Hírek

2014.09.20. 12:21

Már nem nő fa az iskola tetején, felavatták a nicki művelődési házat

Sokan gyűltek össze Nicken, ahol átadták a felújított Örökségvédelmi Közösségi Házat, könyvbemutatót tartottak, valamint közösen ünnepelték a nicki Fergeteg Néptáncegyüttes sikereit.

Cseszkó Tamás

Éjszaka még malteres kanál volt a nickieknél, nagy erőkkel dolgoztak azon, hogy a Kulturális Örökség Napján hivatalosan is fel tudják avatni a helyi művelődési házat. Az egykori nicki általános iskola helyén olyan közösségi tér jött létre, ami helyet ad a szellemi értékeknek. Csorba József, a település polgármestere elmondta, egy olyan épületet újítottak fel, amelynek bontását a hatóságok már elrendelték, sőt, a bontásra kijelölt kivitelező is ki volt jelölve. A helyiek azonban megakadályozták a rombolást. - Bizonyára nagyon sokan vannak közöttünk, akiket nagyon szép emlék fűz ehhez az épülethez, az itt tanító pedagógusokhoz, az egykori osztálytársakhoz - köszöntötte a polgármester azokat a nickről elszármazottak, akik a mai ünnepre hazatértek.

Fotók: Cseh Gábor

- Településünk jelentős változásokon ment keresztül. Alapítványi estek, színházi előadások, a nicki Fergeteg Néptánc Együttes műsorai folyamatosan formálják a közösségi életet ma is - hangzott el. A felújításra 100 millió forint központi támogatást nyert a település, amelynek köszönhetően megújulhatott az egykori romos iskola épülete.

- 2009-ben olyan rossz állapotok uralkodtak itt, hogy fák nőttek az iskola tetején - emlékezett vissza Nick első embere, majd köszönetet mondott a Nicki Szent Anna Templomért Alapítvány munkatársainak, amiért kitartó, lelkiismeretes munkával küzdöttek azért, hogy többek között ez a beruházás is megvalósulhasson. A rendezvényen részt vett Ágh Péter, a térség országgyűlési képviselője, aki beszédében felelevenítette Nick gazdag történelmét. A politikus kiemelte, a nickiekre mindig lehetett számítani, akkor is ott voltak, ha harcolni, de akkor is, amikor dolgozni kellett.

- 27 millió forint értékű támogatás érkezett Nickre, amelyből megújult az Örökségvédelmi Közösségi Ház, gyönyörű könyvet tudunk bemutatni Elődeink Iskolája Nicken címmel, rajzkiállítás alkotásait csodálhatjuk és a mindannyiunk által szeretett Fergeteg Néptánc Egyesület új fellépő ruháit is megtekinthetjük sok szép műsor mellett -mondta Ágh Péter, kiemelve, hogy van mire büszkének lenni ma ismét a nickieknek. A rendezvényen mutatták be a nicki iskola történetéről szóló, érzelmekben gazdag könyvet, mely az alkotók szavai szerint egy nemzedék végrendelete a másik számára. Parancs, amelyet az őrszem továbbít a váltásnak. A Fergeteg Néptánc Együttes is gazdagodott, új fellépőruhákat és hangtechnikai eszközöket sikerült nekik vásárolni. Az iskola történetét a Pajta Színház előadása dolgozta fel, amely a közönség körében nagy sikert aratott. A rendezvényen számos kitüntetést, elismerő oklevelet adtak át azoknak a pedagógusoknak, helyieknek, akik sokat tettek a település fennmaradásáért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!