Hírek

2015.03.11. 13:10

Az év egyik legjelentősebb ifjúsági eseménye, a diákpolgármester választás

Kiderült, ki lesz a fiatalok vezetője a következő évben.

Cseszkó Tamás

13:55 Nem jött el az egyik jelölt

Egészen apró általános iskolásoktól kezdve komoly középiskolásokig jöttek diákok szavazni. Iskolánként annyi elektort lehet delegálni, ahány százan tanulnak az adott intézményben. Diákpolgármester és alpolgármester jelöltek vetélkednek egymással. Azt egyébként tudták, hogy a város első diákpolgármestere Czeglédy Csaba, a baloldal jelenlegi frakcióvezetője volt? Egyébként jelen sorok írója meg diákalpolgármester volt két cikluson keresztül. Voltak nagy meccsek, Horváth Soma, aki most szintén baloldali képviselő például szoros küzdelemben maradt alul Cservék Judittal szemben (aki azóta sem politizál). Ma viszont lájtos napunk lesz, ugyanis csak Dávid Noel pályázik a polgármesteri posztra, míg Bársony Dóra szeretne alpolgármester lenni. Állítólag van egy általános iskolás jelölt is, ő szintén alpolgármesternek indult, de ő egyelőre nincs itt. Most rá várunk.

14:12 Polgár Endre a legnagyobb király

Polgár Endre kezd, aki az ifjúsági ügyekért felel a hivatalban. Olyan szépen beszél, mint egy vidéki segédlelkész, mi is megkönnyezzük, ahogy bemutatja a pulpituson helyet foglalókat. Itt van Puskás Tivadar polgármester, Rettegi Attila, az Oktatási Bizottság elnöke. A leköszönő diákvezetők Peresztegi Krisztina diákpolgármester, valamint Jene Boglárka diák-alpolgármester, és a jelöltek: Dávid Noel polgármester-jelölt, valamint Bársony Dóra és Horváth Balázs alpolgármester jelöltek.

14:08 Megjött a hiányzó jelölt

Még mindig várunk, addig felidézzük a szerintünk legmenőbb választást, mikor egy igazán komoly jelölt is színesítette a jelentkezők listáját. Nézzék addig meg! És közben fontos hír, megjött Horváth Balázs is, akire vártunk. Lesz ezek szerint általános iskolás diákalpolgármester is.

14:16 Puskás szerint ma van a demokrácia ünnepe

Puskás Tivadar úrhölgynek szólítja a jelölt-hölgyeket. - A demokrácia törékeny, de nagyszerű dolog. A demokráciában mindenki érezheti, hogy a szavazata ugyanolyan fontos, mint a másiké. Arra való, hogy mi, a társadalomban élő emberek megalkossuk azokat a szabályokat, amik ránk vonatkoznak, és e szabályok szerint éljünk a jövőben. Az életünk szabályok nélkül lehet, hogy rövid ideig érdekes- mondta a polgármester, aki szerint a teremben helyet foglaló fiatalok tudják tovább vinni a magyarságot, a rendet. Ezt követően a demokrácia ünnepének nevezi a választásokat. - A demokrácia ünnepén részt venni mindig azt jelenti, hogy felelősséggel, a jövőre gondolva adjuk le voksunkat arra, akit érdemesnek találunk arra, hogy a jövőben képviseljen minket.

14:17 Az állam mi magunk vagyunk

Még mindig Puskás: Azt mondja, a demokrácia nehéz dolog, ezért minél előbb el kell kezdeni azt gyakorolni. Felidézi, hogy '94 óta van diákpolgármester választás Szombathelyen, '98 óta pedig a Polgármesteri Hivatal is segíti a diákönkormányzat munkáját. - Az a szabályrendszer, amit államnak hívunk, az nem egy fölöttünk álló dolog, hanem azok mi vagyunk - hangzik el a nap legcukibb mondata. Puskás Tivadar köszönetet mond a leköszönő diákvezetőknek is. - Az a fő feladatuk, hogy az ifjúságot összekovácsolják-fogalmaz a polgármester, majd jelzi, több ismerős arcot lát tavalyról, akikre most örömmel mosolyog.

