Hírek

2014.12.25. 09:25

A gyerekosztályról nem mindenkit engedhettek haza szentestére

Szombathely – Vannak, akik kénytelenek kórházban tölteni a karácsonyt. Az intézményben mindent megtesznek azért, hogy ünnepi hangulatot varázsoljanak a betegeknek. A gyerekosztályról, akit lehetett, hazaengedtek karácsonykor. Vannak, akik csak egy napot tölthettek családi körben, aztán vissza kellett térniük, hogy folytassák a kezelést.

Bajdó Bettina

A Markusovszky Egyetemi Oktatókórház Csecsemő- és Gyerekosztályán nagy volt a zsivaj az ünnepek előtt. Pár nappal karácsony előtt sok szülő nagy táskákkal a kezében várta, hogy hazaengedjék gyermekét. Ők voltak a szerencsésebbek, mert otthon, meghitten, szeretteik között tölthették el legalább a szentesést. Sajnos nem mindenki volt ilyen szerencsés.

A csecsemőosztályról, illetve a koraszülött részlegről nem tudták hazaengedni a kicsiket, a gyerekosztályon viszont próbáltak mindenkinek lehetőséget adni arra, hogy szeretteivel tölthesse a szentestét – tudtuk meg prof. dr. Oroszlán György osztályvezető főorvostól.

- A nagyobb gyerekeket, akik nem igényeltek kórházi ellátást, hazaengedtük december 24-e előtt – folytatja az osztályvezető főorvos. – Vannak olyan betegeink is, akiket csak szentestére engedhettünk haza, hogy legalább azt az egy napot otthon, szeretteikkel tölthessék el. Nekik azonban másnap vissza kellett jönniük, hogy folytatni tudjuk a kezelésüket. Sajnos olyan beteg gyerekek is vannak az osztályon, akik nem mehettek haza karácsonyra. Természetesen december 24-én velük lehettek a szüleik, a nyílt osztályunkon az egyik szülő reggeltől estig folyamatosan foghatta gyermeke kezét. Van az osztályunkon baba-mama szobánk is, ezekben a szülő éjjelre is a gyermeke mellett maradhat. Sokan igénybe is veszik ezt az ellátási formát, hiszen a gyerekeknek lelkileg is nagy szükségük van betegségük esetén a szerető szülői támogatására.

Az osztályon már szenteste előtt pár nappal feldíszítették a fát, magát a folyosót is, hogy ünnepi hangulatot teremtsenek azoknak, akik kénytelenek itt tölteni az ünnepeket. Ezzel is csökkenteni próbálták a lelki terhet, mely a betegséggel jár, főleg karácsony idején.

Nemcsak a gyerekek vannak bent a kórházban karácsony idején, hanem a dolgozók is. Aki az ügyeleti beosztást készíti, már korábban kifüggesztette a falra, hogy az elmúlt 10-15 évben ki vállalta a karácsonyi ügyeletet, így a dolgozók láthatták, ki következik a sorban. Természetesen önként is lehetett jelentkezni a munkára, a kisgyerekes szülőknek pedig próbáltak a társaik is segíteni, hogy ők otthon tölthessék a szentestét. A dolgozók között összefogás van, így humánusak egymással szemben ilyen esetekben.

A kis betegekről sem feledkeztek meg az ünnepek előtt, sok gyerekcsoport meglátogatta őket, volt betlehemezés is. Anyagi felajánlások is érkeztek a kórház gyerekosztályának, valamint a kicsik nagy örömére új plüssállatokkal is gyarapodott a részleg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!