Hírek

2015.02.10. 10:09

Amikor még Lenin szobor állt az SZTK előtt

Szombathely – Egy 1970-es évek elején készült képeslap fotóját hasonlítjuk össze egy napjainkban készített felvétellel, melyet ugyanabból a beállásból készítettünk.

Kelemen Attila

A helyszín nem más, mint a Március 15. tér a Király utca (korábban Bajcsy Zsilinszky utca) felől nézve. A képek jobb oldalán az 1965-re elkészült Megyei Rendelőintézet épülete látható, szinte változatlan formájában. Egy apró változásra azonban felfigyeltünk: az épület tetején ma már nyelvtanilag helyesen van feltüntetve az intézmény neve. Mögötte a Művelődési és Sportház áll, mely Károlyi Antal tervei alapján készült. Ezen épület hamarosan új színben tündököl, ugyanis éppen a felújítási munkálatait végzik. A több mint négy évtizeddel ezelőtt készített fotón még látható az a Lenin szobor, melyet a rendszerváltáskor távolítottak el. A 2010-ben elkészült, körforgalommal átalakított tér így sem maradt szobor nélkül: Párkány Péter 1995-ben átadott Hősi Emlékműve látható az „SZTK" előtt. Maga a tér a múlt század első felében még teljesen más képet öltött, sőt a neve is más volt: Színház tér. Tudniillik 1927-ig itt állt az a nyári teátrum, mely a ligetes környezetével igazi szabadtéri kikapcsolódási lehetőséget biztosított a város polgárai számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!