Hírek

2014.11.24. 08:07

Szombathelyi közgyűlés: negyedszer

Szombathely – Ebben a hónapban negyedszer ülésezett a szombathelyi közgyűlés: dolgos napjuk volt hétfőn a képviselőknek.

Cseszkó Tamás

9:02 - Jó reggelt!

Tengermély tisztelettel üdvözöljük Kedves Olvasóinkat, megkezdjük online közvetítésünket. Már a Városházán vagyunk, ahol szépen szállingóznak a képviselők. Nemsokára kezdetét veszi a mentális ámokfutásunk, melynek köszönhetően megtudhatják, mit gondolnak politikusaink a város dolgairól. Tartsanak velünk!

9:06 - Ez a poszt egyszerre szól VV Vikcsuról és Puskás Tivadarról

Azt hittük, komoly szurkolótábor fogja várni a képviselőket, de úgy látszik, a többség inkább a munkát választotta. Vagy csak elindult az egyik televíziós csatorna közkedvelt valóságshow-ja, és így hajnalig kukkolta mindenki bizonyos Vikcsuk, Fannik, Lacik életét. Akik ráadásul vasárnap szuper képességeket kaptak, gondolom ma itt ilyet nem osztanak. Eközben megérkezett dr. Puskás Tivadar, aki szép sorjában kezet fog minden jelenlévővel. Dr. Takátsné dr. Tenki Mária puszit is kap.

9:11 - Befutnak? Befutnak!

Kezdünk. Nincs itt Tóth Kálmán a baloldalról, akinek a vagyonnyilatkozata szerint Ausztriában adott munkát az élet, és múltkor sem volt itt.  A jobboldalról hiányzik Sátory Károly is, aki a Reményik Általános Iskola igazgatója. Vajon befutnak? Eközben azok esküdnek, akik múltkor lekésték, nekünk meg fel kell állni, addig kicsit lassabban gépelünk. Mire a post végére érünk, három tényt kell közölnünk. Megjött Tóth Kálmán. Meg Sátory Károly is. Az előbb ráadásul nem vettük észre, de Horváth Attila mszp-s politikus sem volt még itt, időközben ő is befutott.

9:21 - Hol a jegyző?

Balassa Péter arról beszél, hogy pénteken nagyon nehezen lehetett találni a Városházán olyat, akinek sürgősségi napirendi pontot lehetett volna javasolni. - Hol van a jegyző? - kérdezi, hoppá, tényleg nincs itt dr. Gaál Róbert. Arra kíváncsi, igaz-e a folyosói pletyka a jegyzőről? (Mi még nem hallottuk, de majd kimegyünk a folyosóra) - A jegyző úr szabadságon tartózkodik - így Puskás Tivadar. Balassa az IVS projekt keretein belül felújított Óperint utcai társasház felújításának ügyéről tárgyalna. Erről sajtótájékoztatót is tartottak korábban, mely itt olvasható.

9:23 - Készült a Szombathelyleaks?

Dr. Czeglédy Csaba ideiglenes bizottság felállítását kezdeményezi, mert a jegyző 30 dolgozó, köztük osztályvezetők híváslistáját, sms forgalmát kérte ki a szolgáltatótól. - Ön a felelős polgármester úr mindenért, amit a hivatal tesz - mondta Czeglédy, aki szerint végleg szabadságra ment a jegyző. - Kicsi ez a város, tudjuk, hogy a jegyző úrnak megmondták, hogy befejezheti a pályafutását  -folytatja Czeglédy. - A dologról nem tudtam, és amint megtudtam, azonnal leállítottam, sőt belső vizsgálatot indítottam - válaszol a polgármester.

9:29 - Szokásos szocialista szavak

Alliteráló címünk a következőket rejtik: dr. Ipkovich György a lakásrendelet módosítása miatt üti az asztalt ismét, persze csak képletesen. Puskás azt mondja, nyitott kapukat dönget, decemberben tárgyalnak róla. Dr. Nemény András a kiskertek ügyében áll fel, szerinte a rendelet nem jelent teljes megoldást. A polgármester viszont reagál, a határozat az év végééig rendezi a kérdést, a törvényjavaslat pedig december közepéig megjelenik, utána tárgyalnak róla. Horváth Soma egy húsz éves demokratikus hagyomány visszaállításáról beszél, azaz a közgyűlés élőképes közvetítéséről a Városi Televízióban. Czeglédy Csaba Haladás ügyben is felszólal, azt feltételezi, hogy Puskás Tivadar nézte a Haladás-Puskás Akadémia mérkőzést. - Ha a csapat nem gyűjt 30 pontot, akkor nem lesz esélyünk a bennmaradásra. Hatalmas pénzekbe fog kerülni, hogy visszajöjjünk az NB2-ből - mondja a baloldal frakcióvezetője.

