Hírek

2015.01.01. 12:31

Ónos eső nehezítheti a közlekedést Vas megyében (frissítve)

Vas megye - Az Útinform legfrissebb jelentése szerint az ország nagy részén csapadékmenetes az idő, ónos szitálást jeleztek Sárvár környékéről.

Bajdó Bettina

Az érintett területeken a szórást a közút munkagépei megkezdték.  A mellékutak Vas megye nagy részén még letaposott havasak, vagy hóbordásak. Körmend környékén jeges, jégbordás az alsóbbrendű utak felülete.

Szombathelyen egy órakor mínusz egy fokot mutatott a hőmérő higanyszála. Az éjjeli órákban a leghidegebb mínusz hat fok volt.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú riasztást adott ki Vas megye sárvári és celldömölki járására. Ezeken a területeken csekély mennyiségű, legfeljebb néhány tized milliméter csapadék várható. Arra kérnek mindenkit, hogy az érintett területeken fokozott óvatossággal, a megváltozott útviszonyoknak megfelelően vezessen!

Az osztrák előrejelzések szerint Szombathelyre is érkezik az ónos esőből, délután négy óra és este nyolc óra között kell a csapadékra számítani.

Gyenge ónos szitálás Szombathelyen

Pétervári Tibor, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) szombathelyi észlelője, állomásvezető elmondta, hogy délután három óra körül nagyon gyenge ónos szitálás tapasztalható a vasi megyeszékhelyen. A hőmérő mínusz 0,2 fokot mutat, a légmozgás továbbra is gyenge. A megfigyelők adatai szerint Vépen havas eső esik, mínusz 0,5 fok van. AZ OMSZ elsőfokú riasztása továbbra is a sárvári és celldömölki járásokra érvényes.

Az Időkép adatai szerint ónos eső esik Jánosházán, Vasváron és Kőszegen gyenge szitálás tapasztalható. Körmenden, Szentgotthárdon, Vasalján borult az idő.

Fotó: Szendi Péter

A kevés ónos eső is veszélyes

Pétervári Tibor, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) szombathelyi észlelője, állomásvezető felhívta a figyelmet, hogy annak ellenére, hogy kevés ónos eső esik, nem árt vigyázni. Négy óra előtt pár perccel gyenge szél fújt a vasi megyeszékhelyen, fél négyig vegyes csapadék hullott: gyenge ónos szitálás pár szem szemcsés hóval. A folytatásról annyit mondott még, hogy vasárnap is lehet némi hóra, hózáporra számítani, ismét lehűl a levegő. Az időjárás szempontjából mozgalmas napoknak nézünk elébe, egyelőre a csapadék mennyisége is kérdéses a modellek alapján.

Az OMSZ előrejelzése szerint vasárnapig folyamatosan emelkedik a hőmérséklet, aznap plusz négy fok lehet a maximum. Viszont a hét utolsó napján a szél megerősödik, az északnyugati szél viharossá fokozódik, 60-80 kilométer/ órás lökések is lehetnek. Jövő hét szerdán pedig ismét mínusz hat fok is lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!