Hírek

2014.11.03. 16:28

3 milliárd forint tűzifa-támogatásra

Az országban 2068 település részesült a kormányzati támogatásban, az érintett önkormányzatok összesen 36 ezer 65 mázsa barnakőszenet és 157 ezer 323 köbméter tűzifát vásárolhatnak. Vas megyében összesen 55 település, csaknem 27 millió forint értékben kap szociális tűzifa-támogatást.

Lisztmayer Zsófia

Pintér Sándor belügyminiszter döntése alapján hárommilliárd forintot osztanak szét idén a támogatásra pályázott önkormányzatok között. A legtöbb támogatás Szabolcsba kerül, a megye önkormányzatai összesen 651,7 millió forintban részesülnek. A második legtöbb forrást, 494 millió forintot Borsod megye kapta. Vas megyében összesen 55 település csaknem 27 millió forint értékben kap szociális tűzifa-támogatást. A legtöbb tűzifára valót Vasvár nyerte el: majdnem két és fél millió forintot. A lócsi önkormányzat viszont csak 35 ezer forinttal gazdálkodhat. - Természetesen mindig azok kapják a támogatást, akik a legjobban rászorulnak. Az idén két köbméter fát kap az önkormányzat, így nagyjából két család részesülhet majd a támogatásból – mondta el Horváth István lócsi polgármester.

Az önkormányzatok helyi rendelet szerint osztják majd szét a tüzelőanyagot, az elbírálás során előnyt élveznek a kisnyugdíjasok és a halmozottan hátrányos helyzetű, gyermeket nevelő családok. Háztartásonként legfeljebb 5 köbméter tűzifát vagy 10 mázsa szenet lehet igényelni. Az önkormányzatok nem kérhetnek ellenszolgáltatást azoktól, akik a támogatást megkapják.

Bíró Tibor, az Oszkói Közös Önkormányzati Hivatal jegyzője kérdésünkre elmondta, hogy Bérbaltavár az idén először pályázta meg a támogatást. – Körülbelül 30 köbméter fát nyert el az önkormányzat. Az elbírálás időszaka azonban még nem ért véget, hamarosan egy rendelet alapján igényelhetik a lakosok a tüzelőt. Arról egyelőre nincsenek információk, hogy hány család részesülhet majd a támogatásból, remélhetőleg minél többen – tette hozzá.

Németh János, a szombathelyi erdészeti igazgatóság fahasználati műszaki vezetője Pornóapátiban mutatja a kitermelt fát, amiből feltehetően a program kedvezményezettjei is kapnak majd (Fotó: Tímár Gergely)

Horváth István, Csákánydoroszló polgármestere tegnap tőlünk hallott először az elnyert támogatás mértékéről, hivatalosan ugyanis még nem értesítették az önkormányzatot. Elmondása szerint idáig körülbelül húsz igény érkezett be a támogatásra, az elnyert összeget pedig a lehető legigazságosabban próbálják majd szétosztani. – Várhatóan november második felében lesz a következő testületi ülésünk, amelyen megvitatjuk a támogatás elosztását. Sok szempontot kell figyelembe vennünk, de remélhetően minden igénylőnek jut majd tüzelő – mondta.

Bakon Beáta, a büki önkormányzat szociális ügyekkel foglalkozó munkatársa elmondta, hogy Bükön egy szociális bizottság dönt majd arról, hogyan osztják szét az igénylők között az elnyert támogatást. – Természetesen minél több családnak szeretnénk segíteni abból a több mint egymillió forintból, amelyet erre a célra kapott az önkormányzat.

A szociálisan rászorulók téli fűtését könnyítő programot 2011-ben indították el. Az ötezer lakosnál kisebb települések önkormányzatai támogatást kapnak ahhoz, hogy a lakosság egy részének térítésmentesen adhassanak tüzelőt. Az első évben csaknem egymilliárd forint volt a megpályázható összeg, azóta folyamatosan nő a rendelkezésre álló keret. Az önkormányzatoknak 2015. február 15-éig kell eljuttatniuk a tüzelőt a lakosságnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!