Hírek

2014.11.12. 13:05

Esernyős flashmob az úttest közepén Uraiújfaluban

Uraiújfalu - „Nincs boldogság ezen a földön, csak annak, aki embertársát szereti.” Ezt Móra Ferenctől tudjuk, és az ő gondolatát igyekeznek a tanulókba plántálni a nagy írónkról elnevezett répcelaki általános iskola uraiújfalui tagintézményének pedagógusai is.

Simon Erzsébet

Móra-emléknapot nemcsak a székhelyintézményben tartanak rendszeresen, hanem a tagintézményben is, ahová elsőtől negyedik osztályig járnak a kisdiákok. Ez is része annak a programsorozatnak, amelybe alkalmasint bevonták a szülőket, a település lakóit, önkormányzatot, egyházi és civil szervezetek tagjait is. A Móra-emléknapon például a 4. évfolyamosok nagy sikerrel adták elő Móra Ferenc Szeptemberi emlék című elbeszélésének dramatizált változatát, amelyet a tagiskola összes tanulója, pedagógusaik és az érdeklődő szülők, valamint a tankerület képviselője is megilletődötten figyelt. Az intézmény pedagógiai programjában kiemelt helyen szerepel az érzelmi nevelés, amely minden tevékenységben nagyon fontos. A gyerekeket arra tanítják, hogy nem a gazdagságtól, nem a település, az iskola méretétől függ az emberek öröme, jókedve, hangulata, hanem a belső értékektől.

Móra Ferenc Szeptemberi emlék című elbeszélésének dramatizált változatát a 4. évfolyamos kisdiákok adták elő. Szemben Flibért Balázs, Anderkó Rebeka, Végh Anna, Orsós Katalin, Bokor Bence, Niczki Balázs, Szabó Lajos (Fotó: Móra iskola)

A mostani generációk esetében is az érzelmi kötődés kialakítására helyezik a hangsúlyt - Móra tanítása által. De a magyar kultúra más jeles alakjairól is mindig megemlékeznek Uraiújfaluban. Ahogy a szűkebb környezetükben található híres emberekről is. Így tettek egy villámcsődület erejéig, amikor a település szülötteinek, a Balogh-fivéreknek az életútját elevenítették föl. Az ő zseniális ötletük alapján készült el az első összecsukható esernyő, a találmány világhírűvé tette őket. A 6-10 éves kisiskolások a flashmob során esernyős táncot jártak az iskola előtti közút közepén, alaposan meglepve ezzel a közlekedőket. Noha effajta modern kulturális esemény még nem volt a faluban, mindenki örömére nagyon kedvező visszhangot váltott ki. Konklúzióként levonható: a közösségi programok egyaránt jó hatással vannak azokra is, akik aktívan részt vesznek benne, és azokra is, akikhez szólni kívánnak a különféle műsorok révén.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!