Hírek

2014.11.11. 15:35

December közepéig elhúzódik a kőszegi vár felújítása

Kőszeg - Eredetileg november 21-e volt a Jurisics-vár újabb felújítási szakaszának határideje.Ez pár héttel kitoldóik.

Némethy Mária

Másfél évig tartott a Jurisics-vár felújításának első üteme. Júliusban a kőszegi képviselők rendkívüli ülésen döntöttek arról, melyik cég folytatja a vár szépítését. Ebbe a szakaszba beletartozik a közművelődési szolgáltatóház tetőszerkezetének és homlokzatának felújítása, a külső nyílászárók cseréje, a csapadékcsatorna építése, az új külső közvilágítás és a parkosítás is.

Az évek során sokan és sokszor megtapasztalták, milyen bokatörő a vár udvara. Lyukak, üregek tátongtak a lerakott padozatban, a kövek között. Most ez nagyon szépen megújul, már ennek a hétnek a végére végeznek vele a munkások. Képünkön a vár felújításán Mészáros János dolgozik éppen. Fotó: Unger Tamás

Az építés során, menet közben felmerült további szükséges munkarészek elvégzése. Ez érinti a tetőtéri rész lehatárolását, a Jurisics szobor mészkő talapzatának cseréjét, a talajnedvesség elleni szigetelést és a belső falszárító vakolatok elkészítését. Ez azt jelenti, hogy a külső és belső várudvar, valamint a külső és belső várhíd burkolása a mostani hétvégére készen lesz már, a jövő héten a virágládák kerülnek majd a helyükre.  Az épületen és a Jurisics szobornál viszont folytatódik majd a munka.

Ezek miatt kitolódik a határidő: várhatóan december 15-ére fejeződik be a vár felújításának ez a szakasza. Mindez újabb költségekkel jár. Ezekről rendkívüli testületi ülésükön, csütörtökön délután 14 órától tanácskoznak majd a város képviselői.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!