Hírek

2015.02.04. 18:22

Van, aki sportot űz a közös költségek nemfizetéséből - Szombathelyen is nagy gondban a társasházak

Szombathely – Sok társasház lakóinak életét keseríti meg, hogy nem mindenki fizeti a közös költséget. Néhány esetben nem is egy-két hónapos, hanem többéves elmaradásról van szó. Hogy lehet rendezni a nagyobb tartozásokat?

Timár Gergely

A problémára – az index.hu információi szerint – magáncsőd eljárást javasol a Magyar Társasházkezelők Országos Szakmai Szövetségének elnöke, Kaplonyi György. Jónak találná, ha az adósok kapcsolatba lépnének egy csődgondnokkal, ha a tartozás elér egy bizonyos mértéket. Az a cél, hogy a lakók ne halmozzák tovább a tartozásaikat, hanem időben el tudják adni a lakásukat, és bérlakásba költözzenek, mielőtt az utcára kerülnének.

MI A HELYZET SZOMBATHELYEN?

Dr. Beliznai Pálnét kérdeztük, a Bem Lakásszövetkezet elnökét, minthogy a Szövetkezet 22 szövetkezeti épületben 1567 lakást, 49 társasházban 1800 lakást kezel. Ő úgy véli, lehet, hogy Budapesten működik a magáncsőd, de Szombathelyen szerinte nem. A Bem Lakásszövetkezetnél azt az eljárást alkalmazzák, hogy ha valaki nem fizeti a közös költséget, egy hónap után felszólítást kap. Három hónapig leveleznek, aztán átadják ügyvédnek, végigviszik a bírósági utat a végrehajtóig. A végrehajtó által kiküldött fizetési meghagyást 15 napon belül rendezni kell. Ha nem tudnak lefoglalni annyi ingóságot, amely fedezné a tartozást, jelzálogot jegyeznek be az ingatlanra, de ebből még nincs pénz.

Fotó: Timár Gergely

– Ha valaki bejön hozzám az irodába, tud fizetéskönnyítést, részletfizetést kérni. Általában 200 ezer forint alatt meg tudunk egyezni. Megkérdezem az illetőt, milyen munkahelyi vagy családi problémája van, mert csak akkor tudunk segíteni, ha tudjuk a hátteret. Ha nem találunk közösen megoldást, elküldöm a Pálos Károly Szociális Szolgáltató és Gyermekjóléti központ (a családsegítő) munkatársához, aki környezettanulmányt készít, és ha az adós megfelel a feltételeknek, akkor az önkormányzat hoz egy határozatot a támogatásról, de a havi díjat akkor is fizetni kell.

MILLIÓS TÉTELNÉL NAGYOBB TARTOZÁSOK IS VANNAK

Van olyan, aki évek óta nem fizet közös költséget, görgeti maga előtt tartozását, ami már másfél millió forintra rúg. A helyzet akkor bonyolódik, ha a lakást egyéb tartozások is terhelik, mert ha árverezésre kerül az ingatlan, megeshet, hogy annyi hitelező áll előtte a sorban, hogy a lakásszövetkezet sosem látja már a tartozás összegét.

KIPÓTOLJÁK A HIÁNYOKAT

A szövetkezet szempontjából tehát előnyösebb, ha megállapodást kötnek, de a tulajdonosok egy része ezt nem akarja tudni.
– A társasházak nehéz helyzetben vannak, hiszen fizetni kell a nem fizetők helyett is a számlákat. A társasház nem jogi személy, nem tud vállalkozást működtetni. A lakásszövetkezet annyival jobb helyzetben van, hogy működtethet vállalkozásokat, így ki tudjuk pótolni a hiányokat.

A szövetkezetünk vállalkozásban társasházkezelést kábeltévé-telefon-internet szolgáltatást végez, emellett bérbe adunk lakásokat, iroda- és üzlethelyiségeket.

NEM FIZETŐ TÍPUSOK

A lakásszövetkezet elnöke azt is elmondja, úgy látja: a nem fizetőknek három csoportja van. Az elsőbe az egzisztenciálisan lecsúszottak tartoznak, és nem is érdekli őket a tartozás. Például egy egyedül maradt anya négy gyerekkel, aki örül, hogy a gyerekeket el tudja tartani. A második csoportba azok tartoznak, akik átmenetileg kerültek nehéz helyzetbe, és hajlandók megállapodni a részletfizetést illetően. A harmadik típus, aki tudna fizetni, de sportot űz a nem fizetésből. Például családi házban lakik, a lakást befektetésnek vette, kiadja albérletbe. A tulajdonosnak kellene fizetni a közös költséget, de nem teszi. A végrehajtó kivonhatja a gépkocsiját a forgalomból. Van, akivel ez már kétszer is megtörtént.

– Magánbehajtó céggel is kapcsolatban vagyunk. Van, akinek 700 ezer forintos tartozása volt, mindig csak ígérgetett. A cég olyan megállapodást kötött vele, hogy február-márciusban befizet 50 ezret és a havit, utána 150 ezret. Jó, de ha ezt meg tudja tenni, akkor miért nem fizetett két évig? Olyan is van, aki külföldön dolgozik, és pár hónapon belül törleszteni tud. Sőt, egyre többen vannak olyanok, akik Ausztriába mennek dolgozni, hogy a tartozásaikat rendezni tudják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!