9:35 - "Drága Ferencem"

Szuhai Viktor is nyitott kapukat szeretne döngetni, melyek szerinte be vannak rozsdásodva. A költői képet követően a parkolási rendelet módosítását javasolná felvenni a napirendek közé, mely szerinte a kampányt követő rezsicsökkentést. Külön kiemeli a kórház környékét, úgy látja, többet ér a rászorulók segítése, mint az a pár forint.

- Akkor is el fogom mondani drága Ferencem, amit akarok, értem, hogy nem tetszik ez a szituáció - ezt már Horváth Attila mondta, aki szerint a polgármester Vida Ildikói magasságokba emelkedett. Horváth amiatt akadt ki, hogy Puskás az előbb a telefonhívás listás történet miatt belső vizsgálatot rendelt el. Ő is kéri, hogy vizsgálóbizottság legyen.

9:44 - Odamondogatás játékon kívül

Eközben Molnár Miklós és Balassa Péter szólalkoznak össze játékon kívül, mert Balassa levetetné a Távhő beszámolóját napirendről, mivel szerinte több vizsgálat zajlik a cég ellen. Molnár azt mondja, csak a szokásos ÁSZ vizsgálatot bonyolítják le, Balassa viszont ingatja a fejét, nem-nem. Aztán el is mondja, azt mondja az igazgató, más vizsgálat is van. Tóth Kálmán közben a keleti városrész ügyében szólal fel. Balassa és Molnár még mindig mondják egymásnak, a polgármester csitítja őket. - Engem érdekelne - mondja Horváth Attila, aki már a közgyűlés egyik legszínesebb egyénisége lett. Őszintén tetszik a humora.

9:45 - Breaking: Ágh Ernő megszegte a frakciófegyelmet

No nem mintha lett volna jelentősége. Egy korábbi szocialista javaslatnál ugyanis a jobboldal tartózkodott, ám Ágh Ernő nemmel szavazott. Egyedül az ő nevénél égett pirosan a lámpa. Aztán szép sorjában szavaznak a plusz napirendi pont javaslatokról, de egy sem kap többséget. Eközben Ágh Ernő még egyszer nemmel szavaz.

9:56 - "Látod, hogy fenyegetőzik?"

Rátértünk a napirendi pontokra. A Nemzeti Ovifoci program  az első napirendi pont. Rettegi Attila közli, hogy a bizottsága egyhangúlag támogatta a megvalósulást. Czeglédy Csaba viszont továbbra is arra kíváncsi, hol van a jegyző. - Addig jó önöknek polgármester úr, amíg itt az ülésen próbáljuk ezeket a kérdéseket rendezni - mondja Czeglédy, mert Puskás időközben szól neki, hogy a napirendi pontokról tárgyalnak. - Látod, hogy fenyegetőzik? - döbben le dr. Takátsné dr. Tenki Mária. Eközben a baloldali frakcióvezető arról beszél, hogy tragédia lenne, ha az óvodákat is államosítanák. - A kérdésben együtt gondolkodunk, a jövő ott képződik. Ha fejlődnek az óvodák, és a fejlesztés 70%-át pályázati pénzből megkapjuk, annak kifejezetten örülhetünk - hangsúlyozza Puskás.

10:05 - Edző óvónénik és Levente

- Multifunkcionális pályákat hozunk létre, a focin kívül más sportok művelésére is alkalmas lesz a terület - húzta alá Illés Károly alpolgármester. Nemény András óvodai problémákról beszél, nem tudják elszállítani a lehullott faleveleket, és nem tudják befedni a homokozókat sem. - Nincs megoldva normálisan a fenntartás - vélekedik a képviselő, aki szerint a multifunkcionális pálya csak hab a kakaón, de nem a mindennapi ügyek megoldása. Nemény azon is mosolyog, hogy a gyerekeket az óvónők fogják tanítani az alapokra, egyúttal javasolja, hogy ne a Haladás jelenlegi edzői stábja készítse fel az óvónőket. Puskás Tivadar eközben Levente unokájáról beszél, aki szintén jár ovifocira, nagyon élvezi, és szereti a foglalkozásokat.

10:22 - Balassa: Szakemberek foglalkozzanak a gyerekekkel!

Még mindig ovifoci, de időközben a foci szó lassan eltűnik, inkább az óvodák helyzetéről tartanak hosszú értekezéseket politikusaink. Kopcsándi József arról is beszél, hogy kiemelt figyelmet kell fordítani a saját nevelési igényű gyerekre, így az Aranyhíd Nevelési Oktatási és Integrációs Központot is támogatni kell. Molnár Miklós viszont arról beszél, hogy annak a fenntartója a Klebensberg Intézményfenntartó Központ. Balassa Péter örül a kezdeményezésnek, szerinte azonban fontos, hogy szakemberek foglalkozzanak a gyerekekkel. Azt javasolja, hogy az Illés Akadémia edzői is tartsanak edzéseket. Azt látjuk, hogy a baloldal minden lehetőséget kihasznál a szereplésre, szinte minden képviselő neve mellett ott a szót kérő zöld lámpa.

