Hírek

2014.06.28. 08:56

Exkluzív drónképek az M86-os átadásáról

Átadták az M86-os út Szombathely-Vát szakaszát – exkluzív drónképek az eseményről

Cseszkó Tamás

- Magyarország legjelentősebb közlekedési beruházása - mondta dr. Hende Csaba, Szombathely országgyűlési képviselője szombaton, forgalomba helyezték az M86-os gyorsforgalmi út Szombathely és Vát közötti szakaszát. Hende Csaba hangsúlyozta, a kormány szilárd támogatásának köszönhetően több mint száz milliárd forintból készülhet el a beruházás, a Szombathely-Vát közötti szakaszra összesen 7 milliárd forintot költöttek el, 6,2 kilométeren új nyomvonalon, 3 kilométeren melléépítéssel valósult meg a beruházás. - Mától sebességkorlátozás mellett birtokba vehetik a gépjárművezetők a kétszer két sávot -mondta a helyszínen Loppert Dániel, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. kommunikációs vezetője. A 9,2 kilométeres szakaszon 90 ezer köbméter humuszt és építésre alkalmatlan talajt szedtek le, 690 ezer köbméternyi töltést építettek, 41 ezer köbméternyi betonalapot készítettek, és 40 ezer köbméter aszfaltot öntöttek le.

Sajtótájékoztatót tartott dr. Hende Csaba, Szombathely országgyűlési képviselője, dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere, és Loppert Dániel, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. szóvivője szombaton az M86-os gyorsforgalmi út Szombathely és Vát közötti szakaszán. Az elkészült utat forgalomkorlátozás mellett megnyitották a forgalom előtt, két sávon már közlekedhetnek a gépjárművek, a végső átadás július 24-én várható. Hende Csaba a sajtótájékoztatón emlékeztetett, a 86-os út ügye régóta húzódik, annak idején kampányoltak vele politikusok, a pártok a programjuk első helyén jelölték meg az út kérdését, sőt Ipkovich György még miniszteri biztosa is volt a 86-os útnak. - A beruházásnak 2010 áprilisáig be kellett volna fejeződnie, de mindössze egy 3,3 kilométeres szakasz épült meg - mondta Hende Csaba, hozzátéve, hogy a korábbi vállalkozó csődje miatt álltak le a munkálatok, de az is kiderült, hogy minden feltétel hiányzott a megvalósuláshoz.

Az országgyűlési képviselő hangsúlyozta, a beruházásnak köszönhetően 2016-ban már lényegesebben gyorsan érhetünk el a fővárosba is. -A sírból hoztuk vissza a beruházást, tettük ezt azért is, mert ez az út a térség fejlődésének egyik legfontosabb záloga. Hende Csaba utalt arra is, hogy az út mellet a már modernizált Sopron-Szombathely-Szentgotthárd vasútvonalnak köszönhetően az ipar, elsősorban a Nyugat-Pannon Járműipari és Mechatronikai Központhoz tartozó cégek komoly lehetőséghez jutnak, hiszen a modern infrastruktúra segíti a beruházásokat és a munkahelyteremtést.

- Végre megszűnik a por és zajszennyezés az elkerülők megépítésével, így a lakosság életminősége is javul - hangzott el. Dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere emlékeztetett, a kétezer éve lakott Savaria mindig is közlekedési csomóponti volt. A városvezető köszönetet mondott a kormánynak, hogy kiemelt prioritásként kezeli a közlekedés fejlesztését és az egész megyén keresztülhaladó gyorsforgalmi út elkészültét. - Szombathely jó úton jár, ezt kell folytatni - hangsúlyozta Szombathely polgármestere. Az útfejlesztések tovább folytatódnak, 65 milliárd forintból 33,4 kilométer hosszú utat építenek Hegyfalu és a már épülő csornai elkerülő déli csomópontja között, és a tervek szerint 2016-ig egészen Győrig tudunk négysávos úton utazni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!