Hírek

2014.11.11. 19:35

Később újra rendszerbe állhatnak a Heiszig-ház tetejéről leszerelt táblák

Körmend - Leszerelték a napkollektorokat a Heiszig-ház tetejéről, ami 144 négyzetméteren borította az épületet.

Markó Petra

Arra a kérdésre, hogy miért kellett eltávolítani a korszerű hőenergia előállítására alkalmas táblákat, Németh István, a Régióhő Kft. ügyvezetője adta meg az egyszerű választ: nem termeltek hasznot a napkollektorok.

A Heiszig-ház teteje, amikor még napkollektorok borították. Fotó: Markó Petra

Mivel évek óta üresen áll a belvárosban az ifjú házasok lakótömbje, ezért nincs fogyasztó a napenergia felhasználásával előállított szolgáltatásra. Az elemeknek pedig az sem tesz jót, ha csak állnak, hiszen úgy is tönkremehetnek. A napelemek felújítás, kisebb rekonstrukció után újra hasznosíthatók lesznek. A szolgáltató cég vezetője hozzátette: a berendezéseknek még nincs meg a helyük, egyelőre raktárba kerültek. a jövőben vagy saját célra fogják felhasználni azokat vagy eladják őket.

A Heiszig-ház tetejére a 90-es évek végén került fel a csaknem 70 napkollektor. Ezek biztosították a 30 lakás melegvíz-ellátását. Annak idején, hogy fel tudják szerelni a berendezéseket, le kellett szedni a cserepeket. Most pedig a szükséges karbantartások után újra  le kell cserepezni a tetőt. Németh István hozzátette: ha tovább üzemelt volna az ifjú házasok otthona, akkor biztosan nem szerelik le a napkollektorokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!