10:34 - Czeglédy Csaba Tenki Máriával szeretne sportolni

Szuhai Viktor arról beszél, hogy debreceni cég végezheti el a beruházást. Szerinte jó lenne, ha helyi vállalkozások végezhetnék el az óvodafelújításokat, csapcseréket, meg bármit, amire az intézményekre szükség van. Takátsné Tenki Mária eközben a saját körzetében található óvodáról beszél, azt mondja, a Szivárvány óvodában külső felújítási munkálatok szükségesek. Közben meginti Ipkovich Györgyöt is, aki szerinte kineveti őt. Egyébként megfigyeltük, ha a képviselő asszony feláll, a baloldaliak egyből elkezdenek mosolyogni. - Szívesen sportolnánk Önnel képviselő asszony - mondja Czeglédy Csaba. Mi pedig vizuális típusok lévén nagyokat mosolygunk.

10:47 - A Falco gyár polémiája

Megszakítják a napirendi pont tárgyalását, mert a keleti városrész lakói napirend előtti szólásra jelentkeztek, ám az egyiküknek orvoshoz kell mennie.

Petőné Kiss Mária a keleti városrész egyik lakója kap szót. - Kegyetlen, visító hangja van a Falco-gyárnak - mondja. Arról is beszél, nem a gyár ellen vannak, csak azt kérik, tartsák be a környezetvédelmi törvényeket, hogy "élhessenek". - Az egészséget nem lehet pénzért megvenni, az ember élet nem játékszer. Amikor a Falco kiengedi a csípő, maró füstöt, jajjgatások közepette rohannak be az emberek a házba. Hány embernek kell még megbetegedni, meghalni, hogy segítsenek? Ez lenne a segítés városa? Kinek segítenek? A Falconak, vagy a lakóknak? Szeretnénk kérni, hogy sorolják vissza a Pick lakótelepet kisvárosi övezetté. Két oldalról a kegyetlen zaj, ömlik a sötét füst, ami a Falco szerint vízgőz - hangzik el. Kiss Mária hozzáteszi, kártérítésről bezzeg nem beszélnek. - Szombathely már nem a segítés városa és nem a nyugat királynője, hanem a pénzért mindent város. Kérem, vegyék figyelembe az embert - zárja gondolatait a hölgy, akiben igencsak nagy indulatok vannak, úgy dübörög, mint a gyár a lakók szerint  éjszaka. Megértjük, biztosan nem lehet jó ott lakni.

Tóth László is szót kap, ő higgadtabban beszél. Szerinte négyszeres a zajszint a szabályoshoz képest. Számokat mond, sokszor hangzik el a decibel szó, melynek lényege, hogy a lakók szerint jóval hangosabban dübörögnek a gépek, mint az elvárható lenne. Tóth László eközben részletesen foglalja össze a történelmet, olyanokat mond, hogy simán elmehetne szakelőadónak.

10:53 - Január végééig rendeződhet a városrészi kérdés

Molnár Miklós válaszol a Keleti-városrész lakóinak, mint mondja most sok egyeztetés várható a lakók, a gyár és a város között. Bejelenti, december 1-től új főépítész fog dolgozni a Városházán, ő tájékozódni fog, január elején fórumot szerveznek, és január végéig komplex javaslat kerülne a közgyűlés elé, amely rendezni tudja a kérdést.

11:03 - Kántás Zoltán első felszólalása

Kántás Zoltán, a keleti városrész képviselője is hozzászól: kijelenti, múlt csütörtökön a Nyugat-dunántúli Zöld Hatóság arról tájékoztatta, hogy Győrből újra Szombathelyre került az intézkedési jogkör. - Számomra egyértelmű, hogy minden fél elkötelezett annak tekintetében, hogy közösen megoldást találjunk a kérdés rendezésére. Ő is ígéri, január elején lakossági fórumra várják a lakókat.

11:13 - Hogy kerül a közgyűlésre Micimackó?

Kelemen Krisztián vélhetően az egyik legprecízebb képviselő, innen látjuk, az előterjesztés rózsaszín szövegkiemelővel van tele jegyzetelve, ez alapján teszi fel kérdéseit. Többek között arra kíváncsi, milyen szempontok alapján választották ki a két győztes óvodát. Kelemen nem akarja megkérdőjelezni az óvónők tehetségét, de szerinte méltóképpen hozzátartozna a megfelelő szakmaiság. Eközben Molnár Miklós a Keleti-városrész lakóival beszélget. - Biztosan nagyon fontos az ovifoci, de úgy érzem, kezdjük elveszíteni a prioritásokat - vélekedik a képviselő, aki emlékeztet, a Micimackó óvoda udvarán egyetlen gyermekjáték sincsen.

