Hírek

2015.01.12. 10:33

Hét éve várják az úthengert - Burgenland tartomány feladata lenne elvégezni az aszfaltozást a határon

Szentpéterfa - A falu közelében hét éve hiányzik az aszfaltozás a határon átvezető út egy szakaszán. A hiba ezúttal az osztrák rendszerben van.

Vadas Lucia

Nagy piros hetest tart a kezében az egyik határ menti falu polgármestere, mellette a szomszédos települések elöljárói lépdelnek. Skrapitsné Jurasits Ágnes szentpéterfai, Walter Temmel beledi (bildeini), Johann Weber monyorókeréki (eberaui) és Werner Laky nagysároslaki (moschendorfi) polgármesterek azt szeretnék közösen elérni, hogy végre kiépüljön a hiányzó útszakasz.

A Szentpéterfa és Nagysároslak (Moschendorf) közötti részen hiányzik egy 330 méteres aszfaltozás, az osztrák oldalon. Az utat a közúti forgalom előtt 2007 decemberében nyitották meg – akkor, amikor Magyarország csatlakozott a schengeni övezethez. Korábban ezt az utat csak mezőgazdasági célokra használták.

Walter Temmel jól ismeri a környéket, ő a Szentpéterfával a másik oldalról szomszédos Beled (Bildein) polgármestere. Egyszerűen nem érti, hogy ez a szakasz miért maradt ki a tervezésből. A többi környékbeli határátlépő pont irányába tartó utakat a tartomány kezeli, így a Pinkamindszent és Nagysároslak, illetve a Szentpéterfa és Monyorókerék köztieket is. Ezeket ki is építették megfelelően.

Született már petíció a tartományi parlament felé, több beadvánnyal éltek az illetékes helyeken, valamint panaszt nyújtottak be az ombudsmani hivatalhoz. Aláírásokat is gyűjtöttek, az érintett települések lakói közül több mint nyolcszázan fejezték ki ily módon egyetértésüket. Ez is mutatja, hogy mennyire fontos ez az út. A térségben élők közül sokan szinte folyamatosan ingáznak, még akkor is, ha nem akarnak a másik országba átmenni, hiszen az út egyenes, csak a határ kanyarog.

Walter Temmel, aki a szövetségi tanácsnak is tagja, nehezményezi, hogy noha Hans Niessl tartományfőnök beszédeiben sokszor beszél a sikeres osztrák-magyar együttműködésekről, ebben az ügyben mégsem lép. Pedig ésszerű volna már ebben az uniós támogatási ciklusban, határon átnyúló projektként megvalósítani az útépítést.

A községi vezetők hangsúlyozták az idő múlását is: 25 évvel vagyunk azután, hogy lehullott a vasfüggöny, 20 éves EU-tagsága van már Ausztriának, és 7 év telt el a schengeni határnyitás óta. A Pinka-völgyi polgármesterek most újra felszólítják Burgenland tartományt, hogy építsék meg az utat. Temmel közleményében úgy fogalmazott, ezáltal a tartomány kifejezhetné azt is, hogy értékeli mind a szomszédos magyar falvakat, mind az egész régiót.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!