Hírek

2015.01.17. 08:50

Vágó Gábor szerint az Orbán-rendszer magától fog megdőlni

Huszonhatan vettek részt a Kerekasztal a népbutítás ellen Facebook-csoport által szervezett pénteki beszélgetésen, ahol Vágó Gábor, a Lehet Más a Politika korábbi képviselője, az elmúlt időszak tüntetéseinek meghatározó alakja, a Korrupcióellenes Szövetség (KELLESZ) alapítója volt a meghívott vendég.

Cseszkó Tamás

Mint ismeretes, a korábbi szombathelyi tüntetésből nőtte ki magát az a csoport, amely nem első beszélgetését tartotta az egyik helyi borbárban. Szalai Szabolcs, a rendezvény moderátora, civilben a Soltis Lajos Színház színésze vezette a beszélgetést, folyamatosan újabb és újabb témákat ajánlva a meghívott vendégnek, Vágó Gábornak.

- Konkrét asztaltársaságok alakultak át politikai csoportokká, az a feladatunk, hogy ezeket a csoportokat hálózatba rendezzük -jelentette ki a beszélgetés elején az egykori LMP-s politikus, hozzátéve: nem szükséges, hogy minden kérdésben egyetértsenek, a cél, hogy meghatározzák, mik a közös témák, amelyeket Szombathelytől kezdve Nyíregyházán át Ásotthalomig mindenhol meg kell vitatni. Vágó Gábor úgy látja, az Orbán-rendszer magától fog megdőlni, és a politikából kiábrándultak komoly csoportjai kezdtek el aktivizálódni. Bírálta az ellenzéket, mint mondta, a jelenleg meghatározó erők azon dolgoznak, hogy újraosszák a torta azon részét, mely az ellenzéknél van, ahelyett, hogy az egész tortával foglalkoznának. Szalai Szabolcs felvetette, hogy a törvényhozásban is érvényre kellene juttatni az utcai tömegek hangját. Vágó Gábor ezen felvetésre úgy reagált, hogy a képviseleti demokrácián túl is vannak eszközök, példaként említve a népszavazásokat.

Fotó: Cseszkó Tamás

- Az érdemi politikai fordulatok mindig népszavazáshoz kötődtek, gondoljunk csak a négyigenes kezdeményezésre, vagy éppen a szociális népszavazásra - hívta fel a figyelmet. Kitért a korrupció kérdésére is, meglátása szerint korrupció mindenhol van, az a hatalom velejárója, ugyanis vannak gyenge emberek, akiket elcsábít a pénz vonzása.

- Magyarországon viszont rendszerszerűvé vált a korrupció, a rendszer kényszeríti ki, hogy mindenki kiskapukat keressen. Ha ugyanis valaki tisztességes, olyan versenyhátrányba kerül, hogy azt a konkurencia ki fogja használni. Az egyik résztvevő felvetette: ahogy Petőfiéknek, úgy a jelenkor ellenzékének is meg kellene állapodnia egyfajta nemzeti minimumban, ami mentén lehet közösen gondolkodni.

- Ők meg tudták határozni, mit akarnak, amíg nekünk nem sikerül, hiába jövünk ide beszélgetni -fogalmazott az úriember. Vágó Gábor szerint Petőfiéket megelőzte a reformkor, nekik már csak le kellett szűrniük a gondolati sokaságból azt a pár mondatot, amelyeket egységgé tudtak gyúrni, ott a haza legjobbjai gondolkodtak együtt. Hozzátette: az internet korában jóval könnyebben tudják megteremteni azokat a platformokat, ahol az emberek be tudnak csatlakozni a közös gondolkodási folyamatokba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!