11:19 - Tenki Mária focista lesz?

Puskás Tivadar hosszú percek óta ecseteli, hogyan fogják az óvónők focizni tanítani a gyerekeket. Szerinte ugyanis mozdulatsorokat kell elsajátítani, meg egyébként is, vannak női focisták. Ezen a ponton igencsak felcsillan Tenki Mária szeme, úgy látszik, ez ilyen sportos nap. A képviselő asszonyt még a végén leigazolja a Répcelak nem messze ülő edzője, Balassa Péter. Illés Károly ezután tiszta vizet önt a pohárba, elmondja egy csomó funkciója lesz ezeknek a pályáknak.

11:23 - Horváth Attila a nap legjobbja eddig

Horváth Attila folyamatosan übereli önmagát, megint leírhatjuk, élete legjobb felszólalását mondja el. - Ha megkérdeznénk egy óvodavezetőt, hogy mi a legfontosabb, valószínűleg azt mondja majd, hogy futballpályára. Tudjuk, hogy szeretett vezérünk bármire igent mond, ha futballról van szó. Számomra ez az előterjesztés arról szól, hogy jó sportolási körülményeket teremtsünk a gyerekeknek - hangzik el. Közben Horváth Attilától azt is megtudjuk, hogy nincs olyan, hogy oviröplabda, hibás az előterjesztés.

11:25 - Czeglédy aggályokat fogalmaz meg

Czeglédy Csaba utánanézett a pályát kivitelező cégnek: - Kiderült, hogy az alapítvány képviselője ugyanúgy tulajdonos a kivitelező GLOBAL Kft-ben is. A cégnyilvántartásból kiderül, az egyik tag 2007-ben született, így Czeglédy szerint így testközelből tanulmányozhatja az ovifocit. Puskás Tivadar válaszol, országos program. - Női szemmel, de mint a Jogi bizottság elnöke is mondom, nagyon fegyelmezetlenek az ellenzéki képviselők. Nem tartják be az SZMSZ-t - áll fel Tenki Mária.

11:33 - Értékbecslés, külön összegek

Másfél órája az első napirendi pontról tárgyalnak, az előbb Czeglédy Csaba azt mondta, este tízig terveznek maradni. Dr. Nemény András azt mondja, nem tudni, mennyibe kerül valójában a beruházás. Így pedig veszélyes közpénzt adni egy alapítványi projekthez. Szerinte értékbecslést kellene csinálni, hogy világosan lássák, mi történik. Kelemen Krisztián arra kíváncsi, hogy amennyiben megépül a pálya, előfordulhat-e, hogy évente külön összegeket kell elkülöníteni a fenntartásra.

11:38 - Kopcsándi mátyási magasságokba emelkedik

Balassa Péter felháborodik, mert Ipkovich György korábban arról beszélt, hogy nehogy a Kajmán-szigeteken található cégek végezzék el a beruházást. Balassa 2007-re utal, akkor egy Yucatan félszigetre bejegyzett cég nem épített kerékpárutat a Zanati úton. - Hívd fel a Marton Zsoltot - szól neki oda Czeglédy Csaba, Ipkovich kontrázik: - Tegyél feljelentést, én is támogatom. Kopcsándi József eközben arról beszél, hogy ők előzetes bejelentés nélkül látogatják az intézményeket, akárcsak Mátyás király, mert tudják, milyen eredménye van, ha leegyeztetnek egy-egy érkezést.

11:43 - Hosszú vita után az első kipipálva

- Nagy gondban lehet az ellenzék, ha két órán keresztül magyarázza, hogy miért szavaz meg egy előterjesztést, ami nem tetszik neki - mondja Rettegi Attila, bizottsági elnök. Összefoglalja a tényeket, hangsúlyozza, azért adtak be pályázatot, hogy ne önerőből kelljen megvalósítani a beruházást. Aztán Czeglédy Csaba még kicsit odaszól Tenki Máriának, aztán hosszú, értelmetlen vita után elfogynak a hozzászólók. Aztán egyhangúlag elfogadják az előterjesztést.

11:55 - Terror Háza helyett színház

Javaslat az 'Aktív Időskor Szombathelyen' önkormányzati program 2015. évi megvalósítására - ez a címe a következő napirendi pontnak. Ipkovich György áll fel, azt mondja, évente 22 millió forintba kerülne, ha az utazási kedvezményt 65 évről 60 éves korra szállítanák le. Puskás Tivadar kijelenti, ez az előterjesztés teljesen másról szól. Horváth Attila azt javasolja, hogy a szabadidő eltöltésnél vonják be a képviselőket is, tehessenek javaslatot, hogy a körzetben lakók közül ki milyen programon szeretne részt venni. Czeglédy Csaba kéri, hogy ne a Terror Házába vigyék a nyugdíjasokat, inkább színházba. Visszatér Balassa Péter hozzászólásához, azt mondja, 2006 és 2010 között rengeteg gyanús Fidesz-közeli vállalkozás tűnt fel a városban.

