Hírek

2014.10.07. 14:29

Sérül a választás tisztasága? - Megsokasodtak a választópolgárok Borgátán

Néhány hónap alatt több mint ötven százalékkal nőtt meg a választópolgárok száma a településen. A májusi adatokkal szemben kedden 63-mal többen – 118 helyett 181-en - „laktak” a termálfürdőjéről nevezetes kis faluban.

Simon Erzsébet

Október 2-án ülésezett a községben a Helyi Választási Bizottság, hogy megtárgyalják az egyik polgármesterjelölt által benyújtott választási kifogást. Komlósi Tamás bejelentése arról szólt, hogy helybeliként azt tapasztalta, a Borgáta közigazgatási területéhez tartozó Borgátafürdőn nyaralótulajdonnal rendelkező külföldi és magyar állampolgárok nagy számban jelentkeznek be állandó lakosként az üdülőjükbe vagy más ingatlanba. A független polgármesterjelölt azt feltételezi, hogy ezzel a választás eredményének rá nézve kedvezőtlen befolyásolása a cél. Komlósi Tamás azt kérte a Helyi Választási Irodától, szolgáltasson adatokat a választási bizottságnak arról, hogy a voksolás kiírása óta hány személy jelentkezett be Borgátára állandó lakosnak, másrészt arról is adjon tájékoztatást, hogy az ezt megelőző években történtek-e ilyen bejelentkezések.

A Helyi Választási Iroda vezetője, dr. Balás Endre az ülésen elmondta: az önkormányzati választás kitűzésének napja, 2014. július 23-a és 2014. szeptember 8-a között – ekkor frissült utoljára a Jánosházi Közös Önkormányzati Hivatal népességnyilvántartása – 24 személy létesített állandó lakóhelyet Borgátafürdő területén. Hozzátette azt is: idén május 25-én, az európai parlamenti képviselők választásának napján 118, a kifogás benyújtásának napján, október 1-jén pedig 161 személy szerepelt a választási névjegyzéken. A Helyi Választási Bizottság a település lakosságszámának alakulását is vizsgálta az elmúlt másfél évtized adatai alapján. 1999-től évről évre folyamatosan csökkent a lélekszám, a betelepülés egyáltalán nem jellemző. A hét tagú grémium többsége azt tapasztalta, hogy legföljebb öten, hatan laknak életvitelszerűen Borgátafürdőn.

A Helyi Választási Bizottság helyt adott Komlósi Tamás kifogásának, és megállapította: a választás tisztaságát sérti, ha a választópolgár kizárólag a választáson való részvétel céljából létesít állandó lakhelyet egy településen anélkül, hogy életvitelszerűen az adott helyen élne.

Dr. Balás Endre arról is tájékoztatta a bizottságot, hogy Magyarország Alaptörvénye szerint az állampolgárok alapvető joga, hogy a tartózkodási helyüket megválasszák, lakóhelyet azonban csak azon a címen létesíthetnek jogszerűen, amelyet életvitelszerűen otthonul használnak. A hatóság a lakóhely létesítésekor nem vizsgálja az életvitelszerűen ott tartózkodás tényét, elegendő a tulajdonjog igazolása, illetőleg a szállásadó hozzájárulása a beköltözéshez. Ez azonban nem jelenti azt, hogy életvitelszerű helyben lakás nélkül jogszerű lenne a lakcím létesítése. Aki olyan lakcímen létesít állandó lakóhelyet, ahol valójában nem tartózkodik életvitelszerűen, közreműködik abban, hogy jog létezésére vonatkozóan valótlan adatot foglaljanak közokiratba, vagyis megvalósíthatja az intellektuális közokirat-hamisítás bűntettét.

A választási eljárásról szóló törvény alapján nincs lehetőség arra hivatkozással törölni a választópolgárt a névjegyzékből, hogy életvitelszerűen nem tartózkodik a lakóhelyén, továbbá helyben tartózkodás nélkül létesített lakóhely törlésére sincs lehetősége a Helyi Választási Bizottságnak. Ha a tömeges átjelentkezések miatt a választás eredményét valaki megtámadja, az eredmény megsemmisíthető, és időközi választások kiírására is sor kerülhet.

Borgátán a jelenleg regnáló faluvezető, dr. Tóthné Zentai Éva nem indul újra a posztért. Két független polgármesterjelöltre lehet vasárnap voksolni: Komlósi Tamás és Gőcze Zsanett is régóta helybeli, de korábban nem vettek részt a települést irányító testület munkájában. A kilenc képviselőjelölt közül négy borgátai, kettő sárvári (egyikük jelenleg is képviselő), egy nemeshanyi és kettő veszprémi. Az utóbbiak egyike az a férfi, aki tavaly pályázott az önkormányzati tulajdonú termálfürdő üzemeltetésére, ám a helyhatóság vele szemben a korábbi bérlőnek adott ismét lehetőséget a működtetésre.

Kedden késő délután dr. Balás Endrétől azt az információt kaptuk, hogy a legfrissebb adatok szerint Borgáta lakosainak száma jelenleg 181 fő. Ez akár növekedhet is még a választási névjegyzék pénteki lezárásáig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!