Hírek

2015.03.31. 13:07

Durva kritikát is kapott Bence és Noel, a két meleg fiú – csatáztak a kommentelők

Szombathely - Egy héttel ezelőtt írtunk a meleg fiúpárról, Bencéről és Noelről, akik egymás mellett találták meg a boldogságot. A riport megjelenését követően nagyon sok hozzászólás érkezett a két szombathelyi fiú történetével kapcsolatban, a visszajelzések pedig igencsak vegyesek. Ezekből szemezgettünk.

Unger Tamás

A hozzászólások is mutatják, hogy a magyar társadalom még mindig megosztott a homoszexualitás kérdését illetően. Bár jóval liberálisabb az emberek hozzáállása a meleg kapcsolatokhoz, mint néhány évtizede, kevesen vannak azok, akik a heteroszexuális kapcsolatokhoz hasonlítják, természetesnek vélik a meleg szerelmeket.

Bence és Noel vállalták, hogy elmesélik történetüket, a reakció nagyon vegyesek
Fotó: Unger Tamás

Meglepően sok pozitív üzenet érkezett az egy hete feltöltött cikkhez, amelyben Bence és Noel arról beszéltek, hogy milyen melegként élni az életet. Sokan egyszerűen csak minden jót kívántak vagy elismerésüket fejezték ki azért, amiért a szombathelyi fiúk merték vállalni a nagyközönség előtt azt, hogy a saját nemükből választottak párt maguknak. Ha pedig érkezett is valamilyen támadó üzenet, mindig akadt olyan, aki védelmébe vette a fiúkat:

„Kedves Gyűlölködők! Hiába utálkoztok, lehet ezt nem elfogadni, meg elfogadni, attól ez a dolog az emberiséggel egyidős. Ember és ember között nincs különbség. Jó ember és rossz ember között van. Ez az ország akkor kerül egyáltalán röppálya közelbe, ha végre felfogják az emberek, hogy jól működő társadalom nélkül, nincs jól működő gazdaság, s mindennek az alapja a boldogság, az ember kiteljesedése, támogatva őt arra a pályára, amellyel kiteljesedhet, s a nemzet javára válhat. Gyűlölködőknek: több elfogadást, mert Ti is arra vágytok. Ha nem, keressetek fel egy jó szakembert, mert a jelenség neve nem más, mint depresszió.”

Sokan hangsúlyozták a fiúkat védelmükbe vevők közül, hogy nincs különbség meleg és nem meleg ember között: „Emberek!!! Béke, Szeretet és Tolerancia! Ez hiányzik a magyarokból  Miért kell egyszerre gyűlölködni? Lehet, hogy fel sem ismered, ha elmész mellette az utcán! Tök átlagembernek tűnik... Sőt, ha megismernéd...el sem hinnéd, hogy más a nemi identitása...Hozzá teszem...lehet, hogy sokkal jobb EMBER, mint te, vagy mi magunk. Pont arról szól a cikk, hogy ők maguk nem akarnak kitűnni a tömegből...és egy kézfogást sajnáljunk tőlük? Társaságban úgysem teszik...pont azért, hogy ne zavarjanak másokat...”

Akadt olyan is, aki egészen hosszasan fejtette ki véleményét arról, hogy mit is gondol a homoszexualitásról: „Ne haragudjatok meg, de saját magatokat minősítitek ezekkel az utálkozó kommentárokkal. Fizessenek több adót, mert nem járulnak hozzá a magyarság gyarapodásához? És azokkal mi van, akik önkéntesen úgy döntenek, hogy nem vállalnak gyereket, mert csak... Legyetek már egy kicsit elfogadóbbak! ( ) Igazat adok azoknak, akik azt mondják, csinálják a négy fal között, hiszen én sem hirdetem, hogy heteroszexuális vagyok, de őket is meg lehet érteni. Szeretnék megfogni egymás kezét az utcán, megölelni egymást, hiszen ha két ember szereti egymást, akkor igényli a másik közelségét. Szombathely sajnos nem az a város, ahol ez lehetséges lenne, mert jobbik esetben csak megszólják őket hangosan hogy mocskos b**ik, de rosszabbik esetben már akár megfenyegetik őket, sőt bántják is. ( ) Ha nekem meleg gyermekem születne, mellette állnék mindenben és segíteném az életét, akárhol is fog akkor tartani a világ. Remélem már nem ez a köpködés lesz, mint most, hogy egy cikk ekkora visszhangot vált ki, és alpári kommentárok szennyezik a valóságot. Sajnos hírértéke van annak, ha valaki meleg. Ti tökéletes magyarok kéritek, hogy ne rontsák egy ilyen cikkel az estéteket, de talán nem lenne róla bejegyzés, ha nem utálkoznátok nyilvánosan. Valaki homoszexuális, valaki heteroszexuális, valaki biszexuális. Fogadjuk el egymást és akkor nem kell nektek sem ilyeneket olvasni, ha ez annyira nem fér bele a nagy magyarságotokba. Nem a melegek kavarják meg tinédzsereket az identitásukban, hanem az, hogyha érzik fiatalon ők az azonos nemhez vonzódnak, akkor le kell tagadniuk, meg kell játszani magukat, el kell rejteni az érzéseiket, és olyan életet kell élniük, amiben nem boldogok. Ez megkavarja az ember érzéseit és az identitástudatát, de más nem. Nem akarok, olyan világba szülni egy gyereket, ahol rettegnem kell attól, hogy homoszexuális lesz és nem azért mert én nem fogadom el, hanem azért kell félnem mert Ti nem fogjátok! Én nem hiszem, hogy egy szülő a saját vérét ne tudná szeretni, de sajnos a társadalmi normák miatt nem tudják elfogadni, mert félnek, hogy őket is megszólják, hogy csak egy b**it tudott a világra hozni. Ezek a normák már rég nem azok, amiknek lennie kéne!”

A történettel egyet nem értők, valamint a homoszexualitást nem támogatók jóval szűkszavúbban fogalmazták meg véleményüket. A homoszexualitást elfogadók és ellenzők tábora között ott vannak azok, akiknek nem okoz dührohamot, ha két meleg férfit lát, de nem is tartják természetesnek ezt a fajta kapcsolatot: „Az ő dolguk hogy mit csinálnak, de szerintem nem normális dolog. Ha valaki meleg miért kell reklámozni, ez nem hír. Kettőjükre tartozik nem másokra,” vagy „A négy fal között rendben van, de ne vigyék ki az utcára”.

De persze volt olyan is, aki szerint a melegek „fel is vonulhatnak, csak tegyék a Hungaroringen futam közben”.

Volt, aki csak annyit írt, hogy „miért kell ilyet ide feltenni”, de egyértelmű annak a kommentezőnek is a véleménye, aki csak ennyit fűzött hozzá a történethez: „Szégyen szégyen szégyen. AIDS lájkolja ezt a hírt...”

Mindenesetre azonban sokan nem örültek annak, hogy Bencéről és Noelről olvashatnak: „Emeljünk nekik templomot! Fogadjanak örökbe gyereket! Házasodjanak!!! Hiszen teljesen normális! Undorító!! Hová tart ez a világ??? Talán még adókedvezményt is kapnak. Pffj.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!