12:04 - Padlizsánkrém, avokádókrém, humusz

Az imént óriási megtiszteltetés ért minket, a baloldal két prominensével, Czeglédy Csabával és Kelemen Krisztiánnal közösen használhattuk a férfi mosdó adta lehetőségeket. Visszajöttünk, Kopcsándi József tartja a frontot, ő is az utazást állítja a középpontba. Nemény András arra kíváncsi, hogy az előterjesztésben található mártogatósok készítésénél az avokádó és padlizsánkrém készítésénél valóban szükséges-e a humusz? Igen, ez továbbra is a közgyűlés.

12:26 - Az idősek gyorsabbak

Legalábbis nem másfél órán keresztül tárgyalnak a szabadidő eltöltési programjukról úgy, mint az előbb az ovifociról. Molnár Miklós trollkodja szét az idősek napirendi pontját, azt kérdezi, az érintettek részt vehetnek-e a szavazásban. A baloldaliak meg azon nevetgélnek, hogy milyen jó igazgatója lenne Horváth Soma egy idősek otthonának. Eközben elakad valami, egyhangúlag támogatják Balassa Péter javaslatát, ő meg közben feláll, azt mondja, nem is arról szavaztak, amit ő beadott módosítóként. Aztán egyhangúlag fogadják el a napirendi pontot.

12:32 - A kifli, meg a pékség

A Haladás sportkomplexummal kapcsolatos döntések meghozatala következik. Horváth Attila szerint azzal, hogy felveszik a tervezőt főállásba olyan, mintha egy kiflit akarnának venni, és felépítenének mellé egy pékséget. Ipkovich György szerint arról szól az előterjesztés, hogy létrehoznak egy tervezőirodát, ám nem tudják, hogy milyen feladatot kell végezniük. Kopcsándi József úgy nyit, hogy nem akarja megismételni az előtte szólók gondolatait, majd megismétli az előtte szólók gondolatait. Czeglédy Csaba tudni véli, hogy januárban láthat koncepciót a testület. Kifejezi nemtetszését, mert a város a Király Sportlétesítményhez szeretne fejlesztési pénzeket biztosítani. - Ez egy magántulajdonú terület, még a város bocsájtotta Király Gábor rendelkezésére. Sokkal jobb lenne a kórházzal szemben található pályákat fejleszteni, mert jobban megközelíthető - mondja Czeglédy, akinek a hozzászólásából az is kiderül, hogy játszik egy kispályás labdarúgó csapatban.

12:46 - Kecskés: Súlyosan elhibázott lenne a kórházra rátelepíteni egy stadiont

Még egy fontos dolgot megtudunk Czeglédy hozzászólásából: Koczka Tibornak van egy kerékpárboltja Czeglédy választókörzetében. Nos, ott mi is voltunk nemrég, és olyan jó biciklilámpát vettünk, ami nagyon messzire világít. - Súlyosan elhibázott koncepció lenne a kórházra rátelepíteni egy stadiont - áll fel dr. Kecskés László, aki szerint a parkolási anomáliákat pontosan a kórházzal szembeni területen lehetne kezelni.

12:57 - Lendvai: A legjobb üzemeltetőt fogjuk kiválasztatni

Balassa Péter arról beszél, hogy előre meg kellene határozni, hány férőhelyes stadiont akarnak építeni. - Még nem volt olyan stadionberuházás, amely belefért volna a költségvetésbe. A többletköltség pedig a város kasszáját fogja terhelni - húzta alá a Jobbik képviselője. Lendvai Ferenc azt mondja, ez nem zöldmezős beruházás, így a mérnököknek kell felmérni, mit bír el a meglévő építmény. A Fidesz frakcióvezetője emlékeztet, láttak már rossz üzemeltetőket, ilyen volt az Aréna Savariat üzemeltető Unihall Kft, a szerződést még a szocialisták kötötték. - A legjobb üzemeltetőt fogjuk kiválasztani, amely a stadionnak és a városnak is jó lesz - húzta alá Lendvai Ferenc.

13:18 - Miért is nem lehetek egyszerre Kéthelyen?

Megpróbáljuk a lehetetlent, egyszerre leszünk két helyen. Ez egyszerűbb lenne, ha elmennénk Somogy megyébe, ott van ilyen település, meg kedves emberek. Merthogy 13 órakor Czeglédy Csaba és Ipkovich György tartottak sajtótájékoztatót a híváslista ügy miatt, amiről külön cikkben számolunk majd be. Eközben pedig tart a közgyűlés is, épp Illés Károly beszél, a stadionügynél vagyunk még mindig. Az alpolgármester szorgosan válaszol a kérdésekre.

