Hírek

2014.11.09. 10:48

Kálmán László Szombathely díszpolgára lett

Szent Márton ünnepén Szombathely a figyelem középpontjába állítja azoknak a munkásságát, akik életük során sokat tettek városukért. Régi hagyományt követve szombat este gálaműsoron vehették át több évtizedes szakmai tevékenységükért, példamutatásukért a díjazottak a város legmagasabb kitüntetéseit.

Köszöntőjében Puskás Tivadar polgármester Szent Márton élettörténetének egyik legismertebb fejezetét idézte: azt, amikor a katona megosztotta köpenyét a koldussal. A segítés alaptörténetének nevezte ezt a jelenetet a polgármester és hozzátette: Márton a köz érdekét is védte, hisz köpenyének egyik felét a kincstár birtokolta, ezért csak a másik részét teríthette a didergő emberre.

Szent Mártont Európa-szerte tisztelik, szolidáris katonaként, elkötelezett szerzetesként, a hit állhatatos terjesztőjeként emlegetik. Szülővárosa is méltóképp emlékezik rá - mondta Puskás Tivadar, kiemelve a Szent Márton-ünnep megrendezését, az egyre több ide érkező zarándok fogadását, a szombathelyiek együvé tartozásának erősítését szolgáló Szent Márton-kártya bevezetését és a születésének 1700. évfordulójára való felkészülést. A Szent Márton-napi díjátadó gálán elismeréseket adták át.

A gazdaságkutatás, környezetvédelem, valamint a műszaki fejlesztés területén adományozható Gothard Jenő-díjat Nagy Gabriella, a Bercsényi Miklós Általános Iskola tanára, a gazdaság és a városüzemeltetés területén adományozható Brenner-díjat Kutnyánszky László építész, településtervező kapta.

A gazdaságfejlesztés, városépítészet, környezetvédelem területén adományozható Éhen Gyula-díjat Takács Balázsnak, az EPCOS Elektronikai Alkatrész Kft. gazdasági ügyvezető igazgatójának, az Éhen Gyula-díjat posztumusz Horváth Lászlónak, a Styl Ruhagyár Részvénytársaság néhai elnök-vezérigazgatójának ítélték oda. A városfejlesztés, városépítés területén adományható Hefele Menyhért-díjat Litkei Tamás építész, a polgármesteri hivatalnál közszolgálati jogviszonyban álló személynek a közigazgatás területén adományozható Horváth Boldizsár-díj I. fokozatát Babicsné Tőke Erzsébet, II. fokozatát Horváth Ildikó és Vaidlinger Mónika vehette át. A Szombathely Közbiztonságáért díj Balogh Gábor rendőr alezredeshez került idén, Ifjúságért díjat kapott M. Dancs Jeanette, a Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnázium tanára.

Az Év civil szervezete díjat a Herényi Kulturális és Sportegyesület és a Vasi Honvéd Bajtársi Egyesület érdemelte ki. Szombathely Kultúrájáért életműdíjat adományoztak posztumusz Salamon Nándornak,a Pro Sanitate Savariae életműdíjat Gautier Barna tüdőgyógyász, a Pedagógus életműdíjat: Óhidi Györgyné vehette át. Szociális Munkáért életműdíjat kapott Asbóth Mária és posztumusz életműdíjat Gyebrovszki János. Sportpályafutása elismeréseként Szombathely díszpolgára lett Kálmán László.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!