Hírek

2015.01.24. 07:35

Hóhelyzet Vas megyében: viharos erejű szél söpör végig a megyén (frissítve)

Erős, viharos erejű szél fúj továbbra is a megyénkben. Több kistérségben is életben van az elsőfokú riasztás.

Bajdó Bettina

08:23 Az Útinform szombat reggeli összesítése alapján a Dunántúl túlnyomó részén havazik, havas eső esik. A fő- és mellékutak vizesek, nedvesek. A síkosságmentesítést ahol szükséges folyamatosan végzik a munkagépeik és munkatársaik 12 órás váltott műszakokban, 0-24 órában. A hőmérséklet az ország nagy részén nulla Celsius-fok feletti, a Dunántúl északi-nyugati területein helyenként fagypont alatti. A látási viszonyok általában jók, helyenként ködös, párás a levegő. A Dunántúlon a havazás miatt lecsökkent a látótávolság. A légmozgás többnyire gyenge, de a Dunántúlon és észak-keleten közepes vagy erős szél fúj. Viharos erejű a szél Sárvár, Tapolca és Sátoraljaújhely térségében.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat továbbra is citromsárga, elsőfokú figyelmeztetést adott ki az erős széllökések miatt a megyére. Jelenleg riasztás van a kőszegi, a szombathelyi, a körmendi és a vasvári járásban. Szombathelyen reggel nyolc órakor három fokot mértek, éjfélkor még plusz négy fokot mutatott a hőmérő higanyszála. Az északi szél erős, a legerősebb lökések elérték 68 kilométer/órát. Az Időkép adatai szerint jelenleg a megye nagy részén borult az idő, Rábapatyról és Alsóújlakról jelentettek havazást az észlelők. A mai előrejelzései szerint az ország nagy részén borult lesz az ég. A Dunántúlon havazás, havas eső valószínű. A vizes hó a Dunántúl egyes részein már megmaradhat, öt centiméter körüli hóvastagságnak csak a Bakonyban van esélye. Az északi, északnyugati szél a Kisalföldön és a Balaton térségében erős, gyakran viharos lesz. Másutt mérsékeltebb lesz a légmozgás.

10:48 Az Útinform szolgálat kora délelőtti összesítése szerint a Dunántúlon szinte mindenhol havazik vagy havas eső hullik. A legtöbb friss hó a Bakonyban és környékén hullott. A fő- és mellékutak általában szintén vizesek, sónedvesek.

A hőmérséklet mínusz egy és plusz öt Celsius-fok között változik. Mosonmagyaróvár, Sárvár, Veszprém, Szántód és Székesfehérvár térségében közepes a látótávolság. Viharos szél nehezíti a közlekedést Szombathely és Tapolca környékén, a Dunántúl keleti és középső részén sok helyen erős vagy mérsékelt a légmozgás.

Szombathelyen 10 órakor is plusz három fokot mutatott a hőmérő. Erős északi szél fúj, a legerősebb lökések elérik a 64 kilométer/órát. Egyre több helyen (Bükön, Sárváron, Celldömölkön, Vasváron) havazik a megyében, hószállingózást jelentettek az Időkép észlelői Körmendről is.

13:32 Az Útinform legfrissebb jelentése szerint a Dunántúlon továbbra is többfelé változó intenzitással havazik, elszórtan havas eső esik. A gyorsforgalmi utak országszerte jellemzően vizesek, nedvesek. A havazásban érintett Dunántúli területek közül Vas, Veszprém, Győr-Moson-Sopron, Komárom, Somogy és Tolna megyékben a főutakon helyenként előfordulhatnak hókásás, latyakos szakaszok, míg a mellékutakon az említett megyékben többfelé kell télies útviszonyokra számítani. A hőmérséklet a Dunántúlon fagypont közelében alakul, az ország keleti felében plusz kettő és hét Celsius-fok közötti értékeket mérnek. Szombathelyen egy órakor plusz két fokot mutatott a hőmérő. A szél némileg veszített erejéből, a legerősebb széllökés délután 44 kilométer/óra volt. Az Időkép adatai szerint a megye nagy részén esik a hó vagy a havas eső, illetve több helyről is hószállingózást jelentettek. Az általában mérsékelt északi szél a Dunántúl északnyugati és középső részén időnként viharossá fokozódik, az ország északkeleti megyéiben élénk, olykor erős lökések kísérik. A havazásban érintett Dunántúli területeken a csapadék intenzitásától függően 100-500 méter között alakul a belátható út hossza.

17:40 Az Útinform legutóbbi jelentése szerint közepes a látótávolság Mosonmagyaróvár, Sárvár, Vasvár és Keszthely térségében. Viharos a szél Szombathely környékén, de a Dunántúl nyugati határ menti területein erős vagy közepes a szél. Szombathelyen továbbra is plusz két fokot mutat a hőmérő, az északi szél az elmúlt órákhoz képest kicsit erősödött, most ismét 44 kilométer/órásak a legerősebb lökések. Az Időkép észlelői gyenge esőt jeleztek Bükről, havas esőt Vasvár környékéről. Továbbra is érvényben van megyénkben a sárga riasztás az erős széllökések miatt, jelenleg egyedül a szentgotthárdi járásra nem érvényes a figyelmeztetés.

18:26 Az Útinform kora esti jelentése szerint a Dunántúlon szállingózik vagy esik a hó. A gyorsforgalmi utak emiatt vizesek, sónedvesek. A főutakra is ugyanez jellemző. A hőmérséklet mínusz kettő és plusz hat Celsius-fok között változik országszerte. A Dunántúlon a szél jellemzően erős vagy mérsékelt, egyébként gyenge a légmozgás. Szombathelyen hat órakor három fokra kúszott vissza a hőmérő higanyszála, a szél ismét erősödött. Északi irányból fúj és a legerősebb lökések 47 kilométer/órásak voltak. A közútkezelő arra kér mindenkit, hogy vezessenek óvatosan és figyeljenek a megváltozott útviszonyokra!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!