Hírek

2014.11.10. 17:20

Most kérjen influenza védőoltást!

Szombathely - Mindenkinek ajánlott beoltatnia magát influenza ellen, a mostani, szokatlanul enyhe időjárás is kedvez ennek. Vas megyében megfelelő mennyiségben áll rendelkezésre a vakcina, ennek ellenére Szombathelyen kevesen érdeklődtek még az oltóanyag után.

Budai Dávid

Most érdemes kérni az influenza elleni védőoltást, tudtuk meg Dr Jágerné Dr. Szabó Erika megyei tisztiorvostól. Az enyhe idő miatt kevesebb felső légúti megbetegedést regisztráltak, mint ilyenkor megszokott, ezért ez az időszak különösen alkalmas a védőoltások beadására. Azonban nem csupán az enyhe időjárás miatt ideálisak a körülmények, a teljes védettség kialakulásához legalább két hétre van szükségünk, és a rövidesen elkezdődő karácsonyi készülődés közepette – a tapasztalatok alapján – már nagyon kevesen kérnek oltást.

Dr. Jágerné Dr. Szabó Erika megyei tiszti orvos Vas Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve.

Az influenza terjedését az Országos Epidemiológiai Központ figyelőszolgálata már a negyvenedik héttől elkezdi figyelni, és jelenleg nincs aktivitás. Járványról akkor beszélhetünk, ha százezer főből a százötvenet meghaladja az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók aránya hetente. Ahogyan azt a tisztiorvos elmondta, jelenleg nincs járvány, kialakulása az elmúlt évekhez hasonlóan január-februárra tehető, valószínűleg a korábbi évekhez hasonlóan januárban kezd el növekedni az influenzás megbetegedések száma, és a tizedik hét környékén éri majd el a csúcsot.

A MÁV rendelő oltópontján influenza elleni védőoltást ad be Nagyné Burka Valéria vezető asszisztens. Fotók: Budai Dávid, VN-archív

Szabó Erika elmondta: az oltás mindenkinek javallott, aki szeretné elkerülni a megbetegedést, mivel a cseppfertőzéssel terjedő influenzát könnyű elkapni. Ráadásul, aki minden évben beoltatja magát, az jóval magasabb immunitást élvez, mint az, aki csak rendszertelenül veszi igénybe az influenza elleni védőoltást.

Kifejezetten ajánlott az oltás a cukorbetegeknek és az asztmásoknak, annak, aki várandós, illetve az is mindenképpen kérje az oltást, aki az influenzaszezon idejére tervezi a gyermekvállalást. Pozitív változás a tavalyi évhez képest, hogy idén 65 év helyett, már minden 60 év feletti lakos ingyen juthat hozzá a vakcinához.

Szabó Erika hozzátette: sajnálatosan minden évben terjednek hírek az oltás veszélyeiről, azonban ezeknek semmi alapjuk nincs. 1940 óta létezik az influenza elleni védőoltás, Magyarországon pedig évi egymillió embert oltanak be, sokkal kisebb kockázata van az oltásnak, mint egy esetleges influenzás megbetegedésnek. Az influenza szövődményeibe ugyanis egy legyengült szervezetű ember bele is halhat.

Az oltóanyagok idén is három vírustörzs ellen védenek, ezzel kapcsolatban nincs változás a tavalyi évhez képest.

Szabó Erika szerint az is bátran kérhet ma már oltást, aki fél a tűtől. Évek óta Vas megyében is elérhető a mikrotűs influenza vakcina, melynek legfontosabb előnye, hogy az eddig megszokott, izomba történő beadás helyett a bőr felszínébe juttatja az oltóanyagot. Vas megyében bőven van oltóanyag, fel vannak töltve a készletek.

Érdeklődtünk két szombathelyi gyógyszertárban, hogy mekkora a kereslet jelenleg a vakcinák után. Az egyik patikában elmondták: senki nem érdeklődött még oltóanyag iránt, így nincs is raktáron belőle. A másik gyógyszertárban mindössze tízen keresték a vakcinát, pedig minél többen oltatják be magukat, annál könnyebb lesz a járványt megfékezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!