Hírek

2015.01.19. 16:40

Ideje gondolni a nyaralásra, a gyenge forint miatt a pihenés is drágulhat

Amennyiben tartósan gyenge marad a forint, az utazási irodák megemelhetik díjaikat. Sokan ezért már most átgondolják, hogyan lehetne olcsóbban megoldani a nyaralást.

Lisztmayer Zsófia

Az utazási irodák általában már az előző évben kiszámítják az utak költségeit a várható árfolyamokkal kalkulálva. A magyar utazók közül többen az év első hónapjaiban lefoglalják a nyárra tervezett utat. Sokan előre tudják már, hogy mikor vehetik ki nyári szabadságaikat. Időnként ráadásul jelentős kedvezményekkel, a lehető legjobb áron lehet hozzájutni egy kihagyhatatlan lehetőséghez.

Grünwald Zsolttól, az egyik szombathelyi utazási iroda ügyvezetőjétől megtudtuk: ha tartósan gyenge marad a forint, az utazások megdrágulhatnak.

- Mindenkit váratlanul ért a forint múlt heti mélyrepülése. Az elmúlt időszakban igencsak népszerűvé váltak az előfoglalások, mivel ez a konstrukció nemcsak az utazónak, hanem utazási irodának is előnyös. Előfoglalás esetén az utazási irodák árfolyamgaranciát vállalnak, így az utasoknak nem kell aggódniuk, hogy a foglalást követő időszak valutaingadozásai miatt megdrágul a nyaralásuk. Az utazási irodák pedig előfoglalás esetén előre tudnak tervezni. Mi még nem tapasztaltuk, hogy hirtelen megemelkedett volna az előfoglalások száma. Ha tartósan gyenge marad a forint, akkor elképzelhető, hogy élünk a jogszabály adta lehetőségünkkel, és megemeljük az árakat - mondta el Grünwald Zsolt.

Grünwald Zsolt egy szombathelyi utazási iroda ügyvezetője, elmondása szerint a tartósan gyenge forint miatt drágulhatnak az árak

Az ügyvezető szerint érezhető, hogy Vas megyéből sokan dolgoznak Ausztriában, mivel egyre több igény van arra vonatkozólag, hogy euróval is ki lehessen fizetni a nyaralás árát.

- A magyarországi utazásszervezők szinte kizárólag forintban hirdetnek. Igaz, hogy Budapesten valószínűleg nem is lenne nagy igény az eurós fizetésre. A Nyugat-Dunántúlon viszont speciálisabb a helyzet, hiszen rengetegen járnak át Ausztriába dolgozni. Ezért sokan nem magyarországi helyszínről, hanem Bécsből szeretnének útnak indulni. Közelebb is van, mint Budapest, jóval több a lehetőség, és a kint dolgozóknak a német nyelv sem jelent különösebb akadályt - tette hozzá az ügyvezető.

A magyar utazóközönség nagy része egy nyaralást engedhet meg magának évente. Sok család azonban még ennyit sem: megjelent az igény az egy hétnél rövidebb vakációkra is. Ezek az utak megadják a nyaralás, a pihenés érzését, de mégsem kerülnek annyiba, mint egy hétéjszakás kikapcsolódás.

A magyar utazók egyik kedvelt úti célja Görögország, ahova rengetegen autóbusszal utaznak le. Bár az út nem rövid, de a képen látható Santorini látványa miatt megéri elviselni

A legnépszerűbb úti célok között még mindig Görögország jár az élen, sokan választják például az autóbuszos utakat, amelyek fejenként már 60-70 ezer forintból megvalósíthatók. Sokan autóval indulnak útra, esetükben népszerűek egyebek között az észak-adriai területek. Magasabb árkategóriába tartoznak az észak-afrikai országok, de ettől függetlenül sokan kíváncsiak Egyiptomra, Tunéziára és Marokkóra is. A pénztárca mélyére kell viszont nyúlnia annak, aki a spanyol szigeteken, Törökországban vagy egy egzotikusnak számító szigetre szeretné kipihenni a fáradalmakat..

 

Szerintem
Az újságíró véleménye

Időnként rám tör az érzés, hogy túl rövid egy élet ahhoz, hogy mindent láthassak, amit szeretnék. Persze miközben a világkörüli utamat tervezem meg a gondolataimban, nem számolok azzal, hogy legalább a lottó ötösre szükségem lenne a terv kivitelezéséhez. Gazdag nagybácsi hiányában ugyanis kizárólag saját vagyonomból gazdálkodhatom. A felismerést követő az enyhe depresszió csak akkor tűnik el általában, amikor rájövök: nem feltétlenül van szükségem arra, hogy lássam a Távol-Keletet vagy az éppen a levegőért a felszínre jövő bálnákat. Számtalan hely van ugyanis a szülőhazámban is, ahova érdemes lenne még ellátogatnom.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!