Hírek

2014.09.03. 14:25

Önkormányzat 2014 - Civilként, szakmai munkát folytatva politizálnak

A szükséges ajánlások többszörösét gyűjtötte össze a Polgármesterek Vas Megyéért Egyesület. A szervezet egyetlen civil résztvevőként szeretne a a megyei közgyűlésben a kisvárosok, kistelepülések érdekében politizálni.

Simon Erzsébet

Sajtótájékoztatón mutatta be szerdán a Polgármesterek Vas Megyéért Egyesület a megyei közgyűlési választásra készült listáján szereplő első öt képviselő-jelöltet, Vargyai Vilmos elnök, Uraiújfalu polgármestere pedig ismertette a választási programjukat. Hangsúlyozta: szervezetük szilárd meggyőződése, hogy a megyei közgyűlésben olyanokra is szükség van, akiknek van településvezetői tapasztalata, hozzáértése. Annál is inkább, mivel a jövőben a megyei közgyűlések feladatkörébe tartozik a területfejlesztési források elosztása, vagyis a megye jövőjét alapvetően meghatározó programok végrehajtása.

Az elmúlt 24 év keserű megállapítása, hogy a pártok politikai érdekeiknek alárendelve diszponáltak súlyos milliárdok felett, miközben kizárólag szakmailag indokolt beruházásokat, fejlesztéseket kellett volna támogatni. A területfejlesztési források elosztásánál elsősorban a munkahelyteremtő beruházásokat támogatják, hangsúlyozottan a kis-és középvállalkozásokat részesítik előnyben. A vállalkozásokat arra kívánják ösztönözni, hogy vidéken - falvakban és kisvárosokban - telepedjenek le, teremtsenek lakóhely közeli munkahelyeket. E tekintetben a megyei közgyűlésnek és a mikrotérségek önkormányzatainak együtt kell működniük azért, hogy ez a folyamat felgyorsuljon.

A Polgármesterek Vas Megyéért Egyesület szerint a választópolgárok joggal tartanak arra igényt, hogy a lakóhelyükön jó utak, járdák, színvonalas közfeladatokat ellátó intézmények, létesítmények legyenek. Képviselő-jelöltjeik ígérik: mindent megtesznek azért, hogy az e területen elvárható fejlesztések megvalósuljanak. Kiemelt programként foglalkoznak a megye szennyvízcsatornázásával, hiszen  a 216 vasi településből még 96-ban(!) nincs kiépített hálózat és tisztítómű. Ez még a legelmaradottabb megyékhez képest is döbbenetes lemaradást jelent.

A polgármesterek egyesülete fontosnak tartja, hogy a Vas Megyei Közgyűlés – a nem kötelezően ellátott feladatain túl is – számos területen vállaljon koordináló, egyeztető szerepet, illetve hozzon létre olyan szakmai fórumokat, intézményeket, társulásokat, amelyek segítik a települések feladatainak ellátását.

Fukszberger Imre, Kéry Szabolcs, dr. Németh Kálmán, Vargyai Vilmos egyesületi elnök, Patyi Elemér, Király Árpád (Fotó: Czika László)

Az egyesület úgy véli, hogy a Megyei Művelődési és Ifjúsági Központ, illetve a megyei  Sportigazgatóság megszüntetésével óriási törés következett be a kultúra és a sport terén. Megszűntek azok a szakmai műhelyek, amelyek segítették a megyében élő tehetségek kibontakozását, illetve az állampolgárok hobbi, szabadidő- és tömegsport tevékenységének szervezését. Szeretnék elérni, hogy a megyei közgyűlés a korábbihoz hasonló szakmai kereteket, intézményeket teremtsen.

A civil szervezet szerint Vas megye adottságai a turizmus terén kitűnőek. Ezeket a más térséggel (országokkal) szembeni előnyöket a megye korántsem használja ki. Úgy vélik, "bűn" volt megszüntetni a Savaria Tourist-ot, amely menedzselte, segítette a szakmai munkát, és méltó „házigazdája” volt a megyének. Ha bekerülnek a megyei közgyűlésbe, mindent elkövetnek azért, hogy egy megyei hatáskörű szervezet segítse a turizmus  - falusi, lovas, kerékpáros, bor-és gasztronómia, vízi-és horgász - különböző ágazatainak munkáját.

Megyei közgyűlési tagként kezdeményeznék, hogy a részben már megszüntetett kistérségi társulásokat – önkéntes alapon – a megye segítse újraszervezni. A mintegy két évtizedes együttműködési tapasztalattal rendelkező társulások - kellő megyei segítséggel – sokat tehetnének a szociális és egészségügyi alapellátás, a gyermekjóléti szolgálat, a sport, közművelődés és kultúra területén. Ehhez a megyének olyan szakmai hátteret kellene biztosítani, amellyel megszűnne a térségek közötti egyenlőtlenség, elmaradottság. Az időskorúak, betegek érdekében konkrét lépéseket kívánnak tenni azért, hogy az egész megye területén elfogadható áron megvalósuljon, üzemeljen egy személyi segélyhívó rendszer. A lakosság nyugalma, biztonsága érdekében pedig szükségesnek tartják, hogy minden vasi településen kiépüljön – egy magas műszaki színvonalon működő - térfigyelő kamera hálózat. Ebben számítanak a rendőrséggel, a polgárőrséggel való együttműködésre, hiszen a megelőzés és a felderítés terén az ő szakmai felkészültségüket nem lehet nélkülözni.

A Polgármesterek Vas Megyéért Egyesület nyolc évvel ezelőtt két képviselőt és egy bizottsági tagot delegálhatott, 2010-ben nem indultak a választáson, most pedig a Szolidaritás a Vidékkel Mozgalommal karöltve kérik a választópolgárok támogatását. A szükséges ajánlások többszörösét gyűjtötték össze, a listájukon olyanok szerepelnek, akik helyben már hosszú ideje bizonyítják a rátermettségüket, sikeresen irányítják a településüket. A listavezető dr. Németh Kálmán,  Répcelak polgármestere, a második helyen Patyi Elemér, Bögöte elöljárója szerepel. Őt követi Király Árpád Csepreg, Fukszberger Imre Csehimindszent, és Kéry Szabolcs, Bozzai polgármestere. A közgyűlésbe - hat párt mellett - egyetlen civilként bejutni igyekvő egyesület szakmai alapokra helyezett munkát kíván folytatni.

 

Képaláírás: Fukszberger Imre, Kéry Szabolcs, dr. Németh Kálmán, Vargyai Vilmos egyesületi elnök, Patyi Elemér, Király Árpád

 

Fotó: Czika László

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!