Hírek

2015.01.10. 16:30

Újévi ételosztás titkos recept alapján készült gulyásból

Negyedik alkalommal rendezte meg a Hárofit egyesület a hagyományos újévi ételosztást a hátrányos helyzetűeknek, romáknak és nem romáknak, és mindenkinek, aki szeretett volna egy jót enni az év elején.

Budai Dávid

A Hátrányos Helyzetű Roma Fiatalokat Támogató Közhasznú Egyesület, azaz a Hárofit, ismét ételosztással köszöntötte az újévet, idén már negyedik alkalommal. A Hárofit nevével ellentétben nem csupán a roma fiatalok megsegítését tűzte ki célul, ennél sokkal többet tesz. Forgács Károlyné a szervezet vezetője elmondta az egyesületnek három fő célja van, támogatni a kultúrát, segíteni a tanulást, és munkalehetőségeket teremteni a hátrányos helyzetű embereknek, függetlenül attól, hogy roma vagy nem roma származásúak. Mert, mint Forgács Károlynétól megtudtam, az egyesület nem titkolt célja a romák és nem romák együttélésének az elősegítése.

A mostani már hagyományosnak mondható ételosztáson ezt mi is megtapasztaltuk romák és nem romák a legnagyobb egyetértésben falatoztak a hagyományos roma íz világot képviselő gulyásból és a pörköltből. Hogy pontosan, mitől is más egy roma gulyás, mint a magyar, azt a legnagyobb igyekezetem ellenére sem sikerült megtudnom, pedig több embernél is próbálkoztam, de ahogyan Forgács Károlyné is elmondta, ez bizony titok.

A mostani szombati ételosztáson 150-180 adag ételt főztek, ez a szám pedig jóval alul marad a korábbi, Tófürdőnél illetve a Főtéren tartott vendéglátások számainál. Az elmúlt évben ugyanis 600-700 embert is vendégül látták újévkor. Ennek oka a pénztelenség, amiből évről évre kevesebb van, ezt már Baranyi Sándortól tudom, aki eddig mind a négy újévköszöntő ételosztáson részt vett. Baranyi Sándor elmondta, nem véletlen az, hogy jó hangulatot találtam itt, hiszen a többség évről évre vissza jár, szinte mindenki ismer mindenkit. Szerencsére, vagy inkább sajnos minden évben sokan jönnek. Az ételosztás híre leginkább szájról szájra terjed, de a huszonegyedik század vívmányait kihasználva a facebookon is meghirdették az eseményt. A legrászorultabbakat pedig személyesen értesítették mondta el Forgács Károlyné.

Mi 13 órakor látogattunk ki az eseményre, ami ezúttal a Hárofit egyesület és a nemzetiség önkormányzat irodájának udvarán volt. Amatőr módon jóllakottan érkeztem a 2004 óta működő egyesület negyedik közös falatozására, így a roma hagyományoknak megfelelő titkos recept szerint készült gulyásról nem tudtam véleményt formálni, de majd jövőre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!