13:23 - Illés Károly megnyugtató válaszai

- A város nem szándékozik közpénzt a Király Sportcentrum fejlesztésére adni - jelentette ki Illés Károly, hozzátéve, hogy maga a sportcentrum kaphat forrást a kormányzattól. Részletesen ismertette a beruházás és a finanszírozás részletei. Illés Károly kifejezetten jól kommunikál, látszik, hogy korábban vezette a stadionos céget, ismeri a területet.

13:38 - Szünet

Végül átmegy a harmadik napirendi pont is. A polgármester szünetet rendel el, ebédelünk, aztán jövünk vissza. 15:45-kor folytatjuk.

15:57 - Czeglédy Csaba lapunk tudósítóját fotózta

A nap legfontosabb tanulsága, hogy nehéz laptop nélkül közgyűlést élőzni. Merthogy idejében ideértem, ám akkor jöttem rá, hogy nehéz lesz percre késznek lenni szeretett informatikai rendszerem nélkül. Mondjuk nekem nem egyszerű, hiszen míg másoknak Adéltól Zsófiáig a különböző női neveket felölelő titkárnők állnak rendelkezésükre, nekem ilyen ugyebár nincs. Aztán vicces dolog történik, ide jön dr. Ipkovich György egy korábbi cikk kapcsán elmondani a véleményét, eközben Czeglédy Csaba meg a telefonjával készít fényképet. Bepózolunk, nem tehetünk mást.

16:08 - Visszatér a régi SZOVA vezér?

Az önkormányzati tulajdonú cégek féléves beszámolói következnek. A baloldali képviselők egyenként teszik fel kérdéseiket. Kopcsándi József például arra kíváncsi, hogyan oldja meg a SZOVA Zrt. a likviditást, hiszen 200 millió forintot kell hamarosan visszafizetni. Balassa Péter is kérdezi: mi várható a kötvénykibocsájtás következményeként. Arra is kíváncsi, hogy visszatérhet-e az a vezérigazgató, akit másfél éve menesztettek a cég éléről. (Németh Gáborról van szó, aki egyébként a Pro Savaria képviselő-jelöltje volt, így nem lepődnénk meg, ha valóban visszahelyeznék) Czeglédy is nekiszögezi a kérdést a városvezetést, miszerint igaz-e, hogy a mostani megbízott igazgató munkáját nem kívánják támogatni. Czeglédy szerint Németh Gábor a semmittevésen túl nem tett semmit a SZOVA-nál. -Mindent a megfelelő időben -válaszol a polgármester.

16:12 - SZOVA

Molnár Miklós elmondja, nemrég óta tartozik hozzá a SZOVA. Arról is beszél, hogy decemberig a kötvénykibocsájtás miatt újabb 200 millió forintot kell kifizetni, melyre a tárgyalás önerőből nem képes. - Olyan átalakításokat kell végezni, amely nem érinti a város költségvetését.

16:24 - Nem lesz erőmű beruházás

A Távhő következik. Nemény András a kőszegi Távhő eladásáról kérdez, Czeglédy Csaba az iránt érdeklődik, hogy az elmúlt időszakban egyeztettek-e a Grenorral az égetőmű beruházásról. A vépiek ugyanis bevállalnák a beruházást, mely jót tenne Szombathelynek is, hiszen csökkenhet a távfűtés díja. -Nem tudok semmilyen fejleményről, nem lesz biomassza erőmű, ennyit tudunk -mondja Molnár Miklós. Czeglédy úgy látja, Szentkirályon továbbra is nagy a bizonytalanság, lesz-e égetőmű, a városvezetés viszont azt mondja, nem lesz. Eközben átcsúszik a Savaria Rehab-team beszámolója is hozzászólás nélkül, és a Forrásközponté is.

16:34 - Ki terjeszti a Szombathelyi7-et?

A Szombathelyi Médiaközpont beszámolója lesz. Nemény András arra kíváncsi, lett e következménye annak, hogy a Választási Bizottság elmarasztalta őket a kampány során. Czeglédy Csaba arra kíváncsi, hogy a Médiacentrum mennyit költ a Szombathely+ oldalra, valamint hogyan oldják meg a terjesztést és a hirdetésszervezést. Horváth Soma az iránt érdeklődik, miért szerepelt a cég a NAV listáján. Koczka Tibor visszautal a november 3-i közgyűlésre, ahol bemutatott egy nullás igazolást. -A Gazdasági bizottság még tavaly év végén jóváhagyta a reklámfelület szerződést -mondta az alpolgármester. Czeglédy Csaba viszont arra kíváncsi, milyen hosszútávú stratégiai megállapodásokat kötött még a Médiacentrum. Kíváncsi a terjesztésre is, mire Koczka Tibor válaszol, azt nem a megyei napilapot kiadó cég végzi.

16:46 - Hol van a Haladás ügyvezetője?