14:25 Peresztegi Krisztina leköszön

Peresztegi Krisztina, leköszönő diákpolgármester következik. - Sikeres évvel a hátam mögött zártam le a diákpolgármesteri karrieremet. Rengeteg tapasztalatot és barátot szereztem - mondja, majd megvalósult programokat sorol:

- június elején a nyárnyitó fesztivál

- képzések

- Diákönkormányzati tábor

- Watersquare csata

- Haloween tökfaragás

- Vajdahunyadi út

- Városi Gólyaavató

Ez utóbbi volt a legnehezebb, rengeteg energiát tettek a szervezésbe. - Nehezen tudtam volna elképzelni egy éve, hogy mekkora felelősséggel jár egy ilyen pozíció. Majd arról beszél, hogy az egyik jelölt, Dávid Noel már régóta tagja a diákönkormányzatnak. - Bízom abban, hogy a következő diákpolgármester és alpolgármester is meg tud birkózni a feladatokkal - mondja a leköszönő diákvezető, majd kap egy csokor virágot a polgitól.

14:30 Dávid Noel kortes beszéde

Dávid Noel kezdi a bemutatkozó programját, ő egyébként a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközépiskola tanulója. Határozottan, hangosan beszél, eddig megnyerő. Tizenkettedikes. - Bársony Dóra diákalpolgármester jelölttel indultam egy koalícióban, hogy tovább tudjam vinni azokat a programokat, amiket az előző és az azt megelőző diákvezetéssel már elkezdtek. Azt mondja, Körmenden már volt ifjúsági vezető, és régóta tagja a városi DÖK-nek is.

- Mi lesz, ha megválasztotok minket Dórával?

- Szeretnénk még pezsgőbb diákéletet

- Folytatnánk a meglévő programokat

- Szeretnénk új rendezvényeket is bevezetni, de ehhez párbeszédre lesz szükség Veletek, hogy ti mit szeretnétek

- Fontosak a képzések, ahol a barátságok el tudnak mélyülni, és tapasztalatokat tudtok szerezni

- Szeretnénk jó kapcsolatot az Esélyek Házával, az Új Nemzedék Irodával, a LOGO Ifjúsági Szolgálattal.

- Továbbra is szeretnénk foglalkozni az általános iskolásokkal, hiszen ha mi kiöregszünk, ti lesztek a jövő.

Dávid Noel így összegez:

- Értelmes, biztonság szórakozási lehetőséget a rendezvényeken, valamint az életre nevelő képzéseket megfelelő szakemberekkel.

14:33 Bársony Dóra szép és okos is

Bársony Dóra következik, aki szépen beszél, és szőke a haja, így örülünk neki. Örül, hogy sokan eljöttek, mert szerinte így látszik, hogy fontos a diákság jövője. Ő is elmondja, hogy Dávid Noellel koalícióban indulnak, azt mondja, ahhoz, hogy együtt dolgozzanak, fontos, hogy elérjék egymást, ezt szeretnék még jobban elmélyíteni. Dóra kiváló szónok, most épp arról beszél, hogy egy olyan portált szeretnének létrehozni, ahol a fiatalok megoszthatják ötleteiket. Az általános iskolásokhoz is szívhez szóló mondatokat mond: - Ne érezzétek úgy, hogy kihagyunk titeket, törődni fogunk veletek. - Azért számítok a szavazataitokra, mert úgy érzem, hogy érett vagyok a feladatra, és tudom, hogy a tisztség sok felelősséggel jár. A diákönkormányzat értetek van, és mi mindent megteszünk, hogy olyan dolgokat csináljunk, ami a ti javaitokat szolgálja -mondja Dóra, majd megtapsolják.

