Hírek

2014.11.26. 14:00

Disznószemet is boncoltak a diákok a biológia versenyen

Országos középiskolai biológia versenyt rendezett a sárvári Tinódi gimnázium az Öveges-laborral rendelkező oktatási intézmények diákjai számára. A győztes a szombathelyi NYME Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium csapata lett.

Simon Erzsébet

Az ország több középiskolájából érkeztek csapatok a Tinódi gimnázium Ami a szem szájnak ingere címmel meghirdetett biológia vetélkedőjére. Három-három fős csapatot állított ki a szombathelyi NYME Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium, a mosonmagyaróvári Kossuth Lajos Gimnázium, a Mátyás Király Gimnázium Fonyódról, a siófoki Perczel Mór Gimnázium, a keszthelyi Vajda János Gimnázium, a zalaegerszegi Kölcsey Ferenc Gimnázium, a Varga Katalin Gimnázium Szolnokról, a celldömölki Berzsenyi Dániel Gimnázium és Szakképző Iskola, valamint az Oladi Általános Iskola, Középiskola és Szakiskola. Hevér Mihályné igazgató köszöntötte a vendégeket, a verseny házigazdája Vígh Viktor tanár volt. Három helyszínen, forgószínpadszerűen zajlottak az események.

Kis Dorottya, Kukor Dániel és Filipánits Kristóf, a Bolyai gimnázium győztes csapatának tagjai. Fotó: A szerző

A nemrég átadott high-tech biolaborban a boncolási gyakorlatra és az ehhez kapcsolódó feladatlap kitöltésére került sor. A disznószem boncolása mellett a diákoknak fényképezniük is kellett a mikroszkópkamera segítségével. A számítástechnika teremben a szem fotoreceptorát, egy pálcikát kellett 3D-ben megrajzolni („gyurmázni") és annak felépítését, működését prezentálni. A médiateremben a diákok egy kooperációs tanulási szituációs feladatban versenyeztek: források - cikk, grafikon, fénykép, multimédiás felület, prezentáció - alapján kellett megválaszolniuk a kérdéseket, digitális szavazórendszerben.

A vetélkedőt a Bolyai gimnázium Transz-retinal nevű csapata nyerte, a diákok egy-egy tablettel lettek gazdagabbak. Második helyen a mosonmagyaróvári Kossuth gimnázium csapata végzett, ők egy-egy digitális fényképezőgépet vihettek haza. A harmadik helyezett a fonyódi Mátyás Király Gimnázium gárdája lett, ők egy-egy 32 GB-os pendrive-nak örülhettek. A legjobban sikerült fotoreceptor (pálcika) megalkotásáért ez utóbbi csapat különdíjban részesült: egy GPS készülék lett a diákok jutalma. Jóllehet helyezési rangsort is felállítottak a versenyen, abban valamennyi résztvevő egyetértett: valójában csak az élmények és a kialakult barátságok számítanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!