Hírek

2014.10.15. 10:39

Megújul a város születésnapjára a körmendi múzeum

Móricz Péter múzeumigazgató elmondta, hogy az első építészeti ütem átadásának határideje június 30-a volt, október 28-áig pedig a második ütemmel is végezniük kell. A megújult bemutatóterek a hónap végén, a város alapításának 770. évfordulóján lesznek először láthatók.

Markó Petra

Az intézmény első emeletén egy két részből álló kiállítást alakítanak ki. Három teremben a várostörténeti kiállítás lesz látható négyben pedig a Batthyányak történetét bemutató tárlat.

Az első teremben a város történetének kezdetéig kalauzolják vissza az érdeklődőket egészen a 19. századig. A másodikban a település 20. századi története mutatkozik be, színesítve a kiemelkedő körmendi személyiségek életével. Lesz egy terem a kézművesipar és az egyesületek történetéről, valamint látható lesz a kastély és a várkert múltja is. Ezenkívül a Batthyányak históriáját is megjelenítik: Batthyány Strattmann László élete és munkássága tárul majd a látogatók szeme elé.

Az épület megújításával a tervek szerint olyan környezetbe kerülnek ezek a patinás emlékek, amelyek a kastély történetéhez és a volt főúri atmoszférához passzolnak. Az igazgatótól megtudtuk, hogy ennek érdekében készült el az a tábla parketta, amely a kastély dísztermében volt a második világháború előtt illetve a falburkolat, ami szintén emeli a kiállítás fényét.

A múzeum felújítása szorosan kapcsolódik a Batthyány Örökség Központ kialakítása elnevezésű programhoz, aminek részeként a színház épülete is új köntösbe öltözik és új funkciókkal gazdagodik. Azért, hogy a megjelenés mindkét helyen hasonló legyen közös arculati elemeket dolgoztak ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!