Hírek

2014.11.05. 11:58

Milánó környékén jártak a bolyais diákok egy csereprogram keretében

Olaszország egyik legizgalmasabb részén, Milánóban és környékén – Leccóban és Bergamóban – jártak a Bolyai János Gyakorló Álalános Iskola és Gimnázium diákjai egy csere-program keretében, a szombathelyi önkormányzat támogatásával.

Merklin Tímea

Az olasz és a magyar diákok Milánóban, kísérőtanáraikkal: Darab Laurával, Ódor Edittel és Roznárné dr. Kun Csillával

A Bolyainak a leccó-i Giuseppe Parini Szakképző Iskola a testvériskolája, az onnan érkezett meghívásra utazhattak ki a szombathelyi gyerekek.

Leccóban játszódik Manzoni híres történelmi regényének, a „Promessi sposi"-nak (Jegyesek) számos jelenete, ezért a diákok lépten-nyomon Manzoni emlékhelyekbe botlottak: megtalálták a házát, a szobrát, Lucia búcsújának emlékművét, csónakját és mókás fényképeket készítettek. A városnéző és iskolalátogatóhivatalos programok után a magyar diákok együtt bandáztak a hangos-zajos-nevetős olaszokkal a városka főterén, ahol véletlenül éppen csoki-fesztivál is volt. A nagy közös pizzázás mellett a tó parti diszkó sem maradhatott ki. A kísérőtanárok - Darab Laura, Ódor Edit és Roznárné dr. Kun Csilla a vendéglátó iskola tanárainak vendégszeretetét élvezték.

Katics Eszter, Szűcs Ildikó, Kívés Blanka, Goncsarneko Milena, Katics Veronika és Papp Bernadett a milánói dóm előtt

A megvalósuló álmok netovábbjaként a milánói Scalában Prokofjev Rómeó és Júlia című balettelőadását láthatták a gyerekek, méghozzá a legmagasabb "kakasülő" emeletről lekukucskálva, mert ideszóltak a legolcsóbb diákjegyek, de így is hihetetlen élmény volt.

Az olasz és a magyar diákok csapata Bergamóban

Az olaszul tanuló magyar diákoknak nagyon tetszett a milánói városnézés is, hiszen eddig csak könyvekben láthatták, milyen volt Milánó a középkorban, a reneszánszban, a Sforzák és Viscontiak korában, és mit őrzött meg ebből a város máig, ilyen a dóm, amely  300 éven át épült. Néhányan a hatalmas építmény tetejére is felmásztak, a kőcsipkék közé, ahonnan az EXPO futurisztikus épületeiből is látszik már néhány. Ahogy mesélik, felejthetetlen volt Bergamo is, ahol a régi városrészen szabadon bóklászhattak a gyerekek. Az utolsó nap tóparton telt: Varenna városkájának vízparti kertjében fényképezkedtek, amelynek túlpartján George Clooney villája található. Az egy hetet záró gálaesten együtt énekelték a legnagyobb olasz slágereket, amelyek mindegyikében van egy kis „amore”, a vendéglátók szerint az nem is dal, amiben nincsen szerelem...

A csereprogram folytatásaként jövő ősszel az olasz diákok jönnek Magyarországra vendégeskedni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!