Hírek

2014.11.09. 08:36

Egy Waldorf iskolában a világ jó, szép és igaz

Szombathely - Szent Márton napi lampionos felvonulásuk után tűz mellett megtörték a béke kalácsát. Ez szép esemény volt a múlt héten az Apáczai Waldorf Iskolában, ahol a hétvégén a Waldorf pedagógia emberképéről hallottunk.

Némethy Mária

Kocziha Miklós (középen) játékot, táncot is tanított  a hétvégén

Az első Waldorf iskola 95 évvel ezelőtt Stuttgartban jött létre. Egy 2007-es felmérés szerint földünkön 958 ilyen óvoda és iskola működik, ebből Európában 665, a legtöbb (200) Németországban. Hogy mi a titka ennek a pedagógiának? A hétvégén ízelítőt kaptunk belőle a szombathelyi Apáczai Waldorf iskolában, ahol a Budapestről érkezett Kocziha Miklós és három tanítványa, Dóra, Petra és Alex beszélt arról, mit ad egy ilyen iskola a diákjainak. Kocziha Miklós, akinek alapképzettsége zene és történelem, 24 éve tanít Waldorf iskolában. Az osztrák Rudolf Steiner által kidolgozott pedagógia emberképéről beszélt. Arról, hogy a különféle életszakaszaikban milyen utat járnak be náluk a diákok, hogy végül önismeretre, erőteljes rugalmasságra és szociális érzékenységre tegyenek szert. Életük első hét évében minden arról szól, hogy a világ jó, azután arról, hogy a világ szép, majd 15-16 éves koruktól, amikor kritikai gondolkodásuk, ítélő lényük kialakul, abban erősítik meg őket, hogy a világ igaz. Egy ilyen iskolában nincs buktatás, nincs "selejtes" gyerek. Igyekeznek a test, lélek, szellem harmóniájában mindenkinek a tehetségét kibontakoztatni. Kocziha Miklós diákjai arról beszéltek, hogy középiskola után könnyen beilleszkedtek a felsőoktatás keretei közé, általában kialakultabb személyiségek kortársaiknál. Az iskola november 23-án 15 órától adventi bazárt rendez, bárkit szívesen látnak a hajdani huszárlaktanyában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!