Czeglédy Csaba a Haladás kapcsán elmondja, a NAV listáján szerepel a labdarúgó kft. Nem érti, hogy a Haladás ügyvezetője miért nincs jelen. Így aztán elteszik a nyílt ülés végére a féléves beszámolót, addig feltételezéseink szerint összeszedik az ügyvezetőt. Indulhat a keresés.

16:53 - Üdítő biznisz

Miközben Kopcsándi József beszél, és szakmázik, (közgazdász) Lendvai Ferenc Balassa Péterrel bizniszel, palackos üdítőben játszanak, így szerez Lendvai egy üveg mentes vizet. Stílszerűen egy narancsos Fantát akar adni érte, amit Balassa nem fogad el. Igyanak Önök is mentes vizet, mi már két liternél tartunk.

17:12 - Balassa Péter vizsgáztatja a polgármestert

A vagyonrendelet módosítása következik. Nemény András szerint a mostani előterjesztés csökkenti a közgyűlés hatáskörét, és növeli a polgármesterét. Balassa Péter teszteli a polgármestert, arra kíváncsi, mi volt az utolsó három olyan szerződés, amely 10 millió forint alatti volt, és a polgármester aláírta. Most ezen 10 milliós összeget emelnék fel 15 millió forintra. A polgármester kivágja magát, azt mondja, már megtette a lépést annak érdekében, hogy megtudja az utolsó három számlát. Molnár Miklós azt mondja, különbséget kellene tudni tenni a nettó és a bruttó összegek között, így ugyanis kiderül, például a bizottságoknak jóval kisebb hatásköre lesz, mint a szocialista érában. -Nem is beszélve a SZOVA-ról, ahol annak idején az igazgatóság 300, a vezérigazgató 100 millió forintról dönthetett -mondta, Molnár meddőnek és nevetségesnek nevezve a vitát.

17:28 - Hol a Soma?

Az előbb majdnem konszenzusra jutott ellenzék és kormánypárt, mert Molnár Miklós korábbi javaslatát Czeglédy Csaba indítványozta módosítóként. Aztán kitört a pánik a baloldalon, mert Horváth Soma nem volt a teremben. -Hol a Soma? -kereste a frakcióvezető legifjabb harcostársát. Horváth Attila el is rohant megkeresni, így viszont már ketten nem voltak bent.

17:37 - Egészségügyi ellátás

Újabb napirendi pont, egészségügyi alapellátás. Tóth Kálmán arra kíváncsi, igazak-e a hírek, hogy államosítani kívánják a háziorvosi rendelést. Puskás Tivadar azt mondja, nem hallott ilyenről, azt azonban tudja, hogy Vas megyében nincs betöltetlen háziorvosi praxis. Aztán szavaznak, gyorsan túl is vagyunk rajta.

17:41 - Kéményseprők

Kéményseprő téma következik. Illés Károly tényleg ügyes, rezzenéstelen arccal tudja kimondani, hogy Kéményseprő Mesterek Szövetsége, én ezen biztosan elnevetném magamat. Ipkovich arra kíváncsi, van-e elég kéményseprő, és jól látja-e, hogy nő a szolgáltatás ára? Illés Károly válaszol, azt mondja, van elég kéményseprő. -Plusz szolgáltatás párosul a díjemeléssel, a széndioxid mérése, valamint berendezések vizsgálata -hangsúlyozza az alpolgármester.

17:51 - Balassa Péter fejsimogatásáról

Már a 9. napirendi pontnál tartunk, melyet gyorsan el is fogadnak. Még egy Ipkovich módosító is átmegy. A 10. napirendi pont a közbeszerzési rendelet módosítása. Czeglédy Csaba ismét a hívásadatok kikérésére utal, azt mondja, talán mégis van szervezettség az ügy mögött. -Adatokat akartak gyűjteni az osztályvezetőkről, hogy utána zsarolhatók legyenek? -keresi a megfejtést a frakcióvezető. Elhangzik Czeglédytől a nap legromantikusabb mondata is: -Balassa Péter politikus, az ő fejét senki nem tudná anélkül megsimogatni, hogy a képviselő ne csináljon valamit az illető kezével, vagy ne tájékoztassa a sajtót. Ezzel Czeglédy azt jelzi, hogy nem tartja jónak, hogy a Közbeszerzési bizottságban mostantól osztályvezetők fognak ülni. A szocialisták még abba is belemennének, hogy a Jobbik adja a bizottság elnökét. Puskás Tivadar viszont azt mondja, a szakmai kérdést leginkább a szakmabeliek tudják megoldani.

18:04 - Illés Károly egy pillanatra szoci lett

Az imént a szavazásnál egy módosítás során Illés Károly véletlenül rosszul szavazott, ezúttal a baloldallal. Jelezte, hogy rossz gombot nyomott. -A Soós is így kezdte -zrikálnak a szocik. Aztán elnosztalgiázgatnak, ki hogyan szavazott félre.

