségekre rakódnak az oktatási intézmény stresszei, a kortárs csoportoknak való megfelelési kényszerek. Ezért a gyerek számára alapvető fontosságú az a pszichológiai támasz, amit a családtól kap. A szülőknek komoly nevelési feladat figyelembe venni a gyerekek változó életkori sajátosságait. Ilyen például, hogy 5-8 éves korban már megjelennek a nem jóindulatú hazugságok, 13-14 éves korban titkokat tartanak. A biológiai érettséget előbbre hozta az élet. A lázadó korban a lelki betegség tünetei is megjelenhetnek, a szülőknek észre kell venni a problémákat, és nyíltan kell vállalni azokat. A struccpolitika csak tovább növeli a probléma méretét.

Az ügyész jogeseteket is mesélt a gyerekeknek: például egy 13 éves lány elmondta, hogy a nevelőapjával két éve rossz viszonyban van, mivel mindig fegyelmezni próbálja. Kamerát helyezett el a fürdőszobában, leskelődött utána, orális szexre kényszerítette. A sértetteket nem csak kihallgatják, de szakpszichológus is megvizsgálja, igazságügyi elmeorvos szakértő, szexuálpszichológus. A gyermeknél nem mutattak ilyen természetű sokkot. A lány visszavonta a vallomását és beismerte, hogy azért találta ki mindezt, hogy a nevelőapja ne fegyelmezze őt.

A 2013. július 1. napját követően hatályba lépett új Büntető Törvénykönyv megjelenéséig a 14 év alatti gyermekkorú elkövetőket nem büntették, az új Büntető Törvénykönyv a büntethetőség alsó életkori határát fő szabály szerint az elkövető 14. életévében határozza meg, de miután a 12-14 év közötti gyerekek körében is egyre nagyobb mértékben elterjedt az erőszakos érdekérvényesítés, ezért volt szükséges a büntethetőségi korhatár módosítása a kirívóan agresszív, élet ellen irányuló bűncselekményt az emberölés alap- és minősített esetei, az erős felindulásban elkövetett emberölés, az életveszélyt-, valamint a halált okozó testi sértés, rablás és kifosztás megvalósító gyermekkorúak esetében.

A gyerekeknek is meg kell tanulni, hogy annak ellenére, hogy az emberi méltósághoz, a személyes szabadsághoz mindenkinek joga van, de ez nem azt jelenti, hogy mindenki azt csinál, amit akar, vannak magatartási normák, illetve szabályok, amelyeket nekik is be kell tartani. A jogalkotó csak az elmúlt 2-3 évben szembesült a designer drogokkal, amelyek kissé eltérő szerkezetű pszichoaktív szerek. A könnyű drogok viszonylag könnyen hozzáférhetőek, s ezeket a divatos szereket a gyerekek, illetve a fiatalkorúak veszélytelennek hiszik, pedig ezek amelyeknek női fedőneveik is vannak, így például Kati, Zsuzsi az idegrendszert támadják meg, és hatásuk alatt a fogyasztójuk könnyen védtelenné, s így akár bűncselekmény áldozatává is válhat. A design drog a kemény drogok (heroin, kokain) előszobája, egy kis vegyészkedéssel könnyen durva szerekké alakíthatók.

A szülők felelőssége, hogy észrevegyék a gyerekek megváltozott viselkedését, kinézetét. Az eseti fogyasztókkal szemben az anyagi jogszabály lehetővé teszi az úgynevezett elterelés alkalmazását, amely tulajdonképpen büntetőjogi szankció nélküli intézkedést, illetve a fogyasztó kezelését jelenti.

Ismert tény, hogy a városok fertőzöttebbek drog szempontjából, mint a vidék. Azt is megkérdezték, hol találkoznak a gyerekek a droggal, ha leszállnak Szombathelyen a buszról? Az ügyész azt felelte: nem csak a buszmegállóban, hanem sportrendezvények alatt és után, szórakozóhelyeken, de akár az iskolák környékén is.

Dr. Kordé Csaba ügyész azt is elmondta: ha a kábítószer fogyasztó a bűncselekmény elkövetését beismeri, és az elsőfokú ítélet meghozataláig okirattal igazolja, hogy legalább 6 hónapig folyamatos, kábítószer-függőséget gyógyító kezelésben vagy más ellátásban részesült, vagy megelőző-felvilágosító szolgáltatáson vett részt, az nem büntethető

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!