Hírek

2015.02.03. 18:49

Hende Csaba támogatja a SEK önállósodási törekvéseit

Szombathely – A honvédelmi miniszter úgy vélekedik, hogy a Savaria Egyetemi Központnak önállóvá kell válnia, mert csak így biztosítható, hogy a kormány által a gépészmérnökképzésre biztosított hatalmas összegek ott kerüljenek felhasználásra, ahová szánták őket.

Az Echo Televízió Analízis című műsorában vendégeskedett dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter, országgyűlési képviselő és Takács Balázs, a TDK-Epcos Kft. ügyvezető igazgatója. A beszélgetés kiemelt témája volt a Nyugat-Pannon Járműipari és Mechatronikai Központ. Ennek kapcsán természetesen szó esett a szeptemberben Szombathelyen beinduló gépészmérnökképzésről is.

– A gépészmérnökképzés elsősorban nem egy egyetemhez, hanem Szombathelyhez tartozik majd. A 2008-ban végrehajtott intézményi reformok következtében az addig önálló szombathelyi felsőoktatás megszűnt és betagozódott a Nyugat-magyarországi Egyetem szervezetébe. Nagyon vegyesek az ezzel kapcsolatos tapasztalatok, és akkor még finoman fogalmaztam – mondta dr. Hende Csaba.

Hende: önállóan

– A gépészmérnökképzés indítása kapcsán is, mint az állatorvosi lovon, számtalan alkalommal megfigyelhettük ennek az öszvér megoldásnak a nehézségeit. Én azt hiszem, hogy az a helyes megoldás, amit az intézmény oktatói az értekezletükön kinyilvánítottak, és amivel a városi önkormányzat is teljesen egyhangúlag egyetért, azaz vissza kell állítani az önálló szombathelyi felsőoktatási intézményt. Mert akkor magunk tudunk gazdálkodni azokkal a nem éppen csekély erőforrásokkal, amelyeket a kormány már eddig is a szombathelyi duális mérnökképzésre biztosított, valamint biztosítani fog, és nem áll fenn annak a veszélye, hogy ezek a hatalmas pénzek másra, másutt hasznosulnak. A kormány mintaértékű projektként kezeli a vállalatok igényei szerinti gépészmérnökképzést, ezért is fontos, hogy a források ott kerüljenek felhasználásra, ahová szánták őket. És nem valamely más egyetem adminisztratív költségeit, netán pazarló gazdálkodásából eredő hiányát fedezze. Összességében a legfontosabb azonban az, hogy miközben a helyi ipar mérnökszükségletét kielégítjük, egyben utat mutatunk abban, hogy körülbelül milyen irányban kell átalakítani a magyar felsőoktatást. Véget kell vetni annak, hogy öncélúan, úgynevezett büfé-ruhatár szakokon képezzenek fiatalokat. Hitegetve őket azzal, hogy egy értékes diplomát kapnak. Hitegetve a családokat, akik nagyon komoly erőfeszítéseket tesznek a gyermekeik taníttatásáért. A végén pedig ott állnak egy olyan papírral, amivel jó esetben mosogatni mehetnek el – fogalmazott dr. Hende Csaba.

Információink szerint a Nyugat-magyarországi Egyetem szenátusa március 4-én rendkívüli ülésén megtárgyalja majd a Savaria Egyetemi Központ önállósodási szándékát is. A problémával – ettől függetlenül – már kormányzati szinten is foglalkoznak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!