Hírek

2014.11.19. 19:05

Mit keres a traktor és az autó az úttesten Gencsapátiban?

Megyei körkép - A kedden Gencsapátiban történt, halálos kimenetelű baleset kapcsán vetődött fel a kérdés: szabályosan parkolt-e az út szélén a darus felépítménnyel felszerelt teherautó?

Nagy Ildikó

Mint azt megírtuk, kedden hajnalban egy autós nekihajtott az úton álló teherautó hátuljába, és meghalt. A bevezetőben idézett kérdést feltettük a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság illetékeseinek, dr. Kazmar Enikő sajtószóvivő válaszában azt írta, hogy ez a baleset körülményeinek vizsgálata során kerül majd tisztázásra .

Az azonban tény, hogy a kérdést egy olvasónk is felvetette a vaol.hu tudósításhoz fűzött hozzászólásában. Ő ezt írta: Mi a francot keresnek a kocsik meg a traktorok stb. az úttesten egész Gencsen? Ezer négyzetméteresek a kertek a gencsi házaknál, miért nem lehet beállni az udvarra vagy az autófeljáróra? Tegyen már ott rendet valaki!


A szombathelyi Szabó Miklós utcában is mindig kerülgetni kell az úttesten parkoló autókat
Fotó: Unger Tamás

Bizonyára sokan gondolják így, ám az az igazság, hogy a KRESZ meglehetősen engedékeny e tekintetben, például sem a megállás, sem a várakozás tekintetében nem tesz különbséget autó és teherautó között. Molnár László közlekedési szakértő is idézi a szabályt: Ott tilos megállni és várakozni, ahol a jármű és az úttesten lévő záróvonal vagy a jármű és az úttest másik szélén álló jármű között legalább három méter széles hely nem marad.

Hadnagy utca, Szabó Miklós utca, Welther Károly utca: akik naponta autóznak Szombathelyen, bizonyára játszi könnyedséggel sorolnák tovább azokat az utcákat, ahol rendszeresen az úttesten parkolnak az autósok, és mellettük már nem fér el két autó, így, ha szemből is jön egy jármű, valamelyiknek le kell húzódnia már ha van hová. És ugyanez a helyzet a Gencsapáti Hunyadi utcán, ahol a keddi baleset történt.

Lehet, hogy a KRESZ alapból nem tiltja az úttesten történő parkolást, a keddihez hasonló tragédiák után azonban bizonyára sokunkban motoszkál a kérdés: jól van ez így?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!