Hírek

2014.09.11. 10:45

Csak a hűlt helyét találni - Górcső alá vettük az eltulajdonított gépjárművek legfrissebb statisztikáját

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) által kibocsájtott 2013-as autólopási statisztika szerint Magyarországon az autótolvajok leginkább a Suzuki és a Volkswagen modelljeit lovasítják meg.

Kelemen Attila

Nógrád és Békés megye mellett Vasban regisztrálták a legkevesebb autólopást tavaly. Grafika: Kelemen Attila

A rendőrségi autólopási toplista élén a Volkswagen áll, melyet a Suzuki és Opel követ. Ezen márkák mellett a BMW, a Mercedes, a Ford és a Renault tulajdonosai bosszankodhattak legtöbbször az eltulajdonított autóik miatt.

Magyarországon a regisztrált személygépkocsi eltulajdonítások száma 2012-ig folyamatosan nőtt, tavalyelőtt több mint 5600 ilyen esettel foglalkoztak a hatóságok. 2013-ban viszont hosszú évek után ismét csökkenő tendenciát vett fel: csaknem ezerrel csökkent a regisztrált lopások száma.

Ugyan az autóeltulajdonítások számának csökkenése jó hírként szolgál, ám az a tény semmiképp sem jelent vigaszt, miszerint a meglovasított járművek esetében nagyon alacsony az esély arra, bogy a tulajdonos visszakapja az autóját. A befejezett nyomozások eredményessége országos szinten nem éri el a hét százalékot. Mi több Budapesten ez az érték 3 százalék alatti. Mindennek az lehet a magyarázata, hogy a tolvajok nem külföldre viszik a zsákmányt, hanem a hazai „műhelyeikben" alkatrészeire bontják, és úgy próbálják értékesíteni.

Arról, hogy mely autómárkákat, modelleket részesítették előnyben a tolvajok, arról az autovadasz.eu weboldalon is adnak tájékoztatást évről évre. A Nemzetközi Autóvadász Közhasznú Egyesülethez beérkezett adatok alapján a 2013-ban beérkezett 892 bejelentés közül a túlnyomó többség (91 százalék) Budapestről eltulajdonított gépjárművekről érkezett.

Jelentős változást jelent 2012-höz képest, hogy míg abban az évben a Suzuki Swift, a Renault Megane, a VW Golf és a Toyota Corolla volt a legnépszerűbb zsákmány, addig 2013-ban az Opel Corsa, Opel Astra, Renault Megane, VW Golf és a Renault Megane Scenic modelleket környékezték meg leggyakrabban a tolvajok. Márkákat nézve az Opel, a Volkswagen, a Renault, és a Suzuki a sláger, a Fordot és a Toyotát megelőzve. Ugyan ilyen tekintetben is változott a sorrend az élmezőnyben, ám a márkák változatlanok.

Talán nem véletlen, hogy éppen ezekből a típusokból fut a legtöbb autó hazánk útjain: ezekre van legnagyobb alkatrész igény is.

A statisztikák szerint a legfőbb veszélycsoportba az egy és hat éves kor közötti autók tartoznak.

Az Autóvadász adatai alapján jó hír a megye autótulajdonosoknak, hogy a legveszélyeztetettebb 25 város között nem szerepel vasi. Ami pedig konkrétan a megyéket illeti: a legkevesebb autólopást Nógrád megyében regisztráltak (18) 2013-ban, az észak-magyarországi megyét Vas és Békés követi (mindkettő: 20). Talán mondanunk sem kell, hogy Budapesten volt a legtöbb eltulajdonítás (3933). A fővárost Pest (680), Bács-Kiskun (144), Fejér (131) és Győr-Moson-Sopron megye (106) követi.

Amerikában teljesen más a helyzet

Az Egyesül Államokban teljesen más képet fest az autólopási toplista. A biztosítási bűnügyekkel foglalkozó állami ügynökség (NICB) adatai szerint a tengerentúlon a tolvajok a Mercedes-t, a BMW 3-as szériáját és az Infiniti G Series-t részesítik előnyben. A Mercedes

C- osztályú autók megkerülési aránya a beépített Mbrace biztonsági rendszer ellenére is csak 59 százalék, miközben a luxusautóknál általában ez 84 százalék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!