14:35 Horváth Balázs, a cuki

Horváth Balázs, a Simon István utcai Általános Iskola hetedik osztályos diákja jön. Ő is aktív közösségi életet él, többek között suli büfét szervez, és különböző programokat szerveznek az iskolában. Fontosnak tartja, hogy jól működő rendszer jöjjön létre, és képviseljék a diákok érdekeit. Nem mond hosszú beszédet, de mindenki nagyon cukinak tartja.

14:37 Jönnek a kérdések

Kiss Mihály, a Bolyai János Gyakorló Általános Iskola diákja kérdez először, azaz látnak-e esélyt arra, hogy a 24 órás vetélkedőre lehet-e számítani. Az a válasz érkezik, hogy ez nem diákönkormányzati hatáskör, hanem a LOGO szervezi.

Egy élelmiszeriparis diák kérdez, aki kollégista, és azt kérdezi, hogy muszáj-e  a rendezvényeket hétvégére szervezni, mert azon ők már nem tudtak részt venni. Gondol itt a városi gólyaavatóra. - Figyeljetek, a ti igényeitek szerint fogunk mindent alakítani, hiszen minden ti értetek van - mondja el Noel, akinek még azt is elhinnénk ezek után, hogy újra jön a rezsicsökkentés.

14:43 Vass István okosít

Három kérdés után kifulladt az érdeklődés. Vass István menőzik, azt mondja, hogy ő mikrofon nélkül is be tudja kiabálni a teret - a múltjára való tekintettel. Ismerteti a választás menetét. Minden jelöltnek van egy képviselője, aki segít figyelemmel kísérni, hogy ne legyen a választás során semmi "különleges". (Eközben Kelemen Krisztián, a DK képviselője lila pöttyös ingben fotózza a diákokat a telefonjával) Két szavazólap lesz, a diákpolgármesterre és a diák-alpolgármesterre lehet szavazni. Szavazófülkékben fognak tudni szavazni, és urnában gyűjtik a szavazatokat.

14:50 Most szavaznak

Annyian vannak itt, mint a tokiói metrón csúcsjáratban, éppen most szavaznak. Sorban állnak, közben vitatják meg az esélyeket.

15:27 Dávid Noel lett a diákpolgármester

És hosszas pogácsázás, meg beszélgetés után jönnek az eredmények. Vass István, a szavazatszámláló bizottság elnöke ismerteti az eredményeket.

124 elektorból 96 fő jelent meg a szavazáson. 95 fő szavazott, volt 2-2 érvénytelen szavazat is. Diákpolgármesternek Dávid Noelt 93 szavazattal választották meg, Bársony Dóra is alpolgármester lett,  86 érvényes szavazatot kapott. Horváth Balázs 7 érvényes szavazattal szorult ki a székből.

Dávid Noel köszönetet mondott a szavazatokért. - Igyekszünk a sok bizalmat, amit tőletek kaptunk átfordítani egy olyan munkára, ami a ti érdekeiteket fogja szolgálni. Reméljük, hogy méltóak leszünk a szavazataitokra, a további egy évben értetek fogunk élni.

Bársony Dóra is hálás a bizalomért, és azt mondja a diákságért fognak küzdeni a következő egy évben.

15:29 Rettegi Attila is gratulál

Rettegi Attila az Oktatási Bizottság elnöke gratulál a győzteseknek, majd arról beszél, hogy már jelöltnek is megtiszteltetés lenni, hiszen kisebb nagyobb közösségek bizalmat fektettek a személyükbe. - Az iskola maga az élet. Jelenti a barátságokat, a társaságot, a hétköznapokat - húzta alá az elnök. Aki szerint ahhoz, hogy az iskolában az élet élhető legyen, sokat tudnak tenni a diákok is. Azt kéri, a diákok bátran mondják el, hogy milyen programok érdeklik őket. Rettegi Attila ígéretet tesz arra, hogy segíteni fogja az ifjúság munkáját, hiszen az ő bizottsága foglalkozik ezen területtel. - Bízom a jó együttműködésben, bízom benne, hogy ezek a tervek élettel telnek meg -fogalmaz az elnök.

A diákvezetőket március 15-én, a városi ünnepségen iktatja be a város polgármestere.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!