Hírek

2014.12.01. 19:30

A jóság olyan, mint a hólabda...

Zalaegerszeg - Ezúttal az erkölcsről és emberségről értekezik Stróber László egerszegi apátplébános.

Mi az erkölcs? Több száz előírás, vagy a szeretet parancsa? „Egy i betű sem veszhet el a törvényből"- tanította az Úr Jézus. Az erkölcs azt mondja, hogy Isten a cél, olyan mint a Nap, ha feléje fordulok világít, meleget ad, ha elfordulok, sötét lesz. A víz a forrástól a tenger felé tart, az erkölcs mögött az isteni hang szólít: „Örök szeretettel szerettelek". A hit egyik próbaköve, ha a magát nem hívőnek nevező emberibb módon viselkedik, mint aki gyakorolja a vallását. Vallásosnak lenni nagy kihívás: nem maradhatok le az emberségben. Az Isten nélküli humanizmus előbb-utóbb tévútra kerül, például az élet értékeivel kapcsolatban, az abortusz, az eutanázia kérdésében.

Az emberek csak akkor lehetnek testvérek, ha van egy közös Atya, ha el tudják mondani: Miatyánk! Itt vannak a modern demokratikus társadalom gyökerei: a hívő keresztény testvéreinek tartja a többi embert. Ha van valamilyen hitem, van egy utam a lélek benső tarkaságában. Ha vallásos hitem van, figyelem Isten lépéseit, aki előttem jár a hétköznapokban és a történelemben. Imádom, és feléje fordulok. Ez majd irányt ad gondolataimnak. A vallás őszinte gyakorlása létrehoz egy benső tartást: „Akkor majd felfogjátok az összes szentekkel, mi a szélesség és a hosszúság, a magasság és a mélység, megismeritek Krisztusnak minden ismeretet felülmúló szeretetét" – írja szent Pál apostol. Minden erkölcs alapja: „Szeresd Uradat, Istenedet, teljes szívedből és minden erődből".

Az etika kevés, az erkölcs az, ami a személyes Istenhez köt. Az erkölcs konkrét személyhez fordul, az embert, a személyt figyeli, és ez nemcsak program, szervezési feladat, akció, hanem: „Szeresd felebarátodat, mint önmagadat!". A szív a szívhez szól. Mennyi jót tehetek már akkor is, ha valakit türelmesen meghallgatok. A jóság olyan, mint a hólabda, elindul és növekszik. A törvény és a próféták foglalata, pecsétje pedig a kereszt. Ennek egyik ága Isten felé, a másik az ember felé mutat.

Advent van. Az Úr érkezik, készüljünk a „találkozásra". Egymás szívében is készítsük a betlehemi jászolt a szeretet tetteivel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!