Hírek

2014.11.10. 11:34

Elkezdődött a hajléktalanok téli ellátási időszaka

Szombathely - November elején elkezdődött a hajléktalanok téli ellátási időszaka. Ilyenkor megnövelik a férőhelyek számát és étkezési lehetőséget biztosítanak a fedél nélkül élőknek.

Lisztmayer Zsófia

A Savaria Rehab-Team munkatársai csaknem 250 hajléktalan ellátását végzik. A szociális munkások két krízisautóval naponta járják az utcákat, hogy segítsenek a rászorulókon. Az őszi-téli krízisidőszakban éjszaka, hétvégén és ünnepnapon is dolgoznak. A szolgálat munkatársai arra törekszenek, hogy mindenkit a szállóra vigyenek, de mindig vannak néhányan, akik a legnagyobb hidegben sem hajlandóak az éjjeli menedékhelyre menni. Szabó Tibor, utcai szociális munkás szerint, amikor a hőmérséklet érezhetően csökkenni kezd, valószínűleg többen betérnek majd hozzájuk az utcáról.

– Általában 5-6-an vannak olyanok, akiket nem tudunk meggyőzni, és a téli időszakot is az utcán szeretnék tölteni. Addig van választási lehetőségük, amíg nincsenek életveszélyben.

Bujtás Edit, a Savaria Rehab-Team ügyvezetője hozzátette, hogy vannak magányos farkasok, akik nehezen viselik a közösséget.

– Néhányan túl régóta élnek szabadon ahhoz, hogy hirtelen szabályok közé kerüljenek. Ha valaki azonban ki szeretne szabadulni ebből az állapotból, akkor segítünk neki. Évente több mint száz hajléktalant foglalkoztatunk, és több sikertörténetünk is van. Aki tovább akar lépni, az tovább tud lépni. A munkát vállaló hajléktalanokat lakásokban helyezzük el. A 21 lakásból hatot mi bérelünk a tulajdonosoktól, a többi pedig önkormányzati kiléptető lakásként funkcionál. Általában több embert költöztetünk össze egy lakásba, de ők maguk választhatják meg lakótársaikat. Két szociális munkásunk utógondozásként csak velük foglalkozik – mondta el.

Vörös Péter jelenleg a Rehab Team betegszobáján tölti mindennapjait, mivel október elején baleset érte.

– Az elmúlt 14 évben kisebb-nagyobb megszakításokkal hajléktalanként éltem. A családomban voltak problémák, de magamnak is köszönhetem, hogy ide jutottam. Amint felgyógyultam, szeretnék majd munkát vállalni. Elég volt ebből az életből, meg fogom próbálni újrakezdeni az életemet. Addig is itt gyógyszert és ételt kapok, az ellátásom meg van oldva.

A 25 fős éjjeli menedékhelyet krízisidőszakban plusz 20 férőhellyel bővítik. Emellett átmeneti szállás, nappali melegedő, háziorvosi ellátás, étkezési lehetőség is része a hajléktalanellátó rendszernek Szombathelyen. Működtetnek továbbá egy 26 férőhelyes idősek otthonát hajléktalan embereknek, valamint egy szociális foglalkoztatási műhelyt, ahol dolgozni is lehet.

Stankovics Erika, a Savaria Rehab-Team szakmai vezetője elmondta, több a hajléktalan férfi, mint a nő. – A férfiak aránya nagyjából 80 százalékra tehető, a nők száma viszont emelkedett az elmúlt években. Azonban azt tapasztaljuk, hogy a nők hamarabb kérnek segítséget tőlünk, és könnyebben megoldják a lakhatásukat.

Bujtás Edit hozzátette, hogy még nem kellett senkit sem elutasítani helyhiány miatt.

– Általában 30-40 fő veszi igénybe az éjjeli menedékhelyet, a krízisidőszakban pedig 60 főre is emelkedhet ez a szám. Kicsit zsúfoltan vagyunk ilyenkor, de mindig megoldjuk.

A szolgálat az április 30-ig tartó krízisidőszakban zöld számot (06-80-205-165) működtet. Ide várják a lakossági bejelentéseket azokról a hajléktalanokról, akiknek élete a hideg miatt veszélyben lehet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!