Hírek

2014.10.10. 19:40

213 ezren a vasi névjegyzékben

Körkép - Vas megyében vasárnap 424 polgármester-, 1483 egyéni listás, 200 egyéni választókerületi képviselőjelöltre, s öt megyei listára voksolhatnak a választók.

Rékai Zoltán

A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint a vasárnapi önkormányzati választáson országosan csaknem 60 ezer jelölt indul. Ez mintegy 10 százalékkal kevesebb a négy évvel ezelőttinél. A polgármester-jelöltek száma meghaladja a 8 ezret, ám közel 700-zal marad el 2010. évitől. Az összes jelölt több mint fele függetlenként indul, döntő többségük a 10 ezer lakosúnál kisebb településen. A polgármesterjelöltek 80 százaléka is ebbe a körbe tartozik.

Hegedűs Balázs és Novák Tamás körmendi szavazóurnákkal. Fotó: Szendi Péter

A jelölő szervezetek közül a legtöbb jelöltet, több mint 7 ezret a Fidesz-KDNP állította. Ebből 863-an a polgármesteri székért versengenek. A második a Jobbik több mint 4 ezer 700 indulóval, az MSZP-nek 1569, az LMP-nek 1161, a DK-nak 858, a DK-Együtt-MSZP-PM-nek 545 jelöltet sikerült állítania.

A megyei önkormányzati választásokra négy évvel ezelőtt a jelölő szervezetek 72 listát állítottak, ezeken csaknem 2 ezer jelölt szerepelt. Az idén viszont 107 lista van, 2 ezer 87 jelölttel. A legtöbb listát – hetet – Baranya, Csongrád, Fejér és Tolna megyében állították. Vas megyében a négy évvel ezelőtti négy helyett ezúttal öt lista közül választhatnak a szavazók.

A vasi választói névjegyzékben 213 ezer 225-en szerepelnek. A 10 ezer lakosúnál kisebb települések száma 211, ahol a betölthető képviselői helyek száma 874,. A 10 ezer lakosúnál nagyobb öt településen összesen 46 egyéni és 18 kompenzációs képviselői hely sorsa dől el vasárnap.

Október 12-én Vasban 424 polgármester-, 1483 egyéni listás, 200 egyéni választókerületi képviselőjelöltre lehet voksolni. A legtöbb polgármesterjelöltet – hetet – Toronyban állították. A település lakossága nagyon aktív volt a képviselőjelölt állításban is, a hat helyre összesen tizenkilencen aspirálnak. A tízezernél kisebb lélekszámú vasi település között ők a rekorderek. Szentgotthárdon és Bükön egyaránt tizennyolcan versengenek a nyolc, illetve a hat képviselői helyért. A képviselőjelölt állításnál nagy volt az aktivitás Balogunyomban, Bérbaltaváron, Csánigon, Csepregen, Gencsapátiban, Gércén, Gersekaráton, Győrváron, Jákfán, Kemenesmagasiban, Kenyeriben, Nagysimonyiban, Náraiban, Nemesrempehollóson, Pácsonyban, Pápocon, Petőmihályfán, Rábahídvégen, Rumban, Söptén, Vásárosmiskén, Vashosszúfaluban, Vasszécsenyben, Vasváron és Vönöckön is. Ezeken a településeken jórészt kétszer annyi jelölt van, mint ahányan képviselők lehetnek.

A megyében ugyanakkor harmincnyolc olyan település van, ahol éppen csak annyi a képviselőjelöltek száma, amennyi a megválasztható. Ezek mintegy kétharmadában csak egy polgármesterjelölt van, azaz mind a polgármester, mind pedig a képviselők esetében elegendő egyetlen voks a megválasztáshoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!