Hírek

2015.03.17. 11:37

Ingyenes internetet és a férfiak kedvezményes öregségi nyugdíjellátását szeretné elérni a Jobbik

Szombathely – „A magyar emberek elvesztették a hitüket abban, hogy a politika befolyásolására képesek lennének” – mondta el Balassa Péter, a Jobbik szombathelyi önkormányzati képviselője kedden.

Lisztmayer Zsófia

A sajtótájékoztatón megtudtuk, hogy a Jobbik helyi szervezete négy kérdésben várja a vasiak aláírását, amellyel nyomást kívánnak gyakorolni a kormányra.

Rába Kálmán választókerületi elnök a keddi sajtótájékoztatón elmondta, hogy a közeljövőben négy fontos kérdésben nyilváníthatják ki a véleményüket a Vas megyeiek. – Azt gondolom, hogy a kezdeményezés bebizonyítja, hogy a Jobbik nem kíván beleszólni a két nagy párt csatározásaiba, inkább megpróbáljuk a párbeszédet keresni a választópolgárokkal – mondta el Rába Kálmán.

Balassa Péter, a Jobbik szombathelyi önkormányzati képviselője elmondta: nagy öröm számára egy ilyen ügyben felszólalni. – Egy olyan aláírásgyűjtés kezdődött most el, ami történelmi mérföldkő lehet. A magyar emberek elvesztették a hitüket abban, hogy a politika befolyására képesek lennének, elvesztették hitüket a politikában. Jelenleg összefogásra és közös cselekvésre van szükség, ezért szeretnénk minél több aláírást összegyűjteni.

Fotó: Lisztmayer Zsófia

Balassa Péter a férfiak kedvezményes öregségi nyugdíjellátásával kapcsolatban elmondta, hogy jelenleg egy 30 éves férfi statisztikailag várható életkora 63,5 év. – A nyugdíjba vonulás jelenleg 65 éves kortól kezdődik, tehát sokan meg sem érik a nyugdíjas éveiket. A negyvenéves munkaviszony után nyugdíjba vonulók álláshelyeit a piac betöltené fiatalabb munkavállalókkal, így csökkenne a fiatalok munkanélkülisége, kivándorlási hajlama. Aki tisztességesen ledolgozott egy életet, megérdemli a szép időskort – mondta el Balassa Péter.

A szombathelyi önkormányzati képviselő elmondása szerint az ingyenes internet fellendítené a távmunkát, a távügyintézést és az elektronikus közigazgatást. – Jelenleg az Európai Unióban Magyarországon a harmadik legalacsonyabb a szélessávú mobilnetet rendszeresen használók aránya. A bruttó átlagkeresethez viszonyítva a hazai mobilnet díjak Szlovéniához és Csehországhoz képest több mint háromszorosak, Dániához képest pedig 23-szoros az itteni ár. Véleményünk szerint a Jobbik által javasolt, multicégeket sújtó reklámadó bevételéből bőven megvalósítható az ingyenes, alapszintű internet. A Jobbik ki fogja kényszeríteni a kormánytól, hogy az aláírásokat a parlament elé terjeszthessük – tette hozzá Balassa Péter.

A harmadik témakör, amelyben aláírást gyűjt a Jobbik vasi szervezete, az ukrajnai fegyveres konfliktusban való részvételre vonatkozik. Rába Kálmán a kérdéssel kapcsolatban elmondta, hogy a közhiedelemmel ellentétben a külföldi katonai szerepvállalásaink költségeit nem a NATO, hanem Magyarország fizeti. – A NATO-szerződésünk alapján csak akkor vagyunk kötelesek fegyveres beavatkozásra, ha egy NATO-tagállamot ér katonai támadás, Ukrajna azonban nem NATO-tag. Ha pedig a háború területileg is kiszélesedik, mi azonnal a frontvonalban találjuk magunkat. Ezt a katasztrófát csak katonai semlegességgel lehet elkerülni, amilyen például Finnország, Svájc vagy Ausztria is.

A választókerületi elnök végül az önálló határőrség létrehozásáról beszélt, amelyre a bevándorlás visszaszorítása érdekében lenne szükség. – Hazánkban az utóbbi két év során mintegy hússzorosára nőtt az úgynevezett menekültek száma. A határsértők nagy része pusztán azért indul útnak, hogy az EU-tagállamok szociális juttatásait, segélyeit igénybe vegye, és miután kitoloncolják, rövid időn belül újra jön. Jelenleg határaink lényegében őrizetlenek, és még az elkapott határsértőket sem veszik idegenrendészeti őrizetbe – tette hozzá Rába Kálmán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!