Hírek

2014.11.13. 14:31

Hogy elkerülhető legyen a hirtelen halál

Szombathely - A magyar tudomány ünnepe alkalmából szakmai-tudományos konferenciát szerveztek csütörtökön délelőtt a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karának Szombathelyi Képzési Központjában. Az esemény szervezésében részt vett az Országos Mentőszolgálat Nyugat-dunántúli Regionális Mentőszervezete, valamint a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház is.

Az Országos Mentőszolgálat, mint általában első helyszíni ellátó vett részt ennek a rendezvénynek a szervezésében, hiszen a keringés hirtelen leállása és annak első ellátása a laikus segítségnyújtók után a mentőszolgálat dolgozóinak a feladata. Ennek láncolatát mutatták be a magyar tudomány napján.

Fotó: Médiaközpont

Köcse Tamás Vas megyei vezető mentőtiszt elmondta: rendkívül fontos az újraélesztés oktatásában, hogy adjunk egy mentési elemzést arról, hogy a helyszínen összeesett beteg hogyan fog a végleges gyógyulásig úgy eljutni, hogy a lehető legjobb életminőségben kerül ki a kórházból.

A keringés leállása során alkalmazott beavatkozási protokoll többlépcsős. Nem biztos, hogy egy bejelentés kapcsán elsőként azonnal a legmagasabb szintű egység jut el a helyszínre. A kiérkezők a kompetenciaszintjüknek megfelelő eljárást és eszközöket használják.

- Nagyon fontos ezen a fórumon azt is hangsúlyozni, hogy a helyszíni első észlelő, aki az esetek jó részében természetesen nem egészségügyi dolgozó, hanem laikus, felismerje és elvégezze azokat az első lépéseket, amelyek a beteg életben tartása érdekében létfontosságúak - fogalmazott Lórántfy Mária, az Országos Mentőszolgálat Nyugat-dunántúli Regionális Mentőszervezet igazgatója.

A szakmai-tudományos konferencián bemutatták a laikus és mentőegység általi újraélesztést, a kórházi fogadtatást, és előadás hangzott el a katéteres kezelésről is. A program célja, hogy minél több ember megismerkedhessen az újraélesztés egyszerű gyakorlatával, és így nagyobb eséllyel elkerülhető legyen a hirtelen halál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!