Hírek

2014.07.31. 18:00

Árhullám érkezett, a Pinka és a Répce is kilépett a medréből

A megyében több utat le kellett zárni csütörtökön, mert a Pinka és a Répce is kilépett medréből.

Farkas Eszter

A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság közleménye szerint: A lehullott csapadékok hatására intenzív árhullámok képződtek a Répce, Gyöngyös és a Pinka-Strém vízfolyásokon, valamint a Lapincson illetve a kisebb, határtérségi vízfolyásokon (Arany-patak). A Pinka áradása miatt csütörtökön lezárták a Pinkamindszent és az országhatár közötti mellékút több mint 3,3 kilométeres szakaszát, a Répce magas vízszintje miatt pedig a Bük és Acsád közötti mellékút 1,5 kilométeres szakaszán nem lehetett közlekedni csütörtökön. Ez utóbbi szakaszon délután fél háromkor a a Magyar Közút Nonprofit Zrt. feloldotta az útzárat.

Pendli Gergő „vízibiciklizik” a Pinka menti közúton (Fotó: Szendi Péter)

Lapunk munkatársai délelőtt jártak Bükön, hogy tájékozódjanak a helyzetről. Sok autós figyelembe sem vette a táblát, amely a lezárt útszakaszra figyelmeztetett. A rendőrök több autós után mentek, hogy visszafordítsák őket a lezárt útszakaszról.

Egy hölgy épp ottjártunkkor nézelődött a Bük határában a Répce hídjánál. Acsádon él, de a vasi kisvárosba jár dolgozni. Mint azt elmondta: reggel még át tudott menni Bükre az összekötő úton, délutánra azonban már lezárták az utat. Mint mondta már hozzászoktak ahhoz, hogy sokszor van árvíz.

Komáromi Regina Bük határában mutatja a megáradt Répcét (Fotó: Unger Tamás)

– Nem olyan nagy gond, mer Csepreg felől meg tudom közelíteni a munkahelyemet, igaz ez 10 kilométeres kerülőt jelent. Most nem olyan vészes a helyzet, ennél sokkal nagyobb víz szokott lenni – emelte ki az asszony. Komáromi Regina szintén Bükön lakik, nem messze a Répcétől.

– Szinte minden nagyobb esőnél kiönt a víz. Mindig attól tartunk, hogy a házak felé indul meg a víz – emelte ki a fiatal lány.

A Bük-Bő-Gór víztározó mentén találkoztunk Simmonné Gyöngyivel, aki éppen a töltés mellett akart Gór felé biciklizni.

– Mindig erre járok haza, szerencsére nem olyan nagy most a víz, hogy ne tudnék visszamenni a töltés mellett Bükről Górra – mesélte az asszony.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!