Hírek

2014.11.09. 10:53

Dr. Beck Zoltán a szombathelyi egyetemi katedrán

Szombathely – Most nem a 30Y-os Becki Zoli, hanem dr. Beck Zoltán, a Pécsi Tudományegyetem romológia tanszékének adjunktusa érkezett Szombathelyre: a romológia alapjait vázolta föl szemináriumi keretben SEK-hallgatóknak.

Ölbei Lívia

Fotók: Tímár Gergely

Most nem a 30Y-os Beck Zoli, hanem dr. Beck Zoltán, a Pécsi Tudományegyetem romológia tanszékének adjunktusa érkezett Szombathelyre. Bár tulajdonképpen nincs nagy különbség. Dr. Beck Zoltán kb. úgy létezik a katedrán, mint énekes-gitárosként a színpadon, és vehemenciájával, személyiségével, tudásával, a kérdésekre és a nézőpont-ütköztetésekre építő szemléletével magával ragadja a hallgatókat. Egy rokonszenves sztár a Savaria Egyetemi Központ Berzsenyi téri épületének földszinti előadójában, villanyfényben. Frontember, ezúttal frontális tanítási módszerrel.

Beck Zoltán itt, Szombathelyen, a Berzsenyi főiskolán kezdte meg felsőfokú tanulmányait: tanító-magyar szakon. Nemcsak zenei pályafutásának forrásait kereshetjük a vasi megyeszékhelyen (igen, újra jár a zenekarnak nevet adó 30Y jelzésű helyijárat, a kultúrbusz), hanem tulajdonképpen tudományos karrierje is itt kezdődött, legalábbis ami a romológiai érdeklődést illeti. Zoltán anno a  neves szombathelyi gimnáziumi magyartanár, Holdosi József írói munkásságát választotta szakdolgozati témának, akkor került először közel a cigány irodalomhoz; ami szerző származását és tematikáját, gondolkodásának, tépelődéseinek magvát illeti. A romológia – mint romológia – persze akkor önálló tárgyként, tanszéki területként még nem létezett: pécsi doktoranduszként Beck Zolinak szerencséje volt ott lenni a kezdeteknél. És most nagy elánnal veti bele magát a folytatásba. Jó, hogy itt volt. Reméljük, jön még.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!