Hírek

2014.12.29. 18:20

Egyelőre a kisebb, játékos pirotechnikai eszközöket veszik

Szombathely - Életkorhoz kötött a pirotechnikai eszközök vásárlása és felhasználása, a 3. kategóriájú nagyobb tűzijátékokat pedig csak szilveszterkor lehet birtokolni.

Merklin Tímea

Két napja több hipermarket parkolójában árusítják már a pirotechnikai eszközöket. Melyek a legnépszerűbbek? Ki vásárolhat tűzijátékot? Mit kell majd visszahozni, ha nem használják fel? - kérdeztük Farkas Mihályt, a neves szombathelyi tűzijátékforgalmazó cég vezetőjét.

- Egyelőre a kisebb, játékos dolgokat keresik, az ördögpatront, a kisrakétát, a sikolyrakétát, a kisebb, többlövéses bombetta telepeket. Ezek 1. és 2. kategóriás eszközök, ezeket egész évben lehet vásárolni, nem is kell visszahozni, ha nem használják fel. A 3. kategóriás nagyobb rakétákat, bombetta telepeket csak szilveszterkor birtokolhatja magánszemély, ezeket az utolsó napokban szokták megvenni. Ezeket vissza kell hozni a jogszabály szerint 5 napon belül, mi január 2-án illetve az 5-ével kezdődő héten vesszük vissza a Dózsa György utcai üzletünkben. Nem visszavásároljuk, hanem visszaraktározzuk.

Gulyás Nándor vevő és Farkas Mihály, aki felhívja a figyelmet: a pirotechnikai eszközök vásárlása életkorhoz kötött Fotó: Unger Tamás

Minden pirotechnikai eszköz csomagolásán rajta van a magyar nyelvű használati útmutató, de a szakemberek, akik árusítják őket, el is mondják kérésre, kérés nélkül, hogy kell velük bánni. Vásárláskor ellenőrzik a vevők életkorát személyigazolványt kérnek, mert bár nem hatóság, másként nem tudnak meggyőződni arról, ki hány éves. 1. kategóriás eszközt 14 éven felüli, 2-est 16 éven felüli, 3-ast 18 éven felüli vásárolhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!