Hírek

2015.01.13. 09:59

Rózsaszín víz folyt a csapból Vasszilvágyon

Vasszilvágy - Pék Attila osztott meg két képet a Facebook-on. A felvételeken jól látszik a rózsaszínű víz.

Merklin Tímea

Azt írja, hogy "nem kevesebb mint 500 lakásban változott rózsaszínűvé a csapvíz Vasszilvágyon, és a legtöbb polgár szentül hitte, hogy a szolgáltató mérgezte meg az ivóvízkészletet. Nem hittem a szememnek. Teljesen szagtalan volt a víz, olyan, mint normál esetben, azonban a színe elképesztő volt. Egyértelműen kimutatható a vízmintákból, hogy a rózsaszín elszíneződést a vízben található organizmusok okozzák, mint a Dunaliella salina és Halobacteria baktériumoknak köszönhetünk. Szívesen adnám annak az embernek, aki belejuttatta a vízrendszerbe!!! Ebből főzünk, iszunk és tisztálkodunk, valamint ezzel mérgezzük a kicsi babánkat, gyermekeinket. Köszönjük kedves Soproni Vízmű Zrt. Szolgáltató!"

Rózsaszín víz folyt a csapból VasszilvágyonFotó: Pék Attila, Facebook

Utánanéztünk, Vas megyében hol szolgáltat még a Soproni Vízmű Zrt.

Bükön és térségében (Bő, Gór, Chernelházadamonya, Répceszentgyörgy), Vasszilvágyon és térségében (Acsád, Meszlen), Simaságon és térségében (Sajtoskál).

Megkérdeztük a céget, hogy miért változott rózsaszínné a víz, káros hatással van-e az emberi szervezetre?

Halász Szilvia, a Soproni Vízmű Zrt. kommunikációs referense rövidesen arról tájékoztatott: munkatársai ellenőrizték a hálózatot és a puffertárolókat, mindent rendben találtak, jelenleg tiszta a víz.

A cég írásbeli tájékoztatást is adott a vasszilvágyi vízelszíneződéssel kapcsolatban. Megjegyzik, hogy a fotón látható rózsaszín víz már egy vasárnapi felvétel, de az elmúlt napokban az ivóvíz elszíneződéséről társaságunk semmilyen fogyasztói jelzést nem kapott. A Vas Népe megkeresésére a társaság felkereste az érintett felhasználót, továbbá soron kívül ellenőrizte a szolgáltatott víz minőségét, amely méréseik alapján minden paraméterében megfelel a vonatkozó előírásoknak. A rózsaszín elszíneződésről azt írják, hogy az ivóvíz mangántalanításához - a 201/2001. (X.25.) Kormányrendelet előírásai alapján - használt kálium-permanganát oldat okozhatta ezt a vasszilvágyi vízműtelepen.

A mangán határérték feletti koncentrációban üledékként jelentkezhet a vízhálózatban, amely befolyásolja a víz esztétikai minőségét. Azonban sem az ivóvízben előforduló mangánkoncentráció, sem a hozzáadott kálium-permanganát nem káros a szervezetre. A cég válaszában kitér a fotó kísérőszövegében említett mikroorganizmusokra és baktériumokra is: ezek egyértelműen nem találhatóak meg az ivóvízben, hiszen nem is tudnának ivóvízben megélni, mivel a halobaktérium magas sóstartalmú állóvizekben, a Dunaliella salina alga pedig szintén sós vizekben él. A Soproni Vízmű Zrt. kéri a fogyasztóit, hogy amennyiben a víziközmű-szolgáltatással kapcsolatban bármilyen észrevételük, kérdésük van, azt a társaságnak haladéktalanul jelezzék, annak érdekében, hogy ha sürgős beavatkozásra van szükség, azonnal intézkedhessenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!