Hírek

2014.12.26. 15:31

Téli üzemmódban a közút

Megyei körkép – Az előrejelzések alapján a következő napokban erős lehűlés várható, hideg, szeles idő lesz több helyen havazással. A közút az óvatos közlekedésre hívja fel a figyelmet.

Bajdó Bettina

Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályvezetője közleményben tudatta, hogy szombaton néhol hózápor is előfordulhat eleinte, majd délutántól nyugat felől megérkezik a hó. Vasárnap több helyen valószínű havazás. A legtöbb hó a Dél-Dunántúlon ígérkezik, ott 10-15 centiméteres réteg is kialakulhat. A jelenlegi számítások alapján másutt inkább 10 centiméternél kevesebb hó valószínű. Vasárnap és hétfő délelőtt viharos (45-70 kilométer/óra) lesz az északi, északkeleti szél, amely elsősorban a hóesés által érintett dunántúli tájakon okozhat hófúvást.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. november 10-e óta téli üzemmódban üzemel: 93 mérnökségükön közel 4500-an dolgoznak 12 órás váltott műszakokban, hogy 0-24 órában el tudják látni a szükséges téli útüzemeltetési feladataikat. A hideg idő beálltával a társaság az év legnehezebb feladatai elé néz. A téli időszakra mérnökségeik hadrendbe állítják a szükséges munkagépeket és feltöltik a síkosság-mentesítéshez használt anyagok raktárkészleteit. Az utak jegesedésének megelőzése érdekében a forgalmasabb szakaszokon sózással védekeznek. Ez a munka azonban rendkívül időigényes, így a lehető leggondosabb szervezés mellet is szükség van az autósok türelmére és belátására.

Megtudtuk, hogy havazás esetén a hó eltakarítását három-öt centiméter lehullott hó esetén célszerű megkezdeni. A hó eltakarítása során sorrendet állítanak fel: először az autópályákat, a főútvonalakat, illetve a nagyobb forgalmú mellékútvonalakat tisztítják meg, ezt követően kerül sor a további útszakaszokra. Tehát intenzív havazás esetén a megfeszített munkavégzésük ellenére lehetnek olyan szakaszok, ahol nem fekete a burkolat.

A szóvivő hangsúlyozta, hogy a hófúvások eltakarítása az egyik legnehezebb és legidőigényesebb feladat, amelyet szintén csak akkor tudnak hatékonyan elvégezni, ha már megszűnt az erős szél. Megelőzésképpen helyezik ki a leginkább érintett útszakaszok mellé a hófogórácsokat, illetve hálókat, idén ez közel 400 kilométernyi utat érint. A hófogórácsok egyébként 30-50 kilométer/órás széllökésekig látják el funkciójukat, efölött már nem tudják teljesen meggátolni azt, hogy az út menti hó visszakerüljön a burkolatra. Hófúvások idején a sózás teljesen hatástalan.

Arra kérik az autósokat, hogy mindenképpen vegyék figyelembe a jelzéseket, majd a lehetőségeket alaposan megfontolva keljenek csak útra, ha tényleg úgy látják, hogy szükséges. Kérik, hogy utazás előtt minden esetben tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról. Ezt megtehetik a  www.utinform.hu oldalon is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!