Hírek

2015.01.12. 17:17

Soha nem találná ki, hova kerül a kidobott karácsonyfája

Szombathely - Évente hatvan-hetven tonna karácsonyfát gyűjtenek össze a Szova Zrt. munkatársai. A fák a Vasivíz Zrt. zúzdájában végzik, komposzt lesz belőlük.

Budai Dávid

Utánajártunk, mi lesz a sorsa a kidobott karácsonyfáknak, és hogy egyáltalán mennyi fenyőfát gyűjtenek össze Szombathelyen. Ha 77 ezer fővel számolunk, és azt mondjuk, hogy négy emberre jut egy fa, és aztán nagyvonalúan kerekítünk, akkor is tizenötezer fáról beszélünk. Ez persze csak egy szubjektív becslés, ami viszont biztos, hogy évente hatvan-hetven tonna kidobott fát gyűjtenek össze a Szova Zrt. munkatársai, tudtuk meg Csonka Györgytől, a városgazdálkodási egység vezetőjétől. Az elszállítás folyamatosan történik január elsejétől február végéig, de a cég munkatársai találkoztak már kidobott fával az áprilisi lomtalanításkor is. A tapasztalat azonban azt mutatja, hogy február végéig mindenki megszabadul a karácsonyfától.

A szombathelyi Közterület-felügyelet igazgatója, dr. Varsányi Péter szerint tavasszal kidobott fákkal csak elvétve találkoznak, így ez nem valós probléma a városban. Nem beszélve arról, hogy a kertvárosi övezetben sokan nem is helyezik ki a fákat, hanem komposztálják.

A járdákról, a kukák mellől is elszállítják a kidobott fákat
Fotó: Szendi Péter

Éppen ez történik a város többi fájával is, a Szova Zrt. telephelyén összegyűjtött karácsonyfák ugyanis évek óta a Vasivíz Zrt. komposztáló telepén lelik meg végső nyugalmukat éppúgy, mint minden, a városban összegyűjtött fanyesedék. Az összegyűjtött fákat ledarálják, majd az aprítékot a szennyvíztisztításból keletkező szennyvíziszappal összekeverik. Kiváló termésfokozó hatása miatt az így keletkező komposztot aztán mezőgazdasági területeken hasznosítják, tudtam meg Zsebők Györgyitől, a Vasivíz Zrt. kommunikációs referensétől.

Csonka György elárulta: a belvárosban 141 darab gyűjtőt helyeztek ki, a kertvárosban pedig jellemzően a kukák mellé helyezik ki a fákat. A fákon a legritkább esetben hagynak díszt, a szaloncukros papírok pedig lebomlanak, így az nem jelent komoly gondot. Mivel a kommunális hulladékgyűjtő járművek folyamatosan járják a várost, mindig naprakész információjuk van arról, hova kell menni. Egy fáért ugyan nem mennek ki, de előbb-utóbb minden fát elszállítanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!