Hírek

2015.03.13. 19:49

Kettőt emeltek ki az 1848-as 12 pontból a Jobbik vasi képviselői

Rába Kálmán és Lábodi Gábor a sajtószabadságról és a magyar katonák tervezett külföldre irányításáról sajtótájékoztatón mondott véleményt.

Varga Nóra

Rába Kálmán, a Vas megyei közgyűlés jobbikos képviselője annak a véleményének adott hangot, miszerint ma is különösen érvényes az 1848-as követelések közül az első, amely a sajtó szabadságát és a cenzúra eltörlését célozza.

Lábodi Gábor szentgotthárdi önkormányzati képviselő, a vasi közgyűlés tagja az 1848-as 12 pont közül a tizedikkel érvelt („magyar katonáinkat ne vigyék külföldre, a külföldieket vigyék el tőlünk"), amikor arról beszélt, hogy a Jobbik álláspontja szerint magyar katonák kizárólag humanitárius feladatok ellátását vállalhatják az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elleni küzdelemben, a fegyveres részvételt semmiképp sem.

Amint az ismeretes, amerikai kérésre hamarosan 100, aztán még 50 magyar katona utazhat el Észak-Irakba védelmi és biztonsági feladatok elvégzésére, a terrorizmus-ellenes euro-atlanti együttműködésben több mint 60 ország vesz részt. A magyar katonák csatlakozásáról előreláthatólag áprilisban dönt az Országgyűlés.

Lábodi Gábor a hír kapcsán kifejtette: a Jobbik véleménye szerint az USA-nak kell „oroszlánrészt vállalnia helyzet megoldásában", annál is inkább, mert része volt a helyzet előállításában is. Úgy véli, hogy a magyar katonai szerepvállalás „Magyarországra importálná a terrorizmust". Végezetül hozzátette: úgy tűnik, a NATO „ma már nem védelmi, hanem támadó szövetség, és ha a tagság kockázatot jelent az országra nézve, akkor meg kell fontolni a szövetségből való kiválást". Szerinte Magyarország számára a legfontosabb a védelem, a szabadság és a függetlenség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!