18:23 - Szent Márton: kártya és vásár

Haladunk, haladunk, már a 13. napirendi pontnál vagyunk, a két közgyűlés közt történtekről számolnak most be. Horváth Attila arra kíváncsi, van-e gond a Savaria Történelmi Karnevál gazdálkodásával kapcsolatban. -Ha bármilyen probléma van, igaz-e, hogy a polgármester úr rendelt el vizsgálatot? -teszi fel a kérdést. A Szent Márton kártya körüli gondokról is beszél, azt mondja, pont a Szent Márton vásáron nem tudta használni a kártyáját, a Falumúzeumban, ahol egyébként el szokták fogadni a kártyát. A polgármester egyből kéri, hogy nézzenek alá, hol van a hiba, és hogyan lehet megváltoztatni a jelenleg fennálló helyzetet.

18:26 - Horváth Soma kedvenc témája

Horváth Soma újra a Bem József 11. szám alatt lévő társasház ügyében szólal fel. A SZOVA igazgatótanácsi ülésére hivatkozik, ahol tárgyaltak erről, ám szerinte van benne egy olyan kitétel, hogy per vesztés esetén a lakókra terhelik a költségeket. -A lakóknak az ügyhöz semmi közük nincs -húzta alá Horváth Soma. Molnár Miklós válaszol, azt mondja, a kiegészítő megállapodást a társasház képviselője fogalmazta bele, de nem kérdéses, hogy a perben nem a társasházat marasztalják el.

18:49 - Hol lesznek a szalagavatók?

-Nem fog a szalagavatók idejére elkészülni a Művelődési és Sportház -mondta Horváth Soma kérdésére a polgármester. Azt már Illés Károly teszi hozzá, hogy tartják magukat a június 30-i átadási határidőhöz, a szalagavatók többségét az Aréna Savariaban rendezik majd meg.

19:02 - Nem az AGORA fogja szervezni a karnevált

Az utolsó napirendi pontnál tartunk, a város által fenntartott alapítványok kerültek terítékre. Koczka Tibor cáfolja Horváth Attila értesülését, miszerint az AGORA szervezné a jövőben a legnagyobb rendezvényt.

19:08 - Lemondott pár képviselő és a polgármester

No persze nem a mandátumáról, hanem különböző közalapítványban betöltött tisztségekről, így Kecskés László, Ipkovich György és Puskás Tivadar sem erősítik a csapatokat. Ipkovich például a karnevál kuratóriumából távozik, melynek jelen sorok írója is tagja. Hiányozni fog :(

19:16 - Helyek

Az önkormányzati tulajdonú cégek felügyelő bizottságába választanak tagokat. Nemény András a választási eredményekkel arányosan szeretné a delegáltakat, külön kéri, hogy a Vasivíz Zrt. átláthatóságát segítsék. Mivel az ellenzék nem javasolt tagokat, a polgármester tíz perc szünetet rendelt el.

19:46 - Delegálnak, delegálnak

Itt vagyunk, folytatjuk, A képviselők lelkesen delegálnak tagokat különböző cégekbe, kicsit később mi is megmutatjuk, ki mi felett fog őrködni. Ez zajlik percek óta. Két sürgősségi napirendi pont van hátra, tárgyalnak a Haladásról, a cég vezetője mivel nem jelent meg a rendes napirendnél, most újra behívták, valamint Balassa Péter sürgősségi indítványát is, amely az Óperint utcai társasház felújításával kapcsolatos.

20:13 - Feljelentés konkrétumok nélkül?

Balassa Péter javaslatára arról beszélnek, hogy vizsgálják ki az Óperint utcában történt felújítások vizsgálatát. Molnár Miklós ismerteti a saját határozati javaslatát, miszerint tegyenek büntetőfeljelentést. Czeglédy Csaba szerint a vészkorszak időszakát idézi, hogy Balassa pajzsként használja a közgyűlést, és nem önmaga tesz feljelentést. Úgy látja, Balassa nem beszél konkrétumokról, milyen bűncselekmény merült fel. Lendvai Ferenc ritka pillanatnak nevezi, hogy egyetért Czeglédy Csabával. Ő is az információkat hiányolja.

20:22 - Balassánál van bizonyíték

Balassa Péter szerint a média fújja fel a szavait. Azt mondja, arra esküdött, hogy ha bármilyen visszaélés a tudomásukra jut, akkor a nyilvánossághoz fordulnak és feljelentést tesznek. Balassa azt mondja, van a birtokában olyan, ami bizonyítja, hogy visszaélés történt. -Lakossági megkeresésre érkeztek hozzám információk -húzza alá Balassa. Arról beszél, hogy több munkát végzett el a kivitelező, mint kellett volna.

Mi eközben megköszönjük a figyelmüket, búcsúzunk, holnap a közgyűlés utáni sajtótájékoztatókkal jövünk újra, ahol többek között a Haladás kérdésével is foglalkozunk majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!