Hírek

2014.11.22. 15:26

Tizenharmadik alkalommal tartottak Kelemen napot a cserkészek

A cserkészek most szombaton tizenharmadik alkalommal rendezték meg jótékonysági programjukat, a Kelemen napot. Ezen a napon a cserkészek vendégül láttak sérült és fogyatékkal élő gyermekeket és felnőtteket. Az eseménynek, már kezdetektől az Aranyhíd Nevelési-Oktatási Integrációs Központ ad helyet.

Budai Dávid

Szombaton tartották meg a III. Nyugat-magyarországi Kerület cserkészei a XIII. Kelemen Napot az Aranyhíd Nevelési-Oktatási Integrációs Központban. A kezdeményezés tizenkét évvel ezelőtt indult útnak, az 51. Sík Sándor Cserkészcsapat parancsnokának, Simonné Pungor Mária cserkésztisztnek köszönhetően.

Puskás Tivadar Szombathely polgármestere ünnepi köszöntőjében elmondta, segíteni kötelességünk és, ha egy szervezet ezt a magáénak érzi, akkor ez a szervezet egy emberi szervezet, majd hozzá tette: Szombathelyen a segítés szellemének fokozottan kell érvényesülni, hiszen városunk Szent Márton városa. Segíteni jó dolog, nem csak azért, mert ezzel a rászorulók problémáit enyhíteni tudjuk, hanem önmagunkat is jobban megtudjuk becsülni. Tizenkét évvel ezelőtt a cserkészcsapat vezetője elhatározta, hogy Szent Kelemen emlékére egy napot tervez, amely a segítés jegyében telik el, a tervből mára hagyomány lett. A cserkészek szellemiségével a segítés szándéka messzemenően összefügg, mert a segítés fontosságát minden cserkész a magáénak érzi. Az eseménynek otthont adó iskola pedig amúgy is a segítés színtere, hiszen a rászoruló embereknek igyekeznek segíteni nap, mint nap, zárta köszöntőjét a polgármester.

Az iskola igazgatója Tóthné Sipos Judit elmondta: örömmel bocsátották a cserkészek rendelkezésére az épületet, majd hozzá tette, van itt olyan harminchét éves tanítványa is, aki már sokadik alkalommal vesz részt ezen a napon és vannak olyanok, akiknek ez az első Kelemen napjuk.

Hamza István a magyar cserkészszövetség harmadik kerületének elnöke megjegyezte, nagy dolog, hogy már a tizenharmadik alkalommal lehetnek itt, majd elmondta, ehhez az intézményhez az elmúlt tizenhárom évnél hosszabb kapcsolat fűzi őket, hiszen már huszonhárom éve járnak ide úgy, mint ha hazajönnének. A mindenkori vezetők segítségével a cserkészek itt mindig otthonra találtak. A cserkészet alapvető lényege a segítés. A cserkész mindig teljesíti a kötelességét, Istennel, a hazájával és embertársaival szemben és ehhez megfelelő képességekkel is rendelkezik. Az elnök emlékeztetett rá, hogy két év múlva Szent Márton év lesz Szombathelyen, ők akkor fogják tartani a tizenötödik Kelemen napot.

Ezt követően Simonné Pungor Mária az esemény főszervezője és egyben megálmodója elmondta: mindez nem jöhetett volna létre, ha ti nem jöttök el. A mintegy hatvan fős hallgatóságnak hozzá tette, minden évben eggyel többen vagyunk. Felszólalása után közös éneklésre invitálta az egybegyűlteket, amivel azt üzente a jelenlévőknek, hogy: mindannyian jelek vagytok, mindannyian fontosak vagytok a világban, egyszeriek és megismételhetetlenek.

Az ünnepi megnyitó után a cserkészparancsnok ismertette a nap programját. Délelőtt kézműves foglalkozások, lábbal festés, színezés, rajzolás, favár építés, sport bemutatók, ügyességi és memória játékok valamint vidám előadások várták a résztvevőket. Simonné Pungor Mária hozzá tette, fontos, hogy láthatóak legyetek, ezért a nap központi témája a színes programokon felül a láthatóság volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!