Hírek

2014.11.25. 16:27

Marad a szemétkupac a Szent István lakóparkban

Szombathely - Még legalább egy évig marad a törmelékkupac a Szent István lakópark mögött, tudtuk meg Fekete László végrehajtótól, mivel a területeket a nemrég kiírt pályázaton nem sikerült értékesíteni. A felszámolás alatt álló Totalitás 2005 Kft.-nek csaknem kétszázmillió forintnyi jelzálog van bejegyezve az ingatlanjain.

Budai Dávid

Egy hete írtunk a Szent István lakópark mögötti hulladékról. Akkor azt ígértük, utánajárunk az ügynek és amint bármilyen információ birtokába jutunk, megosztjuk olvasóinkkal. Most elérkezett ez a pillanat.

Mint ismeretes, Szombathely szentkirályi városrészén, a Szent István lakópark mögött építési törmelék és háztartási hulladék halmozódott fel, a lakópark 2008-as megépülése óta. Az ígéretek szerint a beruházó Totalitás 2005 Ingatlanberuházó Kft. parkot és játszóteret épített volna a területre, azonban ebből semmi nem lett, és most már azt is tudjuk, miért nem.

Korábbi cikkünkben is megemlítettük, hogy a kft. felszámolás alatt áll, ezt az információt csak megerősíteni tudjuk. Továbbá, hogy a Nyugat-dunántúli Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőség korábban már indított eljárást az ügyben, ez az információnk is helytállónak bizonyult. Bencsics Attila igazgató hétfőn írásban a következő tájékoztatást adta: "...felügyelőségünk a Szombathely, szentkirályi városrészben található Szent István lakópark mögötti területen már 2013. március 19-én helyszíni ellenőrzést tartott, melynek során megállapítottuk, hogy a lakópark kivitelezését a Totalitás 2005 Ingatlanberuházó Kft. végezte, amely egyben a hulladék-elhelyezéssel érintett terület jelenlegi tulajdonosa is. A szóban forgó területen lévő hulladék a Szent István lakópark építéséből származik. A felügyelőségünkön indult eljárás során kiderült, hogy a Totalitás 2005 Ingatlanberuházó Kft. felszámolási eljárás alatt áll. Az ingatlanon visszamaradt környezeti teher rendezése a felszámolási eljárás keretében a felszámoló feladata."

A Szombathelyi Járási Földhivatalban utánanéztünk annak is, hogy a kérdéses ingatlan valójában négy helyrajzi szám alatt szerepel, és mindegyik a felszámolás alatt lévő Totalitás 2005 Kft tulajdonában van. A telkeken lévő jelzálog elég tetemes, a Sperbank részéről: 778 ezer 747 svájci frank, ami középárfolyamon számolva valamivel több mint 196 millió forint. Az E.ON részéről pedig több mint egymillió forintos végrehajtási jog van bejegyezve.

Megkerestük az üggyel kapcsolatban Szombathely polgármesteri hivatalának kommunikációs vezetőjét, Angyal Lászlót is, aki kérdéseinkre válaszolva elmondta: valóban többéves problémáról van szó. Az elmúlt időszakban a mezőőrök a területet és az ott felhalmozott szemetet lefotózták és a helyszínt beazonosították. A hulladék az 11836/13, 1836/14 és a 11836/15 helyrajzi számú ingatlanon van, egy kisebb része található a 11836/16 helyrajzi számú területen.

2012 nyarán a polgármesteri hivatal városüzemeltetési osztálya a hatósági osztály által lefolytatott növényvédelmi eljárással párhuzamosan hulladékgazdálkodási eljárást indított az ingatlan tulajdonosával szemben. Az eljárás során a tulajdonos kft.-t a hulladék határidőre történő elszállítására kötelezte az önkormányzat, határidő kitűzésével, melyet a tulajdonos nem teljesített. A hulladékgazdálkodási bírság kivetése során az önkormányzat tudomására jutott, hogy a cég felszámolás alatt áll. A felszámolóbiztossal az önkormányzat a kapcsolatot felvette, aki arról tájékoztatott, hogy az építési-bontási hulladék elszállítására vagyoni fedezet nem áll rendelkezésre. A társaság tulajdonát képező ingatlan értékesítése esetén az új tulajdonos lesz kötelezhető annak elszállítására.

Október másodikán a Cégközlönyben megjelent nyilvános pályázatból kiderül, hogy a Totalitás 2005 kft. felszámolója a KESZAU-SOLDER-SEREC-L Kft. az érintett területeket hat-, másfél-, három- és ötmillió forintért lehetett megvásárolni. Lehetett, hiszen a pályázat beérkezésének határideje a megjelenéstől számított tizenötödik napot követő első munkanap tizenkettedik órája volt. Ez a dátum már lejárt, ezért megkerestük dr. Fekete Lászlót, aki a felszámolást végezte, hogy mi lett az ingatlanok sorsa. A felszámolóbiztos úgy tájékoztatta szerkesztőségünket, hogy összesen hét ingatlan van a felszámolás alatt álló Totalitás 2005 tulajdonában, ebből a hétből egyet sikerült értékesíteni, az 11836/13 helyrajzi szám alatt állót.

A végrehajtó elmondta: a sikertelen pályázatot követően új pályázatot írnak ki, amennyiben most sem kelnek el az ingatlanok, úgy azt a hitelezőknek ajánlják fel. Fekete László szerint az ügyben legkorábban a jövő év második felében várható megoldás. A probléma az, hogy mivel az érintett kft.-nek nincsen pénze, nem tudják megoldani a törmelék elszállíttatását sem. Hozzátette, bár eredetileg csak a 2008-as építkezésből származó hulladék volt a területen, mostanra ők is tapasztalták, hogy a szeméthalom kiegészült háztartási hulladékkal is.

Azt pedig mi tapasztaltuk, hogy Magyarországon ez minden elhanyagolt, bekerítetlen terület sorsa. A Szent István lakópark mögötti területen is előreláthatóan még legalább egy évig marad